SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Kräver ditt yrke arbetsglasögon?

Personlig skyddsutrustning inom industrin
När man talar om arbetsglasögon så är detta något som inte finns med i arbetsmiljölagstiftningen. Dock är det som så att det finns regler som handlar om personlig skyddsutrustning (AFS 2001:3) samt att det även finns regler om glasögon för bildskärmsarbete (AFS 1998:5). Arbetsgivare är skyldiga att tillhandahålla det du behöver.

Är det så att du jobbar inom industrin så kan skyddsglasögon vara ett måste och jobbar du mycket framför en dator, så kan det vara ett måste med så kallade terminalglasögon. Detta är vad en arbetsgivare kan betala för. Är det däremot så att du vill ha ett par snygga läsglasögon, så är det något du får ordna på egen hand samt att du även får betala för dem själv.

Personlig skyddsutrustning inom industrin
Inom vissa yrken och oftast då inom industrier av olika slag så är det ett måste att använda olika sorters skyddsutrustningar. Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 2001:3 ”Användning av personlig skyddsutrustning” innebär att arbetsgivaren är den som ska tillhandahålla den typ av personlig skyddsutrustning som krävs för arbetet. Detta kan innebära olika saker.

Är det risk för stänk i ögon till exempel, så är det ett måste att använda skyddsglasögon. Andra typer av personlig skyddsutrustning är andningsskydd, skyddskläder, skyddshandskar, hörselskydd, skyddsskor, personlig fallskyddsutrustning, huvudskydd och flytvästar.

Glasögon för bildskärmsarbete
Jobbar du på kontor och sitter framför en dator mycket, så kan det leda till att dina ögon påfrestas allt för mycket. Ofta är det mycket synkrävande att arbeta vid bildskärm. När du påfrestar dina ögon så kan det leda till en mängd olika besvär. Det kan vara allt från ögonirritation, sveda, rödögdhet till ögontrötthet så väl som huvudvärk.

Enligt Arbetsmiljöverkets föreskrift AFS 1998:5 ”Arbete med bildskärm” så är det som så att arbetsgivaren är skyldig att se till så att du som arbetstagare som jobbar vid en bildskärm minst en timme per dag ska få en synundersökning, det med regelbundna intervaller.

Får du besvär så ska du även få särskilda glasögon som är utprovade för bildskärmsarbetet. Oftast handlar det om så kallade terminalglasögon. Det arbetsgivaren kan göra, det är att sätta en gräns för vad bågarna får kosta. Dock får det inte sättas en gräns för glasen i dem. Detta eftersom att denna kostnad beror helt på vad det är för slags korrektionsglas som behövs. Många arbetsgivare har samarbete med en viss optiker eller så har de egen företagshälsovård det kan gå via.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2024-02-15
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2024-02-14
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?
2024-02-13
Intercut har installerat ELEMENT skärmaskin Ännu en fantastisk kundresa att lyfta framVälkomnar Reality Capture till DynaMate-familjenVägen mot mer ansvarsfull produktionRF-System återlanserar extra tålig sopskopa