SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Smart investering för rörlaserskärning

Skapar ny marknad för Mora Laser Tech
Satsning på ny maskin med fokus på flertalet smarta funktioner breddar det lilla tvåmansföretaget till en konkurrenskraftig helhetsleverantör.

Det lilla företaget med de stora möjligheterna
Tobias är ägare och VD för Mora Laser Tech sedan närmare tre år. Han är 29 år och driver firman tillsammans med sin kollega Simon på 21 år. Det är bara de två för tillfället men de tillhandahåller både laserskärning, kantpressning, svetsning, gängning och rörskärning. För att lyckas bli så här breda har man satsat på en laserskärmaskin utrustad optimalt.

Rörlaserskärning ökar konkurrenskraften
År 2015 investerade man i en laser och mindre kantpress från TRUMPF. År 2023 såg man behovet av att modernisera med en ny lasermaskin och att börja tillhandahålla rörlaserskärning. För att möta efterfrågan och på samma gång bli mer unika satsade Tobias på större investering i laserskärmaskinen TruLaser 3030 fiber. Den viktigaste optionen är RotoLas som möjliggör rörlaserskärning. Med RotoLas kan man bearbeta rör och profiler på 2D-laserskärningsmaskinen och det tar mycket kort tid att rigga om maskinen från flatbädd till rörbearbetning. ”Vi har sett ett ökat behov här så det kändes givet att utrusta lasern med den här funktionen,” säger Tobias.

RotoLas
RotoLas är ett flexibelt inlastningssystem där man transporterar olika rör och profiler på ett säkert sätt och möjliggör bearbetning av rör och profiler upp till XXL-format med upp till 370 mm i diameter. ”Vi kan skära alla slags rör, runda, fyrkantiga och rektangulära, säger Tobias, och det är enkelt för oss att ställa om maskinen till rörskärning genom att koppla på ett rörintag på framsidan”. Omställningstiden ligger på cirka 15 minuter och då satsar man så klart på att köra alla rör man har just då på samma gång. ”Det fungerar väldigt bra, säger Tobias och vi är jättenöjda med funktionen, den har verkligen gjort nytta för oss.”

Fler smarta funktioner i maskinen
Framgången med maskininvesteringen är de stora möjligheter som kommer med den.
Förutom Rotolas har man valt att satsa på två värdefulla funktioner som Highspeed Eco och DetectLine.

HighSpeed Eco
HighSpeed Eco gör att skärgasförbrukningen vid kvävgasskärning minskar med i genomsnitt 60%. Samtidigt kan plåtgenomströmningen för medeltjocka och tjocka plåtar av konstruktionsstål och rostfritt stål nästan fördubblas och dessutom ökar matningshastigheten med upp till 70%. ”Det här sparar mycket åt oss vid stora körningar,” säger Tobias.

Detectline
Detectline säkerställer via ett kamerasystem att plåten alltid ligger riktigt samt hjälper till att kontrollera justeringen av fokalpunkten. "Den gör att vi kan mäta in både detaljer men även fixturer med väldigt bra precision på skärbordet och det sparar mycket tid åt oss," säger Tobias.
"Det här är definitivt viktiga optioner för oss och vi övervägde dem ordentligt, och är mycket nöjda med valen”, säger Tobias. Och här ser man ju tydligt hur rätt val av funktioner kan göra en standalone maskin utan automatisering riktigt konkurrenskraftig.

Smart mjukvara
I samband med laserinvesteringen satsade man på mjukvaran TruTops Boost, enkelt förklarat en "allt i ett” lösning som gör det möjligt att utföra flera processteg från ritning till färdigt program för både bocknings- och laserprogram. Programmet tar hänsyn till beroenden mellan de sammankopplade teknologierna samt konstruktionen och säkerställer tack vare detta en snabb produktionsprocess. ”Då passade vi även på att uppdatera kantpressen TruBend 7036 med programmet TechZone Bend," berättar Tobias. Det gör kantpressen extremt snabbt att programmera och programmet har en jättebra simuleringsfunktion att ta reda på om det går att bocka eller inte på det sättet man tänkt. Vi slipper testa manuellt och det har gjort oss mycket mer effektiva.”

Varför TRUMPF blev laserleverantör är på grund av att den tekniska lösningen var optimal för Mora Laser Tech men framförallt att man är otroligt nöjd med service och support. ”Det här fick vi erfara igen vid installationen av lasern, teknikerna var väldigt kunniga och hjälpsamma och ville hitta den bästa lösningen med oss," säger Tobias. Idag använder Tobias och Simon serviceappen till alla serviceärenden och tycker att det är ett smart och effektivt verktyg som underlättar.

Små serier och mycket special
Kunderna är av stor variation och många är återkommande. Den största kunden idag tillverkar man fästelement åt till laddstationer. Till andra större kunder producerar man detaljer till belysningsstolpar och master samt beslag till tak. ”Det blir mycket prototyper, vilket är roligt, säger Tobias. Vi har bland annat gjort flertalet prototyper av horisontella vindkraftverk åt ett företag i Danmark, som är en jätteintressant bransch.”

Starkast är just Mora Laser Tech i de små serierna, gärna specialtillverkning med korta leveranstider. ”Det är här vi kommer till vår rätt och blir unika”, säger Tobias. Det är därmed väldigt vanligt förekommande att Tobias och Simon tillhandahåller produktionsteknisk support till kunden för att hitta optimal tillverkning. ”Vi tycker om att hjälpa till i konstruktionen och är alltid måna om att kunna lösa saker och ting på bästa sätt, menar Tobias. Vi har ju också korta beslutsvägar i bolaget och kan med det göra snabba omställningar.”

En annan konkurrensfördel är man tillhandahåller packning på egen hand samt ytbehandling då man delar lokal med en pulverlackerare. I och med detta kan man leverera ut helt färdiga detaljer packade och klara.

Tobias började i firman 2014 som operatör på den dåvarande lasern. ”I kantpressen har jag bockat några tusen bitar”, skrattar Tobias och berättar vidare att han fick en riktigt bra inskolning i företaget. ”Den förra ägaren Morgan, var en extremt bra mentor för mig och hade stenkoll på tillverkningen”. Med det sagt förstår man att Tobias lärt sig allt från grunden på golvet och vuxit in i företaget på allra bästa sätt. Idag delar han och Simon på de flesta arbetsuppgifterna och båda befinner sig oftast ute i verkstaden. Man tar även gärna in praktikanter regelbundet och har några extrajobbare att kalla in om det blir större serier i kantpressen. Det närmaste målet är att öka mer på svetsning och kunna anställa en kollega till framöver på det. I övrigt är Tobias väldigt nöjd med var man befinner sig just nu. Med två man och en riktigt stor investering i en välutrustad maskin har man ju verkligen kommit långt. ”Vi fortsätter där vi är nu och det rullar på bra och sedan kommer vi att fortsätta växa med våra kunder när det behövs”, säger Tobias.
Kontaktinformation
Postadress
Box 606
44117 Alingsås
Besöksadress
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-3369
Grundat: 1984
Anställda: 50
Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Kontakter

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Filmer

Vad är TRUMPF?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när