SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Formella krav för att starta snustillverkning

– en översikt
Att ge sig in i branschen för snustillverkning innebär att behöva ta sig an mängder av regler och krav. Det är helt enkelt en nödvändighet för den som vill starta sådan produktion att sätta sig in i de juridiska och praktiska förutsättningarna. Det gäller vare sig det handlar om traditionellt brunt snus eller tobaksfria nikotinportioner, även om vissa skillnader finns.

Snus klassas som livsmedel


I lagens mening är snus inte bara något som levererar nikotin – det är ett livsmedel. Det innebär att det faller under ett helt annat kontrollsystem än vad vanliga cigaretter och e-cigaretter gör. Svenska snusproducenter övervakas således av Livsmedelsverket och klassificeringen innebär långtgående krav på allt från vattnets renhet till materialet i arbetsbänkarna.

För tillverkningslokalen gäller därmed motsvarande krav som vid produktion av köttfärs eller majonnäs. Det handlar om mikrobiologisk säkerhet, materialspecifikationer, rengöringsrutiner och obligatorisk egenkontroll. Snusets status som livsmedel är ett juridiskt arv från 1970-talet, men fortfarande högst aktivt – och fullt av krav. För tillverkarna betyder det regelbunden tillsyn, behov av analysrutiner och omfattande dokumentation.

Tobakslagen och nikotinprodukter – den juridiska grunden


Utöver livsmedelslagen så faller det bruna snuset också under tobakslagen. Den innehåller omfattande regler som syftar till att eliminera risker, minska beroende och kontrollera marknadens aktörer. Den som tillverkar tobakshaltigt, brunt snus behöver förhålla sig till regler som inte bara styr försäljningen utan också reklam, åldersgränser och produktinformation. Det är Folkhälsomyndigheten som styr.

För tobaksfria nikotinprodukter – vitt snus – är läget nyare men inte enklare. Sedan 2022 har de en egen lagstiftning, som tagits fram särskilt för att fånga upp den snabba tillväxten av tobaksfria nikotinpåsar. Även det vita snuset omfattas i och med detta av krav som tidigare bara gällde tobaksprodukter: tydliga varningar, anmälningsplikt och begränsade möjligheter till ingrediensval.

Tillstånd och registrering – första steget


Det första steget för att starta snusfabrik är att anmäla verksamheten som livsmedelsföretag till kommunen – det kanske låter enkelt men förutsätter att anläggningen håller rätt standard. Myndigheten godkänner inte ritningar – den godkänner verkligheten, på plats. Lokalen inspekteras, rutinerna granskas och kontrollprogram krävs på bordet redan innan en enda dosa får produceras.

För den som tillverkar snus med tobak krävs dessutom godkännande från Skatteverket. Tobak beskattas tungt och Skatteverket godkänner bara tillverkare som kan hantera skattelagarnas krav och rapportera enligt gällande regelverk. För vitt snus tillkommer dessutom ett krav på produktanmälan hos Folkhälsomyndigheten.

Produktionslokaler och hygienkrav – praktiska förutsättningar


Väggar, golv, maskiner, belysning och ventilation – allt i en produktionslokal för snustillverkning måste tåla städning med industriell intensitet och vara utformat för att förhindra kontaminering. Livsmedelsverket kräver att såväl materialval som layout och vattenkvalitet dokumenteras och kontrolleras.

Alla steg i tillverkningen måste ske med tanke på produktsäkerhet. Det krävs separata zoner för råvarumottagning, blandning och förpackning. All utrustning måste vara av livsmedelsgodkända material och enkel att rengöra. Även sådant som stationer för handtvätt, temperaturkontroll och skyddskläder är krav.

Egenkontroll och spårbarhet – kvalitetssäkring


I en industri där ingredienser som växtfibrer, salmiak och nikotin samverkar på milligramnivå krävs stor precision – och det är där egenkontrollen kommer in som ett myndighetskrav. Det är ett system av kontroller, analyser, dokumentation och rutiner – från råvarumottagning till sista packning av dosor.

Varje batch ska kunna spåras. Vilket parti av vilken råtobak? Vilken maskin? Vilken dag? Allt ska dokumenteras. Och det gäller även om man inte har en återkallelse på gång. Inte nog med det. Kontrollprogrammet ska dessutom granskas och uppdateras löpande.

EU-regler och harmonisering


Sverige har undantag från EU:s förbud mot tobaksinnehållande snus. Det betyder inte att svensk snustillverkning utgör ett laglöst område av unionen. Direktiv 2014/40/EU gäller nämligen även svenska nikotinportioner och snusdosor. Det handlar om spårbarhetssystem, säkerhetsmärkningar och krav på hur produkterna presenteras.

Från och med 2024 omfattas även snus av EU:s system för unik identitetsmärkning – varenda dosa ska förses med en kod som gör att hela dess väg genom tillverknings- och distributionsled kan spåras. Samtidigt är Sverige förskonat från EU:s förbud mot smaktillsatser – ett undantag som bygger på gamla kompromisser och folkhälsoskäl.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2025-04-30
Behöver du lyfta något riktig tungt?SHARELOCK från ASSA ABLOYIndustrisvetsning Seco förbättrar gängning med fler tappar Nu lanseras nya Denodo Platform 9.2
2025-04-29
Traktorredskap för lant­bruk och entreprenad Mot grönare tillverkning med återvunnet materialTrälådor för säker och effektiv transport Effektiv arbetsbelysning Traverser viktiga roll i industrin
2025-04-28
Scantruck AB ställer ut på Train & Rail Järpås Verkstad satsar på ny kantpressBetning Skapa ett ergonomiskt kontor Säkerhet i det lilla
2025-04-25
Fuktmätning VCI-plast skyddar mer än vanlig plastpåseSfäriska rullager – Nitrilhandskar – vid hantering av kemikalier Handverktyg
2025-04-24
Elektrisk kantpress Luftkvalitet nyckel till bättre hotellmiljö Riksintag kvar för rörmontörsutbildningEnpelarlyftar från Nimo-KG Lyftmagneter