SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tillståndskontroll är inget nytt inom industrin

Introduktion till trådlösa sensorer för tillståndsövervakning
Tillståndskontroll är inget nytt inom industrin; faktum är att det anses vara en bästa praxis och blir alltmer utbrett över olika branscher varje år. Med den ökade medvetenheten kring dess betydelse har det skett en ökning av tillgängliga alternativ över tid. Bland dessa alternativ finns enkla övergripande mätare, bärbara analysatorer, trådbundna kontinuerliga system och trådlösa sensorer. Dessa val står till förfogande för underhålls- och tillförlitlighetspersonal som spelar en avgörande roll för att hålla vår värld i rörelse.

Fördelarna med trådlösa vibrationsensorer är betydande och de har blivit alltmer populära i takt med att tekniken utvecklas och mångfaldigas. Dessa sensorer finns i olika varianter, anpassade för olika applikationer och förmågor, från grundläggande processövervakning till avancerad AI-analyserad data.

Trådlös vibrationsövervakning erbjuder flera fördelar. Trådlösa sensorer är oftast enkla att distribuera med låg installationsansträngning och kostnad. Det krävs ingen komplicerad installation av sensorkablar, och det behövs ingen anslutning till ström och nätverk överallt. Dessa lägre kostnader och enklare installation möjliggör omfattande täckning av maskiner och utrustning. Dessutom befriar det anläggningspersonalen från den tid och ansträngning som normalt skulle ha gått åt till att manuellt samla in data med handhållna verktyg. Trådlösa sensorer ger möjlighet att övervaka maskiner på närmare håll än med traditionella metoder. Istället för att samla in data en gång i månaden eller kvartalet kan man nu göra det flera gånger om dagen och till och med få varningar vid förändringar i larmstatus.

Det är dock inte tillräckligt att bara placera ut en mängd trådlösa sensorer på varje maskin och förklara att anläggningen genomför tillståndsövervakning. Liksom med all annan tillståndsövervakning finns det många finesser och detaljer som måste hanteras för att säkerställa effektivitet och tillförlitlighet i övervakningssystemet.

Utvärdering av anläggningsprocesser och maskiner
Även om tillståndsövervakning betraktas som bästa praxis, är det också underförstått att inte all utrustning behandlas lika. Viss utrustning kräver mer tid och uppmärksamhet medan annan utrustning är så billig och snabb att byta ut att det bästa sättet är att köra till fel. På grund av detta måste vi också överväga vad som är det bästa sättet att övervaka varje maskin som kvalificerar sig för det. Vid varje given anläggning bör en mängd olika verktyg användas för att säkerställa att lämplig övervakningsnivå administreras. För att avgöra detta måste några saker övervägas.

• Börja med att bedöma hur kritisk varje maskin är.
• Bestäm maskinens normala driftcykeltid.
• Är det konstant hastighet eller variabelt? Om variabel, hur varierande?
• Hur komplext är maskintåget?
• Har jag redundans?
• Har jag fysisk tillgång till maskinen?
• Utgör denna utrustning en säkerhets- eller miljörisk?
• Vilka är mina kostnader för att reparera, byta ut och underhålla reservdelar och ha tillhörande driftstopp?

Då måste vi ta hänsyn till själva växten.
• Hur mycket erfarenhet har mitt team av att analysera data?
• Hur mycket tid måste de ägna åt att antingen samla in data eller analysera den?
• Vad krävs för att samordna rätt personer för att hantera denna uppgift?

För att vägleda oss i hur vi ska implementera tillståndsövervakning i anläggningar bör vi överväga flera viktiga frågor. Dessa inkluderar maskinernas olikheter i värde, kritikalitet för produktionsprocessen, underhållsbehov och den ekonomiska aspekten av att förutsäga och förhindra eventuella fel. Dessa överväganden formar strategin för tillståndsövervakning och hjälper oss att anpassa vårt tillvägagångssätt för varje maskin individuellt.

I praktiken varierar sammansättningen av utrustning i en anläggning så pass mycket att det motiverar användningen av olika tillvägagångssätt samtidigt. Det kan innefatta användningen av bärbara enheter, trådlösa sensorer och kontinuerliga övervakningssystem. Det är viktigt att erkänna att anläggningens unika egenskaper, inklusive dess utrustning, personal och övergripande filosofi, kommer att vara avgörande faktorer för hur var och en av dessa tekniker integreras och används. Slutligen är det detta skiftande landskap av faktorer som kommer att styra valet av verktyg och metoder för att optimera tillståndsövervakningen i anläggningen.

Ulrika Rafstedt
Marketing Communication
ulrika.rafstedt@acoem.com
+46 31 702 225690
Kontaktinformation
Postadress
Box 7
43121 Mölndal
Besöksadress
Östergårds­gatan 9
43121 Mölndal
Region
Mölndal
Västra Götalands län
Sverige
Organisationsnummer:
556238-4437
Grundat: 1984
Anställda: 45
ACOEM AB (tidigare ELOS Fixturlaser) är ett globalt företag med en ledande position i utvecklingen av innovativ och användarvänlig utrustning för axeluppriktning under varumärket Fixturlaser. Genom att hjälpa industriföretag över hela världen att bli exakt uppriktade och eliminera allt som inte är det, minimerar vi onödigt slitage och produktionsstopp. I slutändan gör detta våra kunder mer lönsamma och vår miljö mer hållbar.
Välkommen att kontakta oss för mer information om våra Fixturlaser-produkter för axeluppriktning och geometriska mätningar!

Certifieringar

ISO 14001:2004 – ISO 9001:2008

Kontakter

Ulrika Rafstedt
0702-225690
Gunnel Larsson
Marknadsassistent
+46 31 7062832

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när