SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Storsatsade på ny högteknologisk maskinpark

Smart fabrik producerar effektivare än någonsin
Nittedal Rustfrie gjorde i somras det som många småföretag bara drömmer om – nystartade i nybyggd fabrik med ny kantpress och laser. Nu har de enorm kapacitet över för nya marknader.

Mellan Olso och Gardemoen ligger plåtföretaget Nittedal Rustfrie. De är fem anställda och företaget ägs och drivs av Björn-Erik Döhlie sedan 1993. Företaget har arbetat mest mot hissbranschen de senaste 25 åren. I alla år har de varit verksamma i en äldre lada med varierande ålder och kvalitet i maskinparken har de nu gjort en minst sagt imponerande satsning och byggt 1300 kvadratmeter nya snygga lokaler och proffsig fabrik med toppmodern maskinpark och mjukvara. Björn-Erik storsatsning har resulterat i en enorm skillnad för honom och hans medarbetare. Nu kan de växa som underleverantör både med befintliga och nya kunder.

Smart fabrik med mycket kapacitet
Från att ha producerat i en mindre lada har de flyttat in i stora moderna lokaler. ”Länge var vi bara tre plåtoperatörer inklusive mig, berättar Björn-Erik, där två av oss varit med sedan start.” Sedan drygt ett år tillbaka är de fem, då man anställt två montörer. Idag erbjuder de även svetsning och avgradning. 2016 investerade man i första TRUMPF maskin – en TruLaser 1030 fiber. Strax före semestern installerades senaste lasern och kantpressen. ”Ja, ett par lasrar och kantpressar har det så klart blivit genom alla år,” skrattar Björn-Erik. ”Den här gången tog vi i med två samtidigt.” I nya lokalen har man nu både plats och kapacitet för nya kunder. ”Äntligen har vi tagit steget, säger Björn-Erik, det har gått bra under åren för oss och vi har varit duktiga på att hålla nere kostnaderna. Nu har vi alla möjligheter och dessutom mer mark att kunna bygga ut ännu mer om vi behöver”

Högteknologi både på maskiner och mjukvara
Fokus för Nittedal har alltid varit att vara snabba - små men oerhört snabba och flexibla.
”Det är det ryktet vi har byggt upp, säger Björn-Erik. Vi levererar alltid snabbt, i rätt tid med hög kvalitet.” Har vi fått en reklamation har vi alltid tagit den på en gång, fortsätter han. På det sättet har man hållit sig unika i branschen och nu ännu mer unika i och med denna stora investering – med högsta möjliga teknologi både på maskiner och mjukvara. ”Vi har valt det bästa för att effektivisera produktionen ytterligare och bli ännu snabbare,” säger Björn-Erik. Lasermaskinen TruLaser 3030 fiber är snäppet vassare än den tidigare lasern. ”Den är både mer kraftfull med 4 KW och mer flexibel. Kantpressen TruBend 5230 har en presskraft på 230 ton och hanterar fyra meter bocklängd. Med många olika funktioner blir arbetet både enklare, mer produktivt och ergonomiskt. Den klarar riktigt komplexa detaljer med maximal vinkelprecision. ”Vi är jättenöjda med dem” säger Björn-Erik

Som tur var har rullat på väldigt smidigt med både installationer och flytt, fortsätter han. Vi hade en bra övergång där vi inte behövde stänga ner produktionen överhuvudtaget.” Nu sitter tekniken bra och man har fått snurr rejält på lasern och kantpressen. Resultatet är enormt hög produktivitet i maskinerna. ”Många drömmer om att göra en sådan här satsning men vågar kanske inte riktigt ta steget, men det kan jag bara rekommendera,” säger Björn-Erik. För oss tre som varit med hela vägen är det är ju som natt och dag”

Brett erbjudande
”Hissbranschen kom vi in i då vi fick chans att leverera till flygplatsen Gardemoen,” berättar Björn-Erik. Efter det öppnades en mängd dörrar för Nittedal och nu är man marknadsledande. Till hissarna gör de hisskarmarna runt dörrarna, mellanväggar mellan hissar samt inredningen. Materialet är bland annat rostfritt, aluminium, mässing och koppar. Vad gäller inredning levererar Nittedal också bland annat olika golvlösningar, lister, trösklar och tak. Förutom glas och laminat är det mestadels inredning i rostfritt här. En annan stor kund är Poncat, tillverkare av grävmaskiner, dit man levererar detaljer i tjockare material upp till 20 mm. Sedan är som nämnt Nittedal en stor underleverantör med enorm kapacitet över till mycket.

