SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Flexibla ventilationsexperter

De började i en liten friggebod på en tomt utanför Trosa
I dag är medlemsföretaget Flexibel Luftbehandling betydligt större och har uppdrag inom allt från rotarbeten och service till OVK och lokalanpassningar. Nyligen tog Tobias Fahlqvist över vd-rollen efter grundaren Bengt Tedebo.

Flexibel Luftbehandlings historia tar sin början i slutet av 1990-talet när grundaren Bengt Tedebo startade bolaget i en liten friggebod på tomten utanför Trosa. Det första året satt han ensam i friggeboden och jobbade, men inom kort blev uppdragen allt fler och han anställde sina första medarbetare.

Företaget växte sedan stadigt och 2005 köpte Bengt Tedebo upp och fusionerade bolaget med företaget Tommy Ström Luftbehandling. Samtidigt flyttade de till de lokaler i Årsta i Stockholm där Flexibel Luftbehandling fortfarande huserar, men i dag med 16 anställda.

Tobias tog över
För ett år sedan tog nuvarande vd:n, Tobias Fahlqvist, över stafettpinnen efter Bengt Tedebo som då gick i pension. Och ventilationen – den har Tobias Fahlqvist med sig sedan barnsben.

– Jag är som så många andra född in i den här branschen. Min pappa har arbetat med ventilation i hela sitt arbetsliv och själv började jag springa runt på byggen i Södertälje redan som 14-åring, berättar han.

När det sedan skulle väljas yrkesbana var ventilationsbranschen ett självklart val för Tobias Fahlqvist som började jobba som ventilationsmontör direkt efter gymnasiet. 2013 kom han till Flexibel Luftbehandling, efter några år som montör avancerade han till projektledare och sedan 2021 är han alltså vd.

– När Bengt berättade att han skulle gå i pension kändes det förstås tråkigt, men vi var alla glada att han redan några år tidigare hade ordnat med försäljningen av bolaget så att allt rullade på ”som vanligt”. Det verkar ju annars vara vanligt i dag att man säljer bolaget till någon som mest vill komma åt kunder och sedan lägger ner verksamheten, konstaterar Tobias.

Uppköp 2017
2017 hade Bengt Tedebo nämligen sålt Flexibel Luftbehandling till det börsnoterade företaget Ecoclime Group AB, som är en helhetsleverantör inom energieffektivisering och bland annat har en svensktillverkad patenterad produkt som används inom avloppsåtervinning och klimatpaneler. Det senare är en produkt som konkurrerar med klassiska kylbafflar.

Uppköpet har dock inte förändrat Flexibel Luftbehandlings dagliga verksamhet nämnvärt.

– Vår verksamhet fungerar fortfarande på samma sätt som den alltid har gjort men nu med tryggheten att ha en koncern i ryggen. Vi ser väldigt positivt på framtiden ihop med vår koncernledning som har stora och spännande planer för bolaget och koncernen, säger Tobias Fahlqvist utan att avslöja exakt vad de spännande planerna innebär.

Numera är det alltså Tobias som styr skeppet och han tycker att det är både roligt och till viss del utmanande att axla vd-rollen efter Bengt.

– Självklart blev jag väldigt glad över förtroendet att ta över, samtidigt som det är stora skor att fylla och en tuff uppgift att bli chef över sina forna kollegor. Men det har gått väldigt bra och vi har en fortsatt fin kultur med stor fokus på sammanhållning här på vårt företag.

Kunder i hela Storstockholm
Jobben rullar in för fullt och kunderna återfinns i hela Storstockholm. Uppdragen varierar från lokalanpassningar och rotarbeten till servicejobb, OVK och övriga arbeten för bygg- och fastighetsbolag. Ibland tar Flexibel Luftbehandling även större entreprenader. Mottot är att alltid ha en ständig dialog med kunden och säkerställa att den får det som den vill ha och förväntar sig.

– Vi har en hög procent återkommande kunder vilket vi är stolta över. Vi lägger mycket energi redan i offertstadiet för att inge trygghet och få kundens förtroende. Att återkoppla och hela tiden informera kunden samt att hålla det som man lovar är otroligt viktigt, säger Tobias Fahlqvist.

Flexibel Luftbehandling är dessutom ett företag som fokuserar mycket på ordning och reda, inte minst genom att de arbetar efter ett ledningssystem.

– Vi är certifierade enligt FR2000 som baseras på ISO 9001 och ISO 14001. Tack vare det har vi väldigt bra ordning och reda på alla våra rutiner. Systemet hjälper oss att ha bra koll på verksamheten.

”Vi behöver yngre förmågor”

Men även om jobben kommer in och kunderna återkommer ofta och gärna så finns det en bromskloss – samma som för de flesta i branschen – nämligen rekrytering av nya medarbetare.

– Vi behöver få in lite yngre förmågor, inte minst eftersom många med lång erfarenhet och stor kunskap i branschen snart går i pension. Det är viktigt att föra kunskapen vidare så att den inte bara försvinner, säger Tobias Fahlqvist och tillägger leende:

– Flera av oss på företaget har visserligen barn men det är tyvärr ganska många år kvar tills de är stora nog att springa ute på våra arbetsplatser så som jag gjorde som tonåring.

Lärlingar och praktikanter välkomna
Själva försöker Flexibel Luftbehandling att dra sitt strå till stacken genom att ta in lärlingar och praktikanter. De har bland annat en tät dialog med Plåt & Ventbyrån för att få kontakt med skolor som kan förmedla elever som kan göra praktik hos dem.

– Vi söker även nya medarbetare via annonser och sociala medier, men det är svårt. Det är inte så många som har kunskapen som krävs. Å andra sidan tar vi hellre in en person som passar in med resten av gänget socialt, och lär upp den personen här hos oss. För vi har höga krav på dem vi anställer och lägger mycket vikt vid att alla ska passa i gruppen. Sammanhållningen i företaget är tillsammans med vår kunskap det viktigaste som vi har.

Parallellt med rekryteringsarbetet håller Flexibel Luftbehandling just nu på att certifiera de montörer de har i personalstyrkan i dag.

– Certifieringen är en viktig kvalitetsstämpel för oss och något vi vill att alla som jobbar hos oss ska ha, säger Tobias Fahlqvist.

Medlemsskapet ger trygghet
Flexibel luftbehandling har var varit medlem i Plåt & Ventföretagen ända sedan starten 1998. Tobias Fahlqvist tycker att medlemskapet ger dem både en trygghet och en gemenskap.

– Vi har använt oss av samarbetet både när det gäller juridiska frågor och övrig rådgivning men även för nätverkande och utbildningar. Jag försöker själv att engagera mig så mycket jag bara hinner i förbundsarbetet.

Han ser också nyttan med att träffa andra medlemsföretag, även sådana som inte verkar inom ventilation.

– Jag hade så klart önskat att fler ventilationsföretag engagerade sig, för just nu är det en stor majoritet av plåtslagare. Men någon måste ju börja så därför försöker jag att vara med på så mycket jag kan nu, säger han och tillägger:

– Å andra sidan spelar det egentligen inte så jättestor roll om det är ventilationsföretagare eller plåtslagare för vi brottas med ungefär samma utmaningar, och kan ha stor nytta av varandra och vårt nätverkande.

Kontaktinformation
Postadress
Kungsbroplan 1
11227 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
802000-3581
Grundat: 1971
Anställda: Ej angivet
Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Vi har drygt 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad. Plåt & Ventföretagens mål är lönsamma medlemsföretag med kompetent personal, och att vi genom detta blir ett ännu attraktivare branschförbund som därmed kan rekrytera ännu fler medlemmar. Vi arbetar bland annat för att stötta våra medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister eller avtalsfrågor men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Affärsidé

Plåt & Ventföretagen erbjuder medlemsföretag rådgivning, avtal och utbildning. Vi arbetar aktivt för att synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande. Vi verkar för att driva utvecklingen och säkra tillväxten i våra branscher.
Mission

Aktivt synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande.

Vision

Genom medlemsnyttan blir vi det självklara valet. Alla företag verksamma inom våra branscher, ska och vill vara våra medlemmar.
Historia

Plåt & Ventföretagen, eller Sveriges Bleck & Plåtslageriernas arbetsgifvareförbund som det hette från början, bildades år 1900. Tanken med förbundet var, enligt de första stadgarna, att ledamöterna genom sammankomster skulle lära känna varandra och utbyta tankar. På så sätt skulle man verka ”till ömsesidig nytta för organisationen i sin helhet”. Huvudsyftet var och är fortfarande att ge förbundets medlemsföretag bästa möjliga service.

Under förbundets årliga kongress 2016, togs ett enhälligt beslut om att byta namn på förbundet. I dag heter vi Plåt & Ventföretagen, ett namn som direkt återspeglar de branscherna förbundets medlemmar är verksamma inom.

