SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Investeringsbehov i tuffa tider

Behov av större investeringar

Investeringsbehov i tuffa tiderDet ekonomiska läget i världen och i Sverige ser annorlunda ut idag jämfört med vad det gjorde för bara några år sedan. Det är mycket vatten som runnit under broarna. En utdragen pandemi, leveransproblem, skenande råvarupriser, höga priser på el, krig och inflation. Detta är några av de saker som på ett eller annat sätt drabbat Sveriges företagare och inte minst industrier.

Som ett växande industriföretag är man ofta i behov av större investeringar. Man behöver byta ut och underhålla maskiner, man behöver bygga ut lokaler för produktion och lager och man behöver anställa personal. Att kunna finansiera detta är ett måste för att utvecklas. De senare åren är det inte ovanligt att man dels råkat ut för omsättningstapp, högre inköpspriser och andra ökade kostnader.

Regeringen hjälper tillRegeringens lösning med anledning av pandemin, omställningsstödet har nu stängt möjlighet till ansökan. Många bolag i Sverige står dock i en situation där de kommande åren kräver stora investeringar i ny teknik och utrustning.

Även om pandemin är på väg att ebba ut finns det många nya hinder att brottas med. Såväl privatpersoner som företagare är väl medvetna om höjda elpriser. Vi fick en försmak i vintern 2021/2022, sommaren 2022 och de framtida prognoser som går att använda visar på priser som fortsatt ligger mångdubbelt över vad vi är vana vid i Sverige. Även när det kommer till elpriser har Regeringen beslutat att gå in med ett stöd riktat till företag och privatpersoner. Under våren har staten genom nätägare delat ut 7,5 miljarder kronor. Med det nya beslutet kommer 60 miljarder att delas ut. Det är så klart en välkommen kortsiktig lösning, men i många fall behövs mer.

Extern finansieringFör att möta det likviditetsbehov som finns är extern finansiering en väg att ta. I Sverige finns idag många sätt att söka kapital och flera aktörer att jämföra, både företagslån hos bank eller kreditinstitut samt privatlån. Antingen vänder man sig direkt till sin bank eller till någon av de något mer snabbfotade som finns online. Ett lån som komplement till befintliga intäkter och stöd kan finansiera kapitalbehov hos företag både vid långsiktiga investeringar och mer kortsiktiga likviditetsbehov. Vid företagslån tittar långivaren på aspekter som gäller dig som företagare (din erfarenhet och privatekonomi). De tittar även på bolagets ekonomi och affärsplan. Många företag använder krediter och lån i form av investeringskrediter, rörelsekredit, leasing, factoring med mera.

Kostnaden för lånat kapital får fortfarande dras avSkattesystemet i Sverige är idag som så att man särbehandlar lån gentemot eget kapital. Kostnaden för lån får dras av från det beskattningsbara resultatet. Det får man inte göra med kostnaden för eget kapital. Detta är dock något som kan ändras inom en snar framtid. EU föreslår nämligen begränsade avdragsmöjligheter för lånekostnader. Istället vill man främja investering genom eget kapital. Förslaget är välkommet av Finansinspektionen, men alla är inte lika nöjda. Exempelvis skriver Finansbolagens förening i sitt utlåtande:

"Timingen att i detta läge öka kostnaderna för extern finansiering inklusive säljstödjande finansiering och leasing, som små och medelstora företag redan idag använder i stor utsträckning för att just investera i ny teknik och utrustning, är synnerligen illa vald för svensk del, när vi har så många små och medelstora företag som står inför stora investeringsbehov de kommande åren".

Om förslaget blir verklighet kan det vara värt att ta fram kalkylbladet. Kanske blir det mer värt att låna pengar privat och investera istället för att söka finansiering som företag.

Beck Solutions AB
Christopher Knutsson
+46(0)705 28 07 10
christopher@becksolutions.se
www.becksolutions.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-22
Förbättra din arbetsmiljöKvalitetssäkrade begagnade maskiner Tydlighet vid installations­märkningCarita Nero blir ny vd på KlaravikÖka effektiviteten i din tillverkningsprocess
2024-02-21
Det är viktigt att förstå termografins användbarhetFörsäkra dig om att hörseln inte tar skada vid arbetetUpptäck våra senaste produkterEn ny hydraul­cylinder eller renovera de befintliga? Mångsidiga verktyg för formning och bockning
2024-02-20
Effektiva lösningar för industriell luftkomprimeringEn väsentlig kugg i energi­försörjningens maskineriINTELLilight - Testa dig fram för bästa ljuset för stundenStranda AB har investerat i en ny bandsågautomatRätt lyftverktyg är kritiskt för effektiva lyftningar
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard