SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

KMP Kyl & Frys AB:s nya lastbil

Den första elektriska kyltransporten i Stockholm
För att möta kraven på hållbara godstransporter i städer har KMP Kyl & Frys AB satt sin första elektriska kyl- och frysbil i trafik. Denna eActros 300 från Mercedes-Benz Lastbilar utgör ytterligare en milstolpe för nya tekniska framsteg inom omställningen.
Den nya lastbilen, såld av Bilia i Stockholm, överlämnades till KMP i januari i år. Fordonet är det första att kombinera Mercedes-Benz elektriska drivlineteknik med e-axel tillsammans med ett undermonterat kylaggregat i Sverige.

eActros lyckas på Stockholms gator för Martin & Servera

Nu kör den utsläppsfritt på Stockholms innerstadsgator och levererar kylda och frysta varor på uppdrag för Martin & Servera. Totalt blir sträckan ungefär 10 mil om dagen, inklusive cirka 40 stopp och 9 tons nyttolast som lastas på och av under de tre dagliga turerna.

- Att driftsätta en elektrisk lastbil med kylaggregat kräver lite extra träning och uppmärksamhet under arbetspasset, berättar Mehrab Radsham på KMP Kyl & Frys AB. Därför har vi valt att begränsa antalet fasta chaufförer till två. Förarna får daglig träning och blir snabbt duktiga, vilket bidrar till både ökad trivsel och stolthet. Erfarenheterna är att vår nya eActros erbjuder en mycket bra och driftsäker lösning, och nu utvärderar vi möjligheten att elektrifiera längre rutter framöver.

Installationen av kylaggregatet utfördes av Thermo King. Lastbilen är ett gott exempel på hur fordons- och aggregatsleverantörerna arbetar tillsammans för att skapa nya tekniska gränssnitt tillgängliga för framtidens gröna transporter.

- Med ett lyckat interface mellan kylaggregatet och fordonets elektriska kraftuttag öppnas en ny standard upp inom elektrifierade kyltransporter, berättar Anders Thyselius på Thermo King. Kylaggregatets eldrift på 400 volt motsvarar ca 5 – 6 kWh och demonstrerar inte bara energieffektivitet utan också den potentiella lönsamheten i att driva mer miljövänliga kyl- och frystransporter tack vare att aggregatet är i grunden konstruerat med elmotordrift. Aggregatets effekt är inte beroende av lastbilens fart, vilket lämpar sig mycket bra i trånga trafikförhållanden där man behöver köra långsamt.

Elektrifieringens framfart är beroende av att aktörer på marknaden vågar satsa på omställningen. Pär Hildestrand, eMobility Manager på Mercedes-Benz Lastbilar i Sverige, kommenterar:

- Det ska bli mycket spännande att följa utvecklingen av utsläppsfria leveranser inom segmentet. Martin & Servera är pionjärer i omställningsarbetet och vi är stolta och glada över att få vara med på resan tillsammans med Martin & Servera och KMP Kyl & Frys AB.

Håkan Ekmyr, transportchef på Martin & Servera Logistik, berättar om det gemensamma arbetet för att ställa om:

- Vi har ett gott samarbete med KMP sedan länge. Martin & Servera har under lång tid drivit utvecklingen mot fossilfria leveranser, och KMP har redan tidigare bidragit genom att ställa om till gasbilar. Vi ser positivt på att KMP nu satsar på ökad elektrifiering. Vi gör själva stora investeringar i elektrifiering för att nå 100 procent fossilfri distribution.

Ella Bergman
Marknad & kommunikation
ella.bergman@veho.se
+46739382117

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-24
Nyckeln till precision inom träbearbetning Fördelar med kvalitativa magnetfältsmätareIntervju med Agne SvenbergEtt årtionde av inno­vativa propanlösningarBOLIST inleder samarbete
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten