SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Uppdaterad information om imkanaler

Ett hjälpmedel vid nybyggnad och ombyggnad
Imkanal.se har uppdaterats med ny information och en ny skrift, Imkanal 2022. Webbplatsen är ett hjälpmedel vid nybyggnad och ombyggnad av alla typer av matlagningslokaler. ”Avsikten med skriften från början var att tolka Boverkets regler gällande brand i imkanaler. Men utifrån de erfarenheter som åren med imkanalskriften har gett oss så har webbsidan utökats med en hel del övrig information som kommer att underlätta projektörens arbete”, säger Annika Brännmark, branschchef på Plåt & Ventföretagen.

Förutom själva imkanalskriften finns det nu på webbplatsen avsnitt som berör arbetsmiljö, återvinning, ozon/UV-ljus, rengöring och rensluckor, service- och skötselinstruktioner och en hel del annat som är viktigt att ha kunskap om.

Den nya versionen av skriften består i grunden av samma krav som tidigare, dock har alla tidigare rådstexter lyfts ut ur imkanalskriften samtidigt som vissa kompletteringar har gjorts. Allt återfinns på imkanal.se. Dessutom finns informationen gällande hantering av ozon i ventilationssammanhang nu på imkanal.se, tidigare var den publicerad på ozonventilation.se.

­– De viktigaste skillnaderna i skriften är att den nu rekommenderar sköljtäta kanaler även i klass 2B, det vill säga även om man har en ozon- och UV-ljusanläggning. Erfarenheter har visat att över tid så har flera sådana anläggningar inte fungerat på avsett vis. I stället har fett i stor mängd samlats i kanalerna. Dessa kanaler måste därför kunna rengöras med våt metod, säger Annika Brännmark, branschchef på Plåt & Ventföretagen.

I Boverkets byggregler finns ingen beskrivning av vad som avses med ett anslutningsdon, så det är nu definierat i skriften som en kort övergång mellan spiskåpa/köksfläkt och imkanal. Det kan till exempel handla om en flexibel slang, vars utsträckning i huvudsak är i vertikalled.

Undvika olyckor

Stor vikt har lagts på att bistå projektörerna med relevant information. Utifrån praktiska erfarenheter har det tillkommit texter med råd gällande arbetsmiljö och ozon- och UV-ljusbehandlingar. Projektörerna måste förstå vikten av att brukarna har en säker arbetsplats.

Enligt Annika Brännmark har det inträffat flera incidenter med ozon som direkt har orsakats av att de som vistas i lokalerna inte har haft kännedom om anläggningarnas villkor och funktion.

– Det är avgörande att det finns tydliga instruktioner i kök och fläktrum om vad som gäller i anläggningen och när eventuella åtgärder ska vidtas för att undvika olyckor, säger Annika Brännmark.

Se hemsidan och den nya skriften på imkanal.se.


Tomas Skagerlind
Kommunikationschef
Kommunikation, press och PR
tomas.skagerlind@pvforetagen.se
08-762 75 92

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-15
Jungheinrich får validering AI spås som en av tre utmaningar Företag prioriterar mjukvarudesign Affären klarDe vanligaste orsakerna till visselblåsning
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa
2024-04-10
4 fördelar med Maskinera auktionsförsäljningFördelar och funktioner för det nya vajersystemetSeiferts avfuktareNy STIHL produktions­anläggning i RumänienDåligt förberedda och övermodiga
2024-04-09
Upptäcka blixtsnabbt av­vikelser i era mätresultatTotal kabel- och kabelkedjelösningProblemfria timmar i nya hybridgrävarenLesjöfors först med SBTi-godkända klimatmålNytt från HEIDENHAIN