SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Förlänger rörens livslängd med 20 år

Och minskar kostnader för EDF
EDF:s beslut att reparera snarare än att byta ut läckande rörledningar vid sitt kärnkraftverk i Bugey har visat sig vara mycket fördelaktigt för kraftproduktionsföretaget, både praktiskt och ekonomiskt. Underhållsingenjörerna använde Henkels LOCTITE® reparationssystem för kompositrör för att återställa integriteten hos 170 m färskvattenrör, en process som utfördes utan driftstopp och till 35 % lägre kostnad än återanskaffningsvärdet.

LOCTITE reparationssystem för kompositrör är en hållbar lösning med bevisad kostnadseffektivitet inom många industrisektorer, bland annat energi- och petrokemisk produktion, konvertering av papper, vattenbehandling och kemisk bearbetning. I likhet med andra användare har EDF kunnat förlänga livslängden på de skadade stålrören med upp till 20 år genom en reparationsprocess som certifierats enligt den globala kvalitetsstandarden ISO 24817.

EDF-anläggningen ligger cirka 7,5 mil från den schweiziska gränsen, den upptar 100 hektar och rymmer för närvarande fyra trycksatta vattenreaktorer. Ett nätverk av rör som förser avmineraliseringsstationen med råvatten hade inte bytts ut sedan anläggningens ursprungliga konstruktion och efter 40 års drift, krävde vissa sektioner flera och komplexa reparationer.

Reparation av sektionerna DN168 och DN508 skulle ha krävt installering av ett komplett förbikopplingssystem för att kontinuiteten i kylningsprocessen skulle kunna säkerställas. Ingenjörerna från EDF:s Valves and Boilers avdelning letade därför efter en reparationslösning som gjorde att man kunde undvika de höga kostnader och den tid som krävdes för rörbyte och installering av en tillfällig förbikoppling.

EDF valde LOCTITE reparationssystem för kompositrör eftersom det är en allt-i-ett-lösning som är utformad för reparation av skadade eller korroderade element där hög slagtålighet och skydd mot korrosion och yttre angrepp krävs. Certifieringsprocessen täcker alla systemelement, från produkt och processeffektivitet till tillämpning och hantering av systemet ute på fältet.

Centralt för systemet är ett hartsbaserat fiberförstärkt kompositmaterial. Det liknar de material som Henkel har utvecklat under varumärket LOCTITE och som framgångsrikt används för tillverkning av rotorblad för vindkraftverk och lättviktskomponenter för fordonsindustrin. Materialet appliceras vid omgivningstemperatur och lämpar sig för reparation av hål och andra skador på rörväggar och, beroende på typ av skada, kan processen i allmänhet utföras under tryck för att stilleståndstid ska elimineras.

Systemet är även lämpligt för reparation av metallrör, ledningar, tankar och komponenter med komplex geometri såsom böjar, t-rör, övergångsrör och flänsar.

Processen
Inget reparationsarbete är det andra likt, men vanligtvis är det första steget i reparationsprocessen rengöring och sandblästring av det skadade ytområdet. Eftersom denna behandling gör att ytan exponeras snabbt för rödrost appliceras även korrosionsskyddsmedlet LOCTITE SF 7515 som ger omedelbart tillfälligt skydd. Därefter återställer man om tillämpligt de ursprungliga yttre rördiametrarna genom att fylla hålrummen med LOCTITE EA 3478, en beprövad järnkiselfylld epoxiförening som ger enastående kompressionsstyrka. Denna produkt har utvecklats speciellt för renovering av ytor som utsätts för kompression, tryck, stötar och tuffa miljöer.

Röret lindas sedan med LOCTITE PC 5085, en höghållfast glasfibertejp som har belagts med det temperaturbeständiga, tvåkomponetsepoxy LOCTITE PC 7210. Denna produkt är utformad för limning av stålsubstrat och möjliggör exceptionellt hög vidhäftning.

Det sista steget är tätning av den reparerade sektionen med det sprutbara keramiska täckskiktet LOCTITE PC 7255, en tvåkomponentsepoxy som även är WRAS-godkänd. Kompositreparationen gör att stålrör förstärks effektivt för fortsatt drift under högt tryck och för termisk cykling samtidigt som motståndskraften mot inre och yttre angrepp ökar.

Som en del av lösningspaketet försåg Henkel även EDF med beräkningar av de föreslagna reparationsdesignerna. Dessa varierar beroende på olika parametrar, som till exempel krafterna som påverkar rörledningen, temperatur, tryck och skadans omfattning. Med hjälp av en specialutvecklad programvara fastställer man sedan hur reparationen ska utföras. Denna process täcks också av ISO 24817-certifieringen, vilket garanterar säkerhet och effektivitet.

Stålrör och rörledningar är extremt kapitalintensiva, oavsett om de används för gas, vatten, råolja, avloppsvatten eller annat medium. Livslängden för dessa transportsystem är därför en kritisk faktor för alla operatörer, det lönar sig att förlänga deras livslängd så mycket som möjligt bortom den planerade avskrivningsperioden.

Hos LOCTITE reparationssystem för kompositrör kombineras en rad produkter som har testats under många år ute på fältet. Genom en kombination av produkternas egenskaper skapar man en rörreparationsmetod som har fått mycket uppmärksamhet inom bearbetnings-, petrokemi- och kraftproduktionssektorerna eftersom rörens livslängd kan förlängas med upp till 20 år. Denna fördel i kombination med faktum att reparationen kan utföras utan produktionsstopp innebär enorma driftkostnadsbesparingar.

Mer information finns på: www.henkel-adhesives.com/se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när