Företagets tjänster/produkter

Plåtbearbetning: Additiv tillverkning, Automatavgradning, Automatstansning, Bandbockning, Bockning, Byggnadsplåtslageriarbeten, CNC-Rörbockning, CNC-Stansning, Excenterpressning, Finklippning, Fotostansning, Hydraulpressning, Håltagning, Kantbockning, Kantpressning, Klippning, Kombi laser - stansning, Metallbandbearbetning, Nibbling, Nitning, Panelbockning, Perforering, Plåtformning, Plåtkapsling, Plåtpressning, Rullformning, Rörbockning, Spaltning, Stansning, Trycksvarvning, Trådbockning, Valsning, Varmpressning, Övrig plåtbearbetning
Smides & Plåtslageriarbete: Aluminium arbeten, Bandtäckning, Burspråks arbeten, Byggnadsmontage, Byggnadsplåtslageri, Byggplåt, Entrétak, Fasadarbeten, Fasadplåt, Fönsterbleck, Hängrännor, Koppartak, Koppartäckning, Mässingsplåtarbeten, Papptäckning, Plåtbeklädnad, Plåtbeslag, Plåtdetaljer, Plåtfasader, Plåttak, Plåttaksmålning, Rostfria arbeten, Skiffertak, Skivtäckning, Skorstensbeslag, Skärmtak, Smidesarbete, Snörasskydd, Spiskåpor, Stuprännor, Stuprör, Takfönster, Takkupor, Takpannor, Takplåtslageri, Takrenoveringar, Takskottning, Taksäkerhet, Taktäckning, Takunderhåll, Tegeltak, Tunnplåtsarbeten, Tätskiktning, Underhållsarbeten, Vattenavrinning, Ventilationshuvar, Ventilationsplåtslageri, Vindskiveplåt, Väggplåt, Zinktak
Värmesystem & Ventilation: AC-system, Armatursatser, Avfuktare, Avgasningsutrustning, Befuktningsdysor, Beröringsfri termoanalys, Besiktning av all sorts ventilation, Besiktningar av eldstäder och rökkanaler, Bioenergipannor, CE-märkning, Dyskanaler, Element, Elpannor, Energibesiktning, Energikontroll, Energioptimering, Energisystemlösningar, Entreprenadbesiktning, Evaporativa kondensorer, Expansionssystem, Fjärrvärme, Fjärrvärmeväxlare, Fläktar & aggregat, Flödesmätning, Fuktavskiljare, Gasanläggningar, Innemiljöutredning, Installation av eldstäder, Kaminer, Klimatanläggning, Kontaktvärmare, Luftbefuktning, Luftbehandling, Luftfuktare, Luftfuktarsystem, Luftfuktningsanläggningar, Luftförbättrare, Luftkonditionering, Luftrenare, Luftreningsanläggningar, Luftvärmare, Luktanalyser, Luktrening, Oljepannor, Osmosanläggningar, OVK-besiktning, Panncentraler, Pelletsbrännare, Plattvärmeväxlare, Radiatorer, Radonutredning, Serviceavtal, Skorstensrenovering, Smutsfilter, Solenergisystem, Solfångare, Solvärme, Sotning, Torkningssystem, Varmvattenberedare, Vattenmätarkonsoler, Vedpannor, Ventilationsanläggningar, Ventilationsmontage, Ventilationsprodukter, Ventilationsservice, Ventilationssystem, Vridspjäll, Värmekulvertar, Värmepumpar, Värmeskåp, Värmeväxlare, Ångsystem

Kontakter

Tomas Skagerlind
073-074 83 60
Johan Lindström
xx

Filmer

Avtalsfilm2017 170217 textad

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-05-31
Fem sätt att skydda hemmet mot inbrott i sommarSå ska AWS göra det lättare att nå AI-målen Tre nya varumärken till batterialliansen AmpShare Gör det enklare att bygga generativa AI-modellerMatts Rylander ny VD för Mal Proff i Sverige
2023-05-30
Design & ergonomi: Herman Miller kontorsstolar har alltGlobal marknadsplats för begagnade maskinerHårdhetsprovare: Vad är det och varför är det viktigt? Industriell 3D-mätning med hjälp av TBMXMandalons tips vid design av chip och sensorer
2023-05-29
Vepax: Komplett lösning för verktyg och maskinerEn lång kedja av flexibla lyftRope Access: En effektiv lösning på fågelproblemPersonskydd - en investering i säkerhetSäker truckhantering på arbetsplatsen
2023-05-26
Fallskydd från Cranemech: säkerhet på arbetsplatsen Högkvalitativa transporttankar från MPPEntreprenad och anläggningsmaskinerOmarbetade högprecisionsfräsarKongress med extra allt
2023-05-25
Gnosjö har Nordens största hydromatpark VBN Components nya maskinVad företag ska tänka på vid val av företagsabonnemangDubbade däck på hjul­lastaren ger säker snöröjningTillkännager Partner Award-vinnarna på SPHERE23