Alla kan ha en smart fabrik
Nittedal har valt att satsa mycket på mjukvaran den här gången. Önskemålet är att gå så mycket vi kan mot en smart fabrik. Även en liten verksamhet kan göra hur mycket som helst på det här området. ”Det är lätt att stirra sig blind på att de är de större aktörerna som gör den typen av satsning, men det är helt fel, säger Pål Nesbö, agentur för TRUMPF i Norge genom Pantronic. Alla kan ha en smart fabrik. ”Det handlar om att kartlägga hela sin produktion, se över vad som behöver utvecklas för att få det bästa och snabbaste flödet genom verkstaden och bli ännu mer effektiva. ”Med rätt mjukvara och en bra analys kan man göra enorma förbättringar i tillverkningen och få sin produkt snabbt och på rätt sätt genom hela produktionsprocessen.” säger Pål. Med en sådan kartläggning säkerställer också att man använder maskinerna på rätt sätt.

Idag har Nittedal ett smart ordersystem kopplat med mjukvaran i maskinerna och därmed en komplett lösning mellan laser och kantpress. TruTops Boost från TRUMPF heter den integrerade mjukvara för 2D/3D-konstruktion vid programmering av lasern. TruTops Boost ger förslag på lösningar för bästa möjliga materialutnyttjande och hur man säkerställer en effektiv process genom verksamhetens produktionssteg. TechZone Bend är mjukvaran till kantpressen. Den är väldigt användarvänlig och i den kan man på ett enkelt sätt göra simuleringar av hur detaljen ska konstrueras på bästa sätt. Tack vare det kan man kommunicera väldigt bra och tydligt med kunden kring detta.

Söker en partner för att ta verksamheten ännu längre
Nu vill Björn-Erik och hans medarbetare växa vidare med produktionen och ta det en nivå till.
Från klar ritning till färdig detalj – det är svårt att göra det snabbare än Nittedal gör det nu.
”Fokus är att bli ännu bättre på mjukvaran, säger Björn-Erik, att fördjupa oss ännu mer så att tiden på kontoret för ritningsarbete och konstruktion också kan minska så vår process bli ännu något snabbare” Man önskar även satsa mer på personal framöver. ”Jag vill planera för att kunna ta ett steg tillbaka snart och vill då hitta en partner som kan vara med och ta verksamheten vidare, säger Björn-Erik, någon som ser potentialen i företaget och kan lyfta det ännu högre” Närmaste framtiden planerar även Björn-Erik och de andra på Nittedal Rustfrie ett öppet hus för att visa upp sin nya fabrik och produktion.
Det finns verkligen stora möjligheter för Nittedal Rustfrie framöver.

Kontaktinformation
Postadress
Box 606
44117 Alingsås
Besöksadress
Alefors­vägen 5
44139 Alingsås
Region
Alingsås
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556240-3369
Grundat: 1984
Anställda: 50
Vi är ett helägt dotterbolag till det tyskbaserade TRUMPF GmbH och Co. KG - marknadsledare och teknologiledare inom maskin- och laserteknik för industriell plåtbearbetning och erbjuder kompletta produktionslösningar inom dessa sektorer tillsammans med digitaliseringslösningar i form av konsultation, plattform och mjukvara.

Vårt huvudkontor finns i Alingsås ca 4 mil ifrån Göteborg med närhet till både flygplats och E20. Vi ansvarar för försäljning, eftermarknad, service och utbildning av verktygsmaskiner och laserteknik Sverige och Norge och för laserteknik i Danmark.

Verktygsmaskiner: Allt för flexibel plåt och rörbearbetning finns här såsom laserskärning. kantpressning, stansning och kombinerad stans- och laserbearbetning.

Laserteknik: Vi är teknikledande inom laserteknik för industriell produktion. Här finns lasrar, maskiner och lasersystem i alla skalor för skärning, svetsning, additiv tillverkning, 3D printing, märkning och ytbehandling.

Vi strävar efter att vara den självklara partner som hjälper Dig välja Rätt investering för framtiden. Rätt Teknik, Rätt Maskin, Rätt Laser, Rätt Mjukvara, Rätt Automatisering. Vi vill att våra kunder ska vara långsiktiga partners som vi växer tillsammans med. Och med den ivriga strävan att vara med och skapa framtiden garanterar vi en kontinuerlig innovation.

Kontakter

Karin Gustafsson
+46 322 669-729

Filmer

Vad är TRUMPF?

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-19
Ramirent levererar till Vindpark HorshagaSvevia utför underhåll runt Jönköping & KalmarUnik adapter producerad med hjälp av CNC-svarvQNAP lanserar AI-baserad bildsökningVeeam underlättar datafrihet
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner