SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Så driver AI hållbarhet i tillverkningsindustrin

Fördelarna med AI och IoT i den gröna omställningen
Under de senaste tre decennierna har det skett ett paradigmskifte i inställningen till hållbarhet. Företagens hållbarhetsarbete har förflyttats från periferin till att idag ha blivit en central del av agendan, med mer än åtta av tio företagsledare som anser att företag nu måste tillta initiativ för att leverera på sina miljömål, något som svensk tillverkningsindustri är ett tydligt exempel på.

Tillverkningsföretag har flera nya teknologier till sitt förfogande för att driva hållbarhet, men den mest lovande är artificiell intelligens (AI). AI-utvecklingen har gjort det möjligt för tillverkare att minska avfallet, öka effektiviteten och skapa en bättre överblick över hela värdekedjan. Till exempel fann en nyligen genomförd studie från EY att 81 procent av tillverkande företag i Europa håller med om att AI har blivit viktigare för deras verksamhet under det senaste året.

Flera företag har använt AI för att ta ett helhetsgrepp på sin verksamhet, från produktion till transport, för att uppnå hållbara förändringar. Detta har inte bara bidragit till miljövinster utan även kostnadsbesparingar. Samma EY-studie visar att 68 procent av de tillfrågade har använt AI för att minska underhållskostnaderna och förlänga livslängden för kritiska tillgångar.

Fördelarna med AI och IoT i den gröna omställningen
AI erbjuder många möjligheter för tillverkningssektorn, från prediktivt underhåll och förbättrad produktionsplanering till logistikoptimering, för att nämna några. Med rätt implementering kan AI bidra till effektivare resursanvändning, minimera avfall och minska energiförbrukningen.

Om vi tar fabriksgolvet som ett praktiskt exempel skulle en tillverkare kunna integrera sensorer för att spåra flödet av ett visst material på sin resa genom leveranskedjan. Dataanalysfunktioner kan sedan avgöra hur mycket material som använts med resultatet att organisationer får möjlighet att analysera hur mycket material som behövs. Därmed kan man minska avfallsgenereringen.

Ytterligare fördelar uppnås genom införandet av kompletterande teknologier. Till exempel kan införandet av IoT-teknik minska de globala koldioxidutsläppen och spara energi. Tech Mahindra har nyligen arbetat med en fordonsfabrik för att övervaka och kontrollera anläggningens olika energikällor. Genom IoT-lösningar kunde man förbättra sin dataanalys och samtidigt få energiförbrukning och kostnadsdata i realtid. Detta gjorde det möjligt att minska energiförbrukningen med tio procent och samtidigt få mer effektiva analysmetoder på plats.

AI och IoT är beroende av ett nästintill konstant flöde av data för att fungera, vilket kräver stora mängder datorkraft och energi. Om du är en IT-chef som försöker vara mer hållbar är en smart åtgärd att migrera till molnet. Molnbaserad teknik kan dessutom göra det enklare att samla in och bearbeta data från olika databaser. På så sätt kan företag hålla reda på all sin data på ett och samma ställe och på ett enklare sätt analysera och mäta sina ESG-mål.

Tillverkningsindustrin i Sverige har kommit långt med att främja hållbarhet de senaste åren, en utveckling som även stöttas från statligt håll. Exempelvis har den är den nationella satsningen för global konkurrenskraft, Produktion2030, hjälpt svensk industri i sin omställning mot klimatmålen i European Green Deal och samtidigt som det givit stöd åt att förverkliga smart tillverkning och industri 4.0. Tillverkare i Sverige tar djärva steg mot att uppnå nettonollutsläpp och implementerar tekniker som AI och IoT. Detta är ett bra exempel för andra industrier runt om i världen att följa, eftersom vi alla arbetar tillsammans för att skapa en mer hållbar framtid för oss alla.

Text: Mukul Dhyani, Business Head, Continental Europe, Tech Mahindra


SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd