SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Tips för att öka effekt­iviteten i ett mindre lager

Fyra steg mot ett effektivt lager
En av fördelarna med att driva en mindre verksamhet är att det finns stor utvecklingspotential.

Ta lagret som exempel: även om lagerlokalens yta är begränsad finns det alltid saker som kan förbättras, både vad gäller kapacitet och flöde. Vill du veta mer om hur du kan öka effektiviteten och skapa en bra arbetsmiljö i ett litet lager?

Vad har flertalet butiker, industrier och webbshoppar gemensamt? De har alla ett relativt litet lager, i alla fall jämfört med 3PL-lager och logistikcenter. Så vad kan de göra för att optimera lagerkapaciteten och skapa ett effektivt materialflöde på sin begränsade yta? Svaren kommer här!

Fyra steg mot ett effektivt lager
Det krävs fyra saker för att ett litet lager ska fungera optimalt:

1. Ett flexibelt hyllsystem som kan anpassas efter lokalens förutsättningar.
2. Ergonomiska lyfthjälpmedel och vagnar som besparar medarbetarna onödiga lyft.
3. En smart lagerlayout/planlösning som ger ett bra flöde genom lokalen.
4. Välutrustade packstationer som förenklar emballeringen.

Med alla delarna på plats har medarbetarna både en bra arbetsmiljö och möjlighet att arbeta effektivt.

1. Anpassa hyllsystemet efter lokalen
Ett flexibelt hyllsystem är A och O för att kunna utnyttja lagerutrymmet till max, särskilt i små lokaler. Välj en hylla som har sektioner i olika bredd, djup och höjd för att kunna anpassa lagerinredningen efter lokalens förutsättningar. Komplettera gärna med extra hyllplan för att addera fler hyllmeter och använd tydligt uppmärkta lagerlådor och plockbackar till små artiklar för att underlätta plockarbetet.

Ont om ledig lageryta? Börja med att kolla om hyllställens mått överensstämmer med godsets eller om ni lagrar en massa luft. Om djupet på några sektioner kan minskas, frigörs golvyta för fler hyllställ – och ökad kapacitet. Ett annat sätt att få in fler hyllmeter på befintlig yta är att utnyttja takhöjden fullt ut. Med rätt anpassade lagerhyllor kan även ett litet lager kännas stort.

2. Tänk ergonomi vid lyft och transporter
Att lyfta och bära hör till vardagen på ett litet lager, därför gäller det att arbetsuppgifterna kan utföras på ett ergonomiskt riktigt sätt. Och eftersom det finns lyftutrustning och transportvagnar för i stort sett varje kolli, oavsett storlek och vikt, finns det också goda möjligheter att kombinera en effektiv godshantering med en arbetsmiljö som värnar medarbetarnas hälsa och välmående.

När det gäller lyft och förflyttningar av riktigt tunga saker, är lyftbordsvagnar, pallyftare och staplare att föredra. På samma sätt finns både säckkärror/pirror och en mängd olika hyllvagnar, paketvagnar, plockvagnar, plattformsvagnar och rullcontainrar för transporter av lättare gods. Gemensamt för dem alla är att de sparar ryggen, ger en bättre arbetshöjd och gör det möjligt att flytta flera saker på en gång.

3. Planera inredningen för bästa flöde
Arbetet på ett lager kan grovt räknat delas in i fyra moment. Först ut är godsmottagning, därefter väntar lagerhållning, tredje steget är plockning och sist ut är packning och utleverans. Varje nytt steg innebär att varor flyttas mellan lagrets zoner. Och eftersom olika varor flyttas vid olika tidpunkter i en pågående process, krävs en genomtänkt planlösning för att skapa ett bra varuflöde genom lokalen.

