SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

gop styr mot en mer hållbar byggbransch

Från förbränning till återvinning och recirkulering
I traditionell gjutning används ofta tunga och miljöbelastande material som plywood med släppmedel. Nu introducerar materialleverantören gop en innovativ lösning med ökad återanvändbarhet och fler gjutcykler: Gopanel Form. Kompositmaterialet inte bara omdefinierar normerna inom byggindustrin utan minimerar även avfallet och ökar produktiviteten genom sin smarta och hållbara design.

Patrik Helgegren, produktutvecklare för gop, berättar:
– Produkten är framtagen med hänsyn till hållbarhet och cirkulärt användande av byggprodukter. Gopanel Form ersätter traditionella material som plywood med ett kompositmaterial och glasfiber för förstärkning med möjlighet till recirkuleringen av materialet.

Arthur Keitechuk är vd för byggföretaget Atamo AB och har lång erfarenhet inom byggbranschen. Enligt honom erbjuder Gopanel Form en rad fördelar. Produkten går att återanvända upp till 40 gånger vid korrekt hantering, vilket är betydligt mer än vad traditionella material kan erbjuda. Därtill kommer panelen med ekonomiska, tidsmässiga och ergonomiska vinster.
– Vår idé är att återanvända formen så många gånger som möjligt för att undvika onödigt avfall. Vi behöver inte heller ha så mycket folk eller maskiner på plats eftersom Gopanel Form är både lätt och lättanvänd. Det minskar även belastningen på kroppen berättar Keitechuk.

Den ursprungliga idén till Gopanel Form kommer från idé en om att minska mängden virke och släppmedel som förbrukas inom gjutindustrin.
– Med vår lösning kan byggarna minska eller helt ta bort släppmedel vilket annars är en väldigt viktig del i vanlig gjutning. Med Gopanel Form kan vi erbjuda branschen ett alternativ med hög kapacitet och kundanpassade mått, vilket minimerar spill och är skonsammare mot vår omvärld, berättar Helgegren.

Från förbränning till återvinning och recirkulering

För gop är återvinning mer än att nyttja energiåtervinning genom förbränning. Helgegren belyser att det är viktigt att fundera kring vad som egentligen händer med produkten när den är förbrukad.
– Lösningen ligger inte i själva förbränningen, i stället strävar vi efter att skapa en ny produkt. Den verkliga återvinningen och recirkuleringen sker när skivan malts ned och granulerats för att återanvändas i ny form. Genom samarbete med återvinningspartners har vi framgångsrikt testat och implementerat just detta. Under rätt förutsättningar kan vi uppnå fullständig återvinning av Gopanel Form och därigenom, med gott samvete, påstå att vi har löst helheten. Vår framtidsinriktade produkt är hållbar från flera olika perspektiv och möjliggör återanvändning och efterföljande återvinning för våra kunder. På så vis sluter vi cirkeln, berättar Helgegren.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när