SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nära målet att bli ett digitaliserat byggbolag

Största vinsten är ett ökat förtroendekapital
2023 ska småländska Gärahovs Bygg AB vara digitaliserat. Det målet sattes redan 2019 av företagsledningen med VD och grundaren Per Larsson i spetsen. Han ser ny teknik som ett stort hjälpmedel för att få bättre kontroll och högre kvalitet på verksamheten och därmed också en ökad lönsamhet.

- Detta är en stor förändring och utmaning att driva igenom och ska vi nå vårt mål här måste ledningen vara drivande. Det ger en viktig signal i organisationen när ledningen har denna fråga högt på agendan, säger Per Larsson.

Engagemang en förutsättning

Att VD tydligt visade vägen har skapat ett stort engagemang hos alla i organisationen. Och engagemang är en förutsättning för att lyckas i praktiken. Det menar Robert Axell, digitaliseringsansvarig Gärahovs Bygg.

- Per var tidigt ute med att sätta höga mål. Att ett sådant initiativ kommer från ledningen har skapat ett stort engagemang. Den viktiga Gärahovsandan som genomsyrar allt vi gör är också en förutsättning. Alla från snickare till ekonomiavdelningen är delaktiga, kreativa och har förslag till lösningar. Sedan finns det alltid några som behöver lite längre tid på sig och det får vi också ha respekt för, säger Robert Axell.

Från papper till surfplatta

Byggbranschen är enligt honom extremt konservativ med många starka viljor i kombination med en stor yrkesstolthet och gamla hantverkstraditioner. Att bryta ny mark från blyertspenna och papperslappar till surfplattor på bara några år är självklart en stor utmaning. Ett kvitto på att Gärahov har lyckats med sina digitaliseringsmål visar resultatet av olika mätningar i branschspecifika barometrar.

- Vi ligger långt fram i digitalisering jämfört med bolag i vår storlek. Större bolag ligger långt fram, men det som gör oss unika är att vi arbetar mer med att hela organisationen skall jobba på samma sätt, medan andra större byggbolag låter projekten själva bestämma vissa digitala verktyg, säger Robert Axell.

Ordning och struktur viktigt

Vad är då receptet och hemligheten bakom att lyckas genomföra en digitaliseringsprocess i den konservativa byggbranschen? Enligt Robert Axell handlar det om flera saker: Att hela verksamheten omfattas av förändringsarbetet samt att Gärahovs Bygg har utvecklat ett eget digitalt verktyg Opus, som används av samtliga anställda på alla avdelningar. Men den viktigaste faktorn är att ha ordning och struktur i organisationen från början.

- Det handlar inte om att köpa in en mängd programvaror och bara köra i gång. Det viktigaste är att ha väl genomarbetade rutiner från början, annars blir det som på 80-talet när alla skulle ha IT. Vi gör samma arbete idag som tidigare oavsett om det sker på en skärm eller på papper, säger Robert Axell.

Opus - ett egenutvecklat verktyg

En central roll i Gärahovs digitaliseringsresa spelar Opus, ett egenutvecklat digitalt verktyg, en kalkylerings-app. Från början var det ett digitalt anteckningsblock, idag har det utvecklats till ett projektstyrningsverktyg. Namnet Opus, som betyder arbete på latin, kom Robert själv på.

- Tidigare sprang alla runt med olika anteckningsböcker och vi började fundera på hur vi skulle kunna skapa ett enhetligt system att använda redan i projekteringen tillsammans med beställaren där alla skulle ha insyn. Vi ville ha ett digitalt anteckningsblock och på den vägen började vi utveckla Opus. Styrkan med Opus är dels att det är egenutvecklat och därmed unikt och skräddarsytt samt att det är så brett, alla i organisationen har insyn och använder det oavsett vad man jobbar med, säger Robert Axell.

All information samlad

Idag sköts i princip allt i Opus och all relevant information om olika projekt finns samlade här i en projektportal där även alla ritningar är digitala. Här kan både samarbetspartners och anställda logga in och stämma av allt från tidsplaner till olika beställningar. Opus har också underlättat stort för den viktiga eftermarknaden med alla garantiärenden som kan följas upp snabbt och smidigt med total transparens.

Som nyanställd på Gärahovs Bygg får du alltid en länk med inloggning till portalen redan innan du börjar jobba. Här serveras du sedan allt du behöver veta om företaget och får all information om hur den första tiden kommer att se ut. Det ger en trygghet och en välkomnande vi-känsla redan från början.

Största vinsten - ökat förtroende

För Gärahovs Bygg har syftet med digitaliseringsresan hela tiden varit att öka förtroendekapitalet långsiktigt och hållbart, även om den tidsbesparande vinsten genom effektiviseringen självklart också spelar in.

- Det viktiga är att skapa ett större förtroendekapital hos våra kunder. Genom att visa att vi är transparenta skapar vi ett förtroende och signalerar att vi är ett byggbolag som inte försöker luras. Så den största vinsten med vår digitalisering är ett ökat förtroende. För att förstärka detta har vi skapat begreppet att jobba RÄTT, det står för riskeliminering, ärlighet, tidsoptimering och att vi ska vara trevliga. Att vara trevliga mot varandra ute på en arbetsplats är oerhört viktigt för oss, säger Robert Axell.

Digitalisering en ISO-standard

Han ser också vinsterna med att digitalisera byggbranschen i ett större samhällsbyggnadsperspektiv. Och på önskelistan står en ISO-standard även för digitaliseringen som en viktig kvalitetssäkring.

- Ser man till hela samhällsbyggnadsprocessen är digitaliseringen ett sätt att kvalitetssäkra och bygga hållbart för framtiden och få bukt med den stora utmaningen kring klimatpåverkan. Tänk om det funnits en ISO-standard även för digitalisering. Om de här programmen hade kunnat prata med varandra skulle många bolag kunna jobba likvärdigt i samma system, säger Robert Axell.

Finns det då inga risker med att övergå 100 procent till ett digitaliserat byggbolag?

- Vi är ju extremt beroende av uppkoppling, när det väl kraschar stannar hela företaget trots ett stabilt system. Sedan har vi ju datasäkerheten och farorna som finns där. Och kanske att man tappar lite av yrket. Genom att digitalisera bort hantverket så finns det risk att man glömmer bort lite av all den erfarenheten som finns i branschen. Men jag tror absolut att man kan behålla båda genom en bra balans.

2023 är inte långt borta. Och frågan är hur det ser ut då, om det högt satta digitaliseringsmålet för Gärahovs Bygg kommer att vara något.

- Vi har kommit långt i processen och den största utmaningen har vi lagt bakom oss, den att få med hela organisationen i förändringsarbetet. Sedan är det självklart mycket arbete kvar och vi vidareutvecklar ständigt Opus med nya funktioner. Men absolut så kommer vi att nå målet att vara ett digitaliserat byggbolag 2023, säger Robert Axell, digitaliseringsansvarig Gärahovs Bygg.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när