Tänk på:
• I ett litet lager är risken stor att människor och vagnar/truckar kommer i vägen för varandra. Se till att arbetsmiljön är säker och gångarna är breda nog för ev. möten.
• Har ni samma port för mottagning och utleverans? Undvik flaskhalsar genom att ha ett särskilt område där mottagna varor ställs tillfälligt. Då kan en utgående lastbil backa till så snart en ingående kört i väg.
• Placera högfrekventa varor nära packning för att minska antalet långa transporter.
• Ordna packstationen för ett bra flöde, exempelvis så att föremål kommer in i ena änden och färdiga paket kommer ut i den andra.

4. Använd packbord för snabb emballering
Utleveranser från lagret skiljer sig mellan olika verksamheter. Det kan handla om allt från att försörja en tillverkningsprocess med råvaror eller fylla på i butikshyllor till att skicka färdigpackade varor till kund. I det senare fallet kan mycket göras för att underlätta själva emballeringsarbetet. Bäst är om personalen har tillgång till ett packbord där förpackningsmaterial, skäraggregat och tejp finns nära till hands, liksom rullcontainrar och vagnar för smidig vidarehantering.

Välj gärna ett packbord med höj- och sänkbart stativ, då kan flera medarbetare dela arbetsstation och ändå jobba i rätt arbetshöjd. Lägg till en arbetsstol med inställbar sitthöjd som gör det lätt att byta arbetsställning och ergonomiska arbetsmattor som ger god komfort vid långvarigt stående arbete. Resultatet: En komplett packstation med riktigt bra arbetsmiljö.

Fråga oss om inredning för ett litet lager
Vårt stora utbud gör det enkelt att hitta en lagerinredning som passar ditt företag. Om du behöver support är du alltid välkommen att kontakta oss. Vi hjälper dig gärna!
Kontaktinformation
Postadress
Transport­vägen 23
30230 Halmstad
Besöksadress
Transport­vägen 23
30230 Halmstad
Region
Halmstad
Hallands län
Sverige
Organisationsnummer:
556190-7329
Grundat: 1975
Anställda: 206
Välkommen till AJ Produkter AB!

I över 40 år har AJ Produkter levererat inredning till kontor, skola, lager och industri. Konceptet har varit detsamma sedan starten – att vara ett ledande företag som erbjuder förstklassiga och attraktiva produkter till rätt pris. I vårt sortiment finner du tusentals produkter att välja mellan, levererat till din dörr precis när du behöver dem.

Allt detta lättillgängligt via vår inspirerande katalog, vår E-handel som är öppen dygnet runt eller via ett samtal till någon av våra säljare. Ett koncept som utan tvekan är lika aktuellt idag som när det startade.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

ISO 14001:2004 – ISO 9001:2000

Kontakter

AJ Kundservice
035-180 500

Filmer

AJ Produkter | Kontorsförvaring | Förvaringsskåp

AJ Produkter | Kontorsförvaring | Förvaringsskåp
AJ Produkter firar 40år!
Väx med oss | AJ Produkter & MTA bygg
AJ Produkter | Så väljer du rätt kontorsstol

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-23
Smarta produkter och tipsMercedes-Benz Lastbilar laddar med 1 000 kilowattPlan för hamnens systemvisningsprojekt!Speedheater lanserar FlexiarmenSolör Bioenergi deltar i EU-projekt
2024-04-22
Ny joystick gör jobbet enklareMekanisk delrenoveringLegendarisk maskin som går på vattenHLR-utbildning för före­tag inom industrivärlden NYHET! - Apparatskåp
2024-04-19
Swecon stödjer en hållbar racerbanaIndustrivågar är viktiga för modern produktionAI-förstärkt säkerhets­plattform visas av Cisco6 handfasta tips inför sjösättningenRamirent levererar till Vindpark Horshaga
2024-04-18
Revolutionerande kabelmärkningKorrekt test och mätning av kraftelektronikLär dig mer om magnetventilerFarlig växthusgas förbjuds i ställverk NYAB utför omfattande muddringsarbeten
2024-04-17
Skapa kompletta robotceller med 3D-CADWTS Machinery ingår partnerskapKomfort och ergonomi med Lännens grävlastare EdmoLift belönas med silver i EcovadisrankningElpriser i realtid när