SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Nytt samarbete med Svenska Taxiförbundet

Synoptik erbjuder 7 500 taxiförare att syncertifieras
Svenska Taxiförbundet med cirka 3 500 anslutna taxiföretag runt om i Sverige har ingått ett samarbete med Synoptik för att öka trafiksäkerheten på våra vägar. Synoptik erbjuder medlemsföretagens cirka 7 500 taxiförare möjligheten att syncertifiera sig genom ett syntest och om det behövs genomförs en fullständig synundersökning. Syncertifieringen sker när föraren klarar Transportstyrelsens synkrav vid ansökan om lämplighetsintyg för körkort.

– Trafiksäkerhetsfrågor är ett prioriterat område för våra medlemsföretag, säger Natalee Ågren, verksamhetschef, Svenska Taxiförbundet. Med det här samarbetet vill vi uppmärksamma vikten av att taxiförarna kontinuerligt kontrollerar sin syn samt också vara med och bidra till enkla rutiner för att så verkligen sker.

Synoptik har under många år arbetat med frågan kring synens betydelse för ökad trafiksäkerhet. Grunden i arbetet är Synbesiktningen, Sveriges största syntest av bilförare som sedan 2008 årligen genomförts tillsammans med Bilprovningen. Undersökningen visar bland annat att cirka tio procent, motsvarande över 600 000, av Sveriges bilförare inte klarar det synkrav som Transportstyrelsen ställer i samband med att körkortet tas.

Inget lagkrav på att testa synen
För varken privatbilister eller taxiförare finns det något lagkrav att testa synen efter inlämnat lämplighetsintyg om körkort. Med åren förändras synen naturligt och många ser allt sämre. Trots det finns det inga krav i Sverige att testa synen vid exempelvis körkortsförnyelse, som sker var tionde år. Sverige är ett av få EU-länder som inte har något lagkrav för syntester efter man tagit körkort.

– Vi är mycket glada över att Svenska Taxiförbundet tar den här frågan på allvar och med det ökar säkerheten för såväl förare som medtrafikanter. Att göra den här typen av syntest är en snabb och enkel process. Det borde vara en självklarhet att regelbundet testa synen för att fortsätta köra bil, men så länge vi inte har ett lagkrav för det kommer vi fortsätta att arbeta med vår övertygelse om att god syn skapar en tryggare trafikmiljö, säger Marielle Wernoltz, marknadschef på Synoptik.

Vad är Synbesiktningen?
Synbesiktningen är ett samarbete mellan Synoptik och Bilprovningen. Syftet är att uppmärksamma synens betydelse för ansvarsfull körning och vikten av att synas i trafiken. Under femton år har närmare 35 000 syntester genomförts. Resultatet visar att nio procent av förarna har en syn som inte skulle klara lämplighetsintyget för körkort utan att korrigera synskärpan med synhjälpmedel, personen ser oskarp redan på en meters avstånd. Synbesiktningen genomförs varje år under hösten då kraven på bilförarnas syn ökar som mest.

För mer information, besök www.synoptik.se/synbesiktningen

För mer information vänligen kontakta:
Anders Ekhammar, pressansvarig Synoptik
tfn +46 (0)70-746 25 79, e-post: anders.ekhammar@upstreamcom.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-25
Southco säkrar EVÖkad personlig hygien Svenska företag ökade försäljningen
2024-04-24
När konstant tryck och luftflöde är ett måste Elektronisk övervakning av luftkvalitén Från konstruktion till kund med Lännen AB Vandskæring A/S investerarVill du framtidssäkra din produktion?
2024-04-23
Reality Capture Från isen till affärslivetVisste du det här om magnetventiler?Panasonic anställer ny medarbetare i SverigeCognizant och Microsoft utökar AI-partnerskap
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga