SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ny 10kW fiberlaser och teknologin EdgeLine Bevel

Banar väg för nytt sortiment hos Smemo
I våras installerade Smemo en TruLaser 3030 fiber med 10 kW i syfte att kunna leverera i grövre plåttjocklekar. Dessutom har man satsat på teknologi för applicering av avfasningar, försänkningar, rundade kanter och förberedning för svetsning direkt i lasermaskinen vilket öppnar upp för många nya komponenter.

Nya möjligheter med mer kapacitet…
Bröderna Mikael och Håkan Thulin, tillsammans med Håkans son Viktor – ”Thulinarna” har i familjeföretaget Smemo satsat både på kapacitet och teknologi i senaste 2D-laserskärmaskinen. Med hög lasereffekt går produktionen oerhört snabbt, men viktigaste egenskapen är att man nu kan skära i grövre plåt, det är alla tre eniga om. Den tidigare lasern på 3 kW är optimal för tunnplåtsberarbetning. Den nya maskinen är mer effektiv samt levererar oxidfria snitt i grovt material, en mycket bra kombination.

”Lasereffekten på 10 kW gör sig som allra bäst i 6 – 10 mm och det är ett nytt område vi kliver in i nu,” säger Mikael som är inköpsansvarig. Nu erbjuder vi hela spannet inom tjocklekar och breddar oss därmed rejält både inom befintligt kundsegment och nytt." Nya lasern är även utrustad med automatiseringskomponenterna LiftMaster och PartMaster.

…och innovativ teknologi
Den högre kapaciteten tillsammans med den relativt nya teknologin EdgeLine Bevel selekterar ut Smemo än mer. EdgeLine Bevel hör också väl ihop med att skära i grövre tjocklekar och gör bland annat att tidskrävande manuell förberedelse av komponenten för svetsning nu är ett minne blott. Här skapar man automatiskt avfasningar och försänkningar i olika storlekar och rundar av skarpkantade plåtar. ”Den här funktionen var viktig för oss, säger Viktor, produktionsansvarig i Smemo, vi är väldigt nöjda med den och blir mer konkurrenskraftiga.

Bred unik produktion
Förutom laserskärning erbjuder Smemo kantpressning, stansning och automatiserad svetsning. I en annan produktionsenhet tillhandahåller man också verktygsbaserad produktion - excenterpressning, automatpressning samt robotiserad produktion, detta var från början basen i verksamheten. I dag har man en mängd pressar med kapacitet upp till 400 ton. Det är för Smemo en klar styrka med båda dessa produktionsenheter i ett och samma bolag. ”Dels är det ett vanligt förlopp att plåtbiten börjar i lasern och går sedan in i för vidareförädling i den verktygsbundna produktionen, säger Håkan, VD på Smemo, men vi har ju även möjligheten att välja rätt tillverkningsmetod för rätt produkt.” Det handlar om att hitta balansen när den ena tekniken lönar sig mer än den andra. Vissa volymer i viss tjocklek räknar vi fram blir bäst för lasern osv och ibland kan vi offerera lösningar från båda enheterna.”

Stora investeringar
2010 förvärvade Smemo Hillerstorps plåt med maskinpark med bland annat en lasermaskin från TRUMPF samt en kantpress med BendMaster. Den sistnämnda finns kvar, lasern byttes till den nya 10 kW. Flera stora investeringar under åren har genererat en gedigen maskinpark. 2012 byttes kantpressar ut till TRUMPF´s TruBend 5085 respektive den mindre 7036. ”2015 köpte vi den första fiberlasern med 3 kW och automatiseringen SortMaster samt ett höglager" berättar Viktor. Nästa steg var 2018 då man investerade i två highend allroundmaskiner med kantpress- och stanskapacitet med alla möjligheter – TruBend 5130 och TruPunch 5000. 2021 kom kantpressen TruBend 7050 och nu 2023 lasern samt en TruArc Weld för robotsvetsning av mindre serier.

Programvara - startskottet för TRUMPF
Intresset för TRUMPF kom delvis i samband med förvärvet av maskinerna men mycket grundar det sig i programvaran TruTops Boost som man fick nys om tidigt - integrerad för 2D/3D-konstruktion vid programmering av laser- och stansmaskiner samt kantpressar som ger förslag på lösningar för bästa möjliga materialutnyttjande och hur man kan säkerställer en effektiv process genom verksamhetens produktionssteg. ”Det var precis vad vi var ute efter, säger Mikael, och vi var först ut att beställa den” Det är en programvara som förändrat hela arbetssättet för oss, fortsätter Mikael.

TruArc Weld
TruArc Weld var lite av ett impulsköp, skrattar Viktor, vi såg den när vi var på TRUMPF i Tyskland och tittade på lasern och slog till. Tidigare har vi haft manuella svetsar och funderat en del på robotsvetsning men tänkt att det varit mer för stora serier men den här klarar mindre serier också. TruArc Weld var lite av ett impulsköp, skrattar Viktor, vi såg den när vi var på TRUMPF i Tyskland och tittade på lasern och slog till. Tidigare har vi haft manuella svetsar och funderat en del på robotsvetsning men tänkt att det varit mer för stora serier men den här klarar mindre serier också. Maskinen är en bra inkörsport till att börja med detta och den innefattar en relativt enkel installation och inkörning med hjälp av e-learning. ”Den är även ganska enkel både programmerings- och fixturmässigt”, säger Viktor. Han har kört en del i den nu och ser många fördelar i att även kunna erbjuda kunderna detta. Nu ska fler utbildas på maskinen. ”Den kommer ge oss många möjligheter framöver, ger en extra dimension på svetsningen och perfekt raka sömmar,” säger Viktor.

Bred leverantör med bred kompetens
Smemo levererar idag inom en stor bredd inom olika branscher, från lilla plåtsnickaren till fordonsindustri. Ett stort ben är dock affärsinredning till systerföretaget PS Retail. ”Vi ökar också inom bensinpumpar nu, säger Håkan, men har valt att ha en bred bas” Strykan i företaget är att de lever nära sina kunder i hela utvecklingsfasen tack vare hög teknisk kompetens och att man kan hela plåtprocessen och produktionen. ”Vi kan tidigt hjälpa våra med den optimala konstruktionen till bästa kostnad och högsta kvalitet”, säger Håkan. ”Vi kan ofta ta fram en detalj med bättre funktioner än förväntat, till en bättre kostnad med reducerade antal moment som t ex svetsning.” Dessutom kan man erbjuda både högserier och lågserier med sin breda tillverkning. ”Vi gillar utmaningar, tillägger Viktor, och att hitta nya egna vägar och vi är investeringsvilliga och ligger gärna i framkant med den senaste tekniken”

Familjeföretag
Mikael har varit med i Smemo sedan mitten på 90-talet och Håkan kom in i företaget runt millennieskiftet. Den gemensamma bakgrunden har bröderna i det välkända företaget Thule – takräckstillverkaren, som startades av deras farfar. Viktor började på Smemo 2014. Idag har man 65 cirka anställda och bildar tillsammans med PS Retail en koncern där Mikael är koncern VD.

Nu står ”Thulinarna” redo för vad nya maskinen ska fortsätta generera för dem och sen får vi se vad nästa steg blir i Hillerstorp.
Kontaktinformation
Postadress
Box 606
44117 Alingsås
Besöksadress
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-3369
Grundat: 1984
Anställda: 50
Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Kontakter

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Filmer

Vad är TRUMPF?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när