SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Fullautomatisering och pålitliga processer

Stärker Press Kogyos position som stabil helhetsleverantör
För ökad automation och kapacitet har man investerat i ytterligare en fiberlaser – TruLaser 3040 fiber med 10 KW lasereffekt och en arbetsyta på 4×2 meter.

Japansk världsomspänd koncern med enhet i Oskarshamn.
Den japanska koncernen Press Kogyo, har fabriker i Japan, Thailand, USA, Kina, Indonesien och Oskarshamn. Med 150 anställda i Oskarshamn är man idag specialister på konstruktion och en komplett legoleverantör av plåtdetaljer, anpassad för alla typer av serier. Kunderna finner vi främst inom fordonsindustrin, jordbruk och stadsnät. Erik Karlsson som varit platschef sedan nio år berättar att idag arbetar man med främst långsiktiga kundrelationer.

Fullautomtiserade standardmaskiner.
Ett tiotal fullautomatiserade lasrar från TRUMPF står i lokalerna i den svenska fabriken. ”Vi har alltid känt oss trygga med TRUMPF,” säger Erik. ”Precis som vi vill vara en stabil och pålitlig leverantör tänker vi kring våra leverantörer. Maskinerna är stabila, processerna pålitliga och man har ett bra servicenätverk runtom.” Standardlösningar med beprövad teknik som håller vad den lovar är a och o för Press Kogyo som kör både treskift och helgskift i flera av lasrarna. Från TRUMPF har man tre fullautomatiserade kombimaskiner, en 3D lasercell och flera automatiserade bäddlasrar där de två senaste är med fiberteknik – TruLaser 3030 resp 3040 fiber. Den sistnämnda 3040 är en fyra meters maskin utrustad med en 10 kW laser.

Pall in / Pall ut koncept.
Vid varje ny maskininvestering ligger fokus på automatisering och Press Kogyo arbetar efter pall in / pall ut koncept som innebär att en automatiserad process tar hand om den pall man stoppar in i maskinen tills det ut ur maskinen kommer ut en annan pall annan helt färdig pall som man vill ha den. Till den senaste lasern har man satsat på plock och lagertorn med en så kallad SortMaster och en LiftMaster Store. Just att det blev en 3040 fiber förklarar Erik med att automationen är riktigt bra och den var man ju bekant med sedan innan. Dessutom är det en robust standardmaskin med stabil laserkälla. ”Vi hade en ganska bra kravspec på vad ville ha,” säger Erik. ”TRUMPF matchar helheten och vi gillar TRUMPF´s innovationer.”

”TruLaser 3040 fiber är ytterligare en stabil maskin med pålitlig process som håller vad den lovar och gör att vi kan göra detsamma,” säger Erik. ”Den har även möjliggjort nya processteg samt att vi har kunnat ta bort processteg såsom slipning och blästring. Vi skär också mycket närmare produkten nu och nyttjar därmed materialet mycket bättre, det är oerhört viktigt när man skär mer än 100 ton per dag. Så är den oerhört snabb och har ett fantastiskt skärsnitt.”

Smarta optioner.
Till maskinen valde man bland annat optioner såsom automatisk dysväxlare och High Speed Eco. Den sistnämnda innefattar en viss design på dysor som gör att kvävgasförbrukningen reduceras med upp till 70 % vid dubbelt så hög plåtgenomströmning. Metoden säkrar högklassig kvalitet med minimal gradbildning och oxidering samt ett mycket fint skärsnitt. ”En fördel är att man kan lägga till de flesta optioner efteråt när andra behov eventuellt uppstår,” menar Erik.

Högteknologiska produkter.
På Press Kogyo arbetar man med plåttjocklekar inom spannet 1 – 25 mm där 4 - 8 mm är mest förekommande. Målsättningen är att producera väldigt tekniska produkter med många moment där man får vara med tidigt i konstruktionen samt använda sig av flertalet tillverkningsprocesser som till exempel en vanligt förekommande kedja från 2D-laserkärning, formning, stansning till svetsning eller från 2D- till 3D-laserskärning via pressning. ”Vi vill vara en helhetsleverantör,” säger Erik och ett steg vi tar nu mot detta är en jätteinvestering i att bygga ett eget måleri på 4000 kvm som vi tänker är klart att börja använda om drygt ett år.” Med detta blir man helt självständiga och levererar ut direkt till slutkund.

Det är viktigt för Press Kogyo att vara ett högteknologiskt innovativt företag som satsar helhjärtat på ständiga förbättringar. Det kommer med den japanska företagskulturen med fokus på ordning och reda och att bli lite bättre varje dag. Man försöker hela tiden utvärdera var vi kan vara mer lönsamma, vilket så klart även innefattar maskinutnyttjandegraden. ”Genom att göra bra investeringar, värna om rätt kompetens hos operatörer och säkra upp med regelbundna förebyggande underhåll tar vi tillvara på maskinparken optimalt och kan därmed nyttja den optimalt,” säger Erik.

Kombinerad stans- och laserbearbetning.
TruMatic 6000 heter de kombinerade stans- och laserskärmaskinerna man har tre stycken av. De går under benämningen robusta universalmaskiner hos TRUMPF just för deras mångsidighet. Man kan bearbeta alla material och tjocklekar med samma skärhuvud. Stanshuvudet bearbetar detaljer komplett och gör efterarbetningen för det mesta onödig. Med automatiseringen SheetMaster lastar man in och o ut och sorterar processäkert. En ensam operatör sköter idag samtliga tre fullautomatiserade kombimaskiner hos Press Kogyo. ”Vi lägger ett stort ansvar på våra operatörer för att kunna erbjuda en attraktiv arbetsplats,” säger Erik. De sköter helheten med programmering, underhåll och kvalitetskontroll på maskinerna och ser till att material lastas in och ut.”

Kvalitet och pålitlighet med framtid i fokus.
Kunderna har genomgående mycket höga krav och väljer Press Kogyo för att man är förutsägbara, pålitliga och trygga. ”Man tar inga chansningar när man kommer till oss,” säger Erik, utan vet att man får den hjälp man behöver”. Produktutveckling, konstruktion, kvalitet och leveransprecision är nyckelord och man ligger i framkant inom många områden. Erik berättar att man idag gör mycket jobb till batterilastbilar, en viktig strategi man valt för att vara med tidigt i utvecklingen som sker här. ”Vi kommer satsa än mer på den här typen av produktion och fokus är stort på hållbarhet och miljötänk. Det är mycket spännande som händer här,” avslutar Erik.

Kontaktinformation
Postadress
Box 606
44117 Alingsås
Besöksadress
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-3369
Grundat: 1984
Anställda: 50
Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Kontakter

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Filmer

Vad är TRUMPF?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Visste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskapSmarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowatt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när