SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nu lanseras golvbrunnen

Som ska revolutionera branschen
Umeåbolaget Enduce har utvecklat världens mest energieffektiva duschgolvbrunn. Nu blir den, efter mer än tio års produktutveckling och tester, tillgänglig på marknaden. Ambitionen är att sätta en ny standard för hela branschen.

– Vi ger oss på den enskilt största energiboven i hushåll, säger Henrik Hagman, grundare och produktchef på Enduce samt teknisk doktor i energiteknik.

Uppvärmningen av varmvatten står, efter uppvärmning av bostadsutrymmen, för den största energiförbrukningen i bostäder och duschen är ofta det som förbrukar allra mest varmvatten.

Därför har svenska greentech-bolaget Enduce utvecklat en unik lösning som återvinner hela 75 procent av energin när vi duschar; världens mest energieffektiva golvbrunn. Den patenterade lösningen har utvecklats under drygt tio års tid och testats över 10 000 gånger.

Lösningen är baserad på världsledande teknik för energiåtervinning. Utgående använt duschvatten förvärmer inkommande kallvatten, vilket gör att betydligt mindre varmvatten behöver tillföras till blandaren och stora mängder energi sparas. Produkten är robust utan slitage eller utbytesdelar och kan enkelt installeras antingen vid nyproduktion eller i befintliga byggnader, både i större fastigheter och privatbostäder.

– Äntligen! Nu kan alla ta del av vår lösning - det är helt galet att låta värdefull energi rinna ner i avloppet när vi istället enkelt kan spara både energi, pengar och framförallt minska miljöpåverkan. Målet är att sätta en ny standard för hela branschen, säger Henrik Hagman.

Ett flertal investerare står bakom innovationen och Energimyndigheten har bidragit med tre miljoner i stöd. Inför lanseringen har lösningen testats med goda resultat både i privatbostäder och större fastigheter, bland annat med en mycket positiv påverkan på driftnettot. Exempelvis Riksbyggen, allmännyttiga bostadsbolaget MKB och HSB Living Lab deltar i verifieringen.

– Vi har skapat en lösning som både är den överlägset mest effektiva och samtidigt den mest prisvärda på marknaden av energisparande golvbrunnar – för att så många som möjligt ska kunna ta del av den. Med en ökad efterfrågan på hållbara lösningar förväntar vi oss en stark tillväxt och har stora planer på internationell expansion, säger Thomas Holmberg, vd på Enduce.

Priset för golvbrunnen ligger mellan 18–20 000 SEK exklusive moms och återbetalningstiden för ett familjehushåll som duschar 30 min per dag beräknas till cirka 5 år.

Läs mer om Enduce eller anmäl dig till ett webbinarium för att veta mer om produkten och tekniken bakom på: https://enduce.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-06-05
Ciscos plattform för molnsäkerhet tar nya klivIFS lanserar nya industriella AI-funktionerAxkid svarar på dyster europeisk krockstatistikNeo4j tillkännager sam­arbete med SnowflakeRansomware fortsätter orsaka oreda
2024-06-04
ISCAR utökar ett redan stort sortiment Rikstäckande service för centralsmörjning3D print växer kraftigtAmmann slutför förvärvet Framgångsrikt Konvent och 60-årsfirande
2024-06-03
Smidig materialhantering med ledstaplareSkärning när material är värmekänsliga ISCAR QUICK-X-FLUTEÄventyret börjar med Lesjöfors gasfjädrarOLSONS breddar programmet
2024-05-31
3D-printing för flexibel och innovativ tillverkning Karlslunds Marina på Dalarö väljer BioDisc® BN Framtidens svetsmetod Välj rätt kompressor för verkstaden Framstående teknik för effektiv kabelinstallation
2024-05-30
Ravema distribuerar ScandiTools Lännen deltar på Svenska Maskinmässan 2024 Nytillverkning av 77 år gammal reservdelDen optimala restaurangbelysningenVi hjälper företag