SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Netatmo samarbetar med Södermalmsskolor

Förbättrar luftkvaliteten och arbetsmiljön i klassrummen
Genom luftkvalitetsmätare för offentliga ytor från Netatmo ska friskolorna Bergsundsskolan och Lundaskolan på Södermalm förbättra luftkvaliteten och arbetsmiljön i klassrummen. Skolorna är de första i Sverige att testa luftkvalitetsmätaren och målet med samarbetet är att få bättre insikter i och kunna förbättra arbetsmiljön för skolornas elever och anställda.

Den franska smarta hem-experten Netatmo inleder ett samarbete med lågstadieskolorna Bergsundsskolan och Lundaskolan på Södermalm i Stockholm. Samarbetet innebär att skolarna kommer att testa den nyligen lanserade Netatmo Smart Luftkvalitetmätare PRO som mäter viktiga data för arbetsmiljön som temperatur, luftkvalitet, luftfuktighet och bullernivåer i klassrummen.

– Kvaliteten på inomhusluften påverkar både hur vi mår och presterar. En god luftkvalitet är därför viktig för att ge elever goda förutsättningar för lärande. Vi ser fram emot att samarbeta med Bergsundsskolan och Lundaskolan och gläds av deras intresse för att få bättre kunskap om luftkvaliteten i sina lokaler och därmed möjligheter att förbättra förutsättningarna för både elever och anställda, säger Niclas Sandström, Sales Manager Nordics & Baltics på Netatmo.

Lärande i en mer hälsosam miljö
Enligt Arbetsmiljöverket kan luftkvaliteten påverka både mående och prestation genom att orsaka trötthet och koncentrationssvårigheter. Studier har även visat att det finns samband mellan luftkvalitet och temperatur i klassrummet och elevernas prestationsförmåga- och resultat .

– Det ska bli väldigt spännande att testa denna lösning. Båda våra skolor är belägna i innerstaden, med allt vad det innebär i form av luftföroreningar och buller. Vi hoppas att detta projekt ska kunna ge oss bättre insikt i våra förutsättningar och hur vi kan förbättra både luftkvalitet och arbetsmiljö, säger Per Johansson, skolchef för Bergsundsskolan och Lundaskolan.

Luftkvalitetsmätaren från Netatmo har en sensor som indikerar koldioxidnivån med hjälp av färg och visar en grön, gul eller röd färg när koldioxidnivån blir för hög i klassrummet, vilket gör det möjligt för elever, lärare eller anställda att agera i händelse av för hög koldioxid- eller bullernivå och vet exakt när de behöver vädra och hur länge.

Kan hjälpa till att reducera energikostnaderna med upp till 10 procent
Ansvariga på skolorna kommer även få tillgång till en instrumentpanel online, där de kan hitta mätningar från alla Netatmo-sensorer som används i byggnaderna. Plattformen gör det möjligt att analysera luftkvaliteten i realtid, skapa anpassade varningar och generera vecko- eller månadsrapporter. På så vis blir det möjligt att se om byggnadens medeltemperatur är för hög, om någon av radiatorerna inte är avstängd eller om ett fönster har lämnats öppet – vilket gör det möjligt att se och genomföra justeringar så att byggnaden kan behålla sin energieffektivitet. Genom att övervaka aktiviteter i sina lokaler kan verksamheter spara upp till 10 procent i energikostnader.

Smart Luftkvalitetmätare PRO används sedan tidigare i andra länder som Norge, Belgien och Frankrike. Saint Marceau i Orléans, Frankrike är en av skolorna som är utrustad med mätaren i klassrummen och där vittnar rektorn Marie Jaquelin om att installationen av luftkvalitetsmätarna har förändrat beteendet på skolan efter en kort anpassningsperiod. Såväl lärare som elever och övrig personal ventilerar mycket oftare och luftkvaliteten har förbättrats avsevärt.

För mer information, vänligen kontakta
Sandra Gaye
Spotlight
sandra.gaye@spotlightcom.se
+46 (0) 73 596 18 70

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Ny era av skärmaskinerSolcellsmätning och framtidens mätverktygHöj ribban med UGIMA®-XSlitsad U-formad genomföringVälj rätt tätningssats för din hydraulcylinder
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN