SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Varmt inomhus i kyliga Norden

Energikrisen till trots
Elkrisen till trots verkar hushållen i Sverige och Norden mycket mindre benägna att sänka inomhustemperaturen jämfört med hushåll än i andra europeiska länder. Det framgår av nya data från tado°, som är ledande i Europa inom smart temperaturkontroll.

Europeisk