SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Gänglåsning gör att förändringens vindar blåser

Inom sektorn för förnybar energi
Gänglåsning har en lång och framgångsrik historia inom många industrisegment och det finns nu belägg för att användning av dessa avancerade produkter även ökar inom sektorn för förnybar energi. En av orsakerna till användning av gänglåsning på vindkraftparker är risken för vibrationslossning och korrosion, något som ofta leder till katastrofala fel på konventionella mekaniska låsanordningar som fjäderbrickor, nylonringmuttrar och planbrickor.

Skador på och mekaniska problem med fästelement uppstår oftast på anordningar till kritiska enheter i vindkraftverkets maskinhus, som vingar, växellådor, generatorer, drivlinor och bromsar. Men det finns även andra faktorer som spelar en roll. Till exempel kan vindkraftverket betraktas som en rörlig struktur även när vingarna inte roterar. Starka vindar gör till exempel att tornet och maskinhuset svajar, vilket leder till mekaniska påfrestningar och vibrationer längs hela strukturens höjd. Dessutom utsätts åtskilliga strukturella element i vindkraftverk för expansion och sammandragning i takt med att temperaturen växlar. På vissa vindkraftverk varierar temperaturen mellan minusgrader på vintern till över 38 °C på sommaren.

Den främsta orsaken till att gängade fästelement lossnar är vibrationer, eftersom de kan leda till förlust av klämkraft som resulterar i funktionsfel. Följaktligen måste klämkraften uppfylla designspecifikationerna när fästelementet monteras ihop för första gången och sedan genom hela dess livstid.

Fästelementen till komponenterna i maskinhuset samt trapporna som ger åtkomst till dem är en källa till oro. För att få tillträde till maskinhuset på ett stort kommersiellt vindkraftverk måste underhållspersonal klättra på stegar som kan ta dem mer än 90 m upp i luften. Det krävs således stor uppmärksamhet vid sättet som stegar och gängor säkras på plats.

På en nyligen uppförd vindkraftspark var man medveten om riskerna för både dyra komponenter och personal. Man ville därför säkerställa att bultarna som höll fast vingen vid maskinhuset bibehöll vridmomentet de var designade för och skyddades mot korrosion orsakad av väder och vind.

Den idealiska lösningen visade sig vara gänglåsningen LOCTITE® 243 från Henkel, som inte bara hjälper till att förhindra katastrofala fel genom att motstå vibrationslossning, utan även förhindrar gängkorrosion och gör att fästelement bibehåller åtdragningsmomentet i ving till nav-enheten.

Säkerheten hos fästelement äventyras av de små spalterna som finns mellan gängornas metallkontaktytor. Dessa spalter kan leda till mikrorörelser som gör att fästelementet med tiden lossnar, vilket resulterar i minskad klämkraft. Den växande populariteten hos gänglåsning som LOCTITE® 243 beror på medlets förmåga att helt fylla ut hålrummen mellan gängorna, vilket förhindrar uppkomsten av mikrorörelser.

Genom användning av gänglåsning i vindkraftparken minskar både vibrationslossning och korrosion, och således även risken för att fästelement går sönder. Det underlättar även demontering om och när det blir nödvändigt.

En expert på LOCTITE® lösningar från Henkel hjälpte vindkraftsparksteamet att ta bort transportskydden från de exponerade bultgängorna och att rengöra fästelementen i stål. Teamet förde sedan in vingen i huvudnavet, applicerade LOCTITE® 243 på fästelementen, momentdrog ving-till-nav-enheten i enlighet med specifikationerna och monterade navet på generatorns drivsystem.

Korrosionsfria fästelement som bibehåller sin klämkraft och är enkla att demontera vid ett förutsägbart lossbrytningsmoment, gör att säker och underhållsfri drift av vindkraftverken kan garanteras fram till nästa schemalagda rutinkontroll.

Anaerob gänglåsning som LOCTITE® 243 (som ingår i Henkels omfattande sortiment) är enkomponentslim som utan luft bildar slitstark härdplast vid applicering på metall. Dessa produkter ger fullständig kontakt mellan metallytor, vilket står i stark kontrast till en vanlig obehandlad mutter- och bultenhet, där så lite som 15 % metall mot metall kontakt är vanligt.

Typiska applikationer för gänglåsning i vindkraftsparker är låsning och tätning av fästelement på gir- och huvudrotorlager samt maskinhuspaneler. Gänglåsning finns i en mängd olika styrkor och ger enastående temperaturbeständighet, har snabb fixerings- och härdningshastighet och möjliggör enkel applicering.

Gänglåsning fungerar även som smörjmedel vid åtdragning av fästelement. Istället för att vridmomentet avleds som friktion och värme förbättras omvandlingen av vridmomentet till hög klämkraft. När gänglåsningen väl har härdat bildar den en tillförlitlig tätning som förhindrar att gängor korroderar och kärvar.

De senaste genombrotten vad gäller stabilitet och reaktivitet inom anaerob kemi har gjort att gänglåsning nu finns i standard vätskeform och i stiftform som passar olika applikationer. Dessutom minskar anaerob gänglåsning med hög smörjförmåga effektivt friktion, vilket gör den särskilt lämpad för de höghållfasta fästelement med stor diameter som finns i vindkraftverk. Sådan gänglåsning är även utformad för att förbättra oljebeständigheten, vilket gör den lämplig att användas i turbinväxellådor och andra rörliga delar som exponeras för smörjmedel.

En annan egenskap är utmärkt prestanda utan användning av aktivatorer. Dessa produkter är perfekta för användning på pläterade och rostfria fästelement eftersom de eliminerar behovet av rengöring och snabb härdning.

I slutändan leder den ökande användningen av gänglåsning inom vindkraftssektorn till säkrare, mer hållbara fogar, vilket i sin tur underlättar oavbruten leverans av förnybar energi när världen övergår till en grönare framtid.

Mer information finns på: www.henkel-adhesives.com/se/

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-18
Lär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbetenAntalet nätfiskeattacker ökarNytt samarbete med Svenska Taxiförbundet
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884