SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Gordon Delivery utvecklar elbil för kylda leveranser

eldriven kylbil, specialbyggd för kylda och frysta matleveranser
Allt fler svenskar handlar regelbundet sin mat på nätet. För att minska klimatpåverkan som utsläpp och buller från transporter utvecklar last mile-företaget Gordon Delivery en eldriven kylbil, specialbyggd för kylda och frysta matleveranser i stadsmiljö. I sommar testas den i Stockholm.

Last mile-företaget Gordon Delivery levererar kyld mat och medicin som e-handlas på nätet. Bolaget ska gradvis ersätta alla kylbilar med elkylbilar i stadsmiljö för att minska utsläpp och buller, med mål om att 100% av city-leveranserna ska vara eldrivna 2025.

Eldrift för kylbilar kommer dock med särskilda utmaningar. Lastutrymmet behöver vara isolerat och det krävs ett stort batteri för att driva både bil och kylaggregat, vilket är både utrymmeskrävande och ger hög extravikt som påverkar lastkapacitet och räckvidd.
Tillsammans med ett elfordonsföretag har Gordon tagit fram den specialbyggda kylbilen PRO Litium MAX, utformad för att klara just kylda transporter med ren eldrift med hög resurseffektivitet.

- Vår nya eldrivna kylbil har en räckvidd som klarar runt 75 hemleveranser i citymiljö på en laddning. Dess storlek gör den perfekt för hemleveranser i city då den är liten nog för smågator och trånga parkeringar, samtidigt som den har lastkapacitet på hela ett ton, säger Elion Najim, Fleet Manager på Gordon Delivery.

Kylbilen har ett stort skåp för kylskåpskall mat och en låda för frysta varor. Specialbyggda aluminiumpallar på hjul säkrar en snabb och smidig lastningsprocess.

- Vi kommer att testa bilen i sommar för hemleveranser i Stockholm. Sortering, lastning, körning med mera kommer att utvärderas för att säkerställa att leveranserna håller rätt temperatur i en obruten kylkedja. Utifrån det kommer vi justera kylbil och processer för att kunna använda modellen för en majoritet av våra stadsleveranser, säger Martin Lagerlöf, Business Excellence Manager Gordon Delivery.

Därefter planeras en beställning av ytterligare 20 elkylbilar som kan tas i trafik i Stockholm, Göteborg och Malmö under hösten, med mål att 30% av Gordons cityleveranser i Sverige ska vara eldrivna i slutet av året.

Presskontakt
Amanda Regnstrand, press@gordondelivery.com

Om Gordon Delivery
Gordon Delivery grundades 2015 och genomför i dag över 600 000 leveranser av kylda matvaror och läkemedel varje månad. Bolaget är specialiserat på digitaliserade flöden av just temperaturreglerade last mile-leveranser. Utöver det lutar de sig även mot ett till affärsben; en SaaS-plattform för last mile som de licensierar ut till andra bolag. Under 2021 omsatte bolaget 411 miljoner kronor. Gordon Delivery når idag närmare 20 miljoner konsumenter i Norden och genom samkörning för olika kunder såsom: Hello Fresh, ICA, Coop hjälper de både miljön och mat-e-handlare.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN