SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Investeringsbehov i tuffa tider

Behov av större investeringar

Investeringsbehov i tuffa tider



Det ekonomiska läget i världen och i Sverige ser annorlunda ut idag jämfört med vad det gjorde för bara några år sedan. Det är mycket vatten som runnit under broarna. En utdragen pandemi, leveransproblem, skenande råvarupriser, höga priser på el, krig och inflation. Detta är några av de saker som på ett eller annat sätt drabbat Sveriges företagare och inte minst industrier.

Som ett växande industriföretag är man ofta i behov av större investeringar. Man behöver byta ut och underhålla maskiner, man behöver bygga ut lokaler för produktion och lager och man behöver anställa personal. Att kunna finansiera detta är ett måste för att utvecklas. De senare åren är det inte ovanligt att man dels råkat ut för omsättningstapp, högre inköpspriser och andra ökade kostnader.

Regeringen hjälper till



Regeringens lösning med anledning av pandemin, omställningsstödet har nu stängt möjlighet till ansökan. Många bolag i Sverige står dock i en situation där de kommande åren kräver stora investeringar i ny teknik och utrustning.

Även om pandemin är på väg att ebba ut finns det många nya hinder att brottas med. Såväl privatpersoner som företagare är väl medvetna om höjda elpriser. Vi fick en försmak i vintern 2021/2022, sommaren 2022 och de framtida prognoser som går att använda visar på priser som fortsatt ligger mångdubbelt över vad vi är vana vid i Sverige. Även när det kommer till elpriser har Regeringen beslutat att gå in med ett stöd riktat till företag och privatpersoner. Under våren har staten genom nätägare delat ut 7,5 miljarder kronor. Med det nya beslutet kommer 60 miljarder att delas ut. Det är så klart en välkommen kortsiktig lösning, men i många fall behövs mer.

Extern finansiering



För att möta det likviditetsbehov som finns är extern finansiering en väg att ta. I Sverige finns idag många sätt att söka kapital och flera aktörer att jämföra, både företagslån hos bank eller kreditinstitut samt privatlån. Antingen vänder man sig direkt till sin bank eller till någon av de något mer snabbfotade som finns online. Ett lån som komplement till befintliga intäkter och stöd kan finansiera kapitalbehov hos företag både vid långsiktiga investeringar och mer kortsiktiga likviditetsbehov. Vid företagslån tittar långivaren på aspekter som gäller dig som företagare (din erfarenhet och privatekonomi). De tittar även på bolagets ekonomi och affärsplan. Många företag använder krediter och lån i form av investeringskrediter, rörelsekredit, leasing, factoring med mera.

Kostnaden för lånat kapital får fortfarande dras av



Skattesystemet i Sverige är idag som så att man särbehandlar lån gentemot eget kapital. Kostnaden för lån får dras av från det beskattningsbara resultatet. Det får man inte göra med kostnaden för eget kapital. Detta är dock något som kan ändras inom en snar framtid. EU föreslår nämligen begränsade avdragsmöjligheter för lånekostnader. Istället vill man främja investering genom eget kapital. Förslaget är välkommet av Finansinspektionen, men alla är inte lika nöjda. Exempelvis skriver Finansbolagens förening i sitt utlåtande:

"Timingen att i detta läge öka kostnaderna för extern finansiering inklusive säljstödjande finansiering och leasing, som små och medelstora företag redan idag använder i stor utsträckning för att just investera i ny teknik och utrustning, är synnerligen illa vald för svensk del, när vi har så många små och medelstora företag som står inför stora investeringsbehov de kommande åren".

Om förslaget blir verklighet kan det vara värt att ta fram kalkylbladet. Kanske blir det mer värt att låna pengar privat och investera istället för att söka finansiering som företag.

Beck Solutions AB
Christopher Knutsson
+46(0)705 28 07 10
christopher@becksolutions.se
www.becksolutions.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN