SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Metaverse blir det sammanhållande kittet

För moderna industriföretag
Metaverse har stor potential att bli noden för ett stort antal nya omdanande tekniklösningar. Med en samlingspunkt kan de olika lösningarna dra nytta av varandra och underlätta interaktion både mellan människor och maskiner, och mellan människor. Industriföretag är ett praktexempel på hur metaverse kan förenkla verksamheter, skriver Frederik Sahlin på Nagarro.

Metaverse är en företeelse i sin linda. I dag uppfattas den här relativt nya miljön som sammanför den fysiska världen med den digitala ofta som ett experiment. Det kan, som med de flesta nya företeelser, vara svårt att se nyttan och den ekonomiska vinningen. Men det finns tveklöst ett stort intresse och en stor potential. Från januari till och med maj 2022 investerades det mer än 120 miljarder dollar i metaverse. Det kan jämföras med 57 miljarder dollar under hela 2021. Trenden är tydlig.

Det finns ett behov av en samlingspunkt för populära nya tekniklösningar som AI, maskininlärning, virtuell och förstärkt verklighet, IoT, digitala tvillingar, molntjänster, 5G och blockkedjor, samt ett ökande antal digitala tjänster av olika typer. Det är precis den potential som metaverse har. I stället för att de olika nya lösningar används enskilt kan dess funktioner korsbefrukta varandra.

Metaverse kan beskrivas som en lösning för att sammanföra, kanske till och med sudda ut gränserna mellan, den fysiska världen och den digitala. Det innefattar mjukvara och hårdvara, och det är en decentraliserad miljö med potential för att sammanföra olika plattformar, applikationer och digitala tjänster. Och inte minst underlätta samarbete mellan människor.

Metaverse är en universell plattform som gör det möjligt att få ut mesta möjliga nytta av nya tekniklösningar. Utan en sådan plattform finns risken att nya tekniklösningar blir silos, med missade chanser till samordningsvinster.
Nyttan med metaverse är redan tydlig för industriföretag. Plattformen kan komma till nytta för en mängd olika användningsområden, som att förbättra processer, effektivisera administrativa rutiner, ge mer heltäckande beskrivningar av produkter och tjänster, intern kommunikation, marknadsföring, kundsupport, med flera.

Ett enkelt exempel på uppenbar nytta för industriföretag är hantering av maskiner. Tillverkande företag utmärks av ett stort antal maskiner som i hög utsträckning fortfarande hanteras av människor. Att underlätta interaktionen mellan människor och maskiner ger omedelbara vinster för industriföretag. Ett tydligt exempel är enklare felsökning. Lägg till det de allmänna fördelar som metaverse utlovar, som förenklat samarbete och effektivare administration.

Mer abstrakt uttryckt kan, åtminstone, fyra mer specifika användningsfall identifieras:

• Helhetsupplevelser omkring specifika verksamhetsscenarier. Det här beskrivs med det engelska begreppet “hyper immersive”.
• Samarbete och möten i verklighetsliknande miljöer.
• Interaktion mellan människor och maskiner.
• Interaktivt lärande, med spelliknande inslag i simulerade miljöer.

I undersökningen ”Reimagining Metaverse for Industrial Enterprise” tittar Nagarro och Visual Sweden på potentialen för industriföretag i detalj. Undersökning innefattar 52 deltagare från 37 företag. 30 procent av deltagarna har redan kommit i gång med att utveckla lösningar för metaverse eller att undersöka användningsfall i praktiken. 66 procent undersöker användningsfall på en strategisk nivå, eller planerar att identifiera användningsfall under de kommande två åren.

Nu väntar några spännande år med möjligheter att dra nytta av omdanande nya tekniklösningar. Metaverse har stor potential att bli det sammanhållande kittet för de ansträngningarna, i synnerhet för industriföretag.

/ Frederik Sahlin på Nagarro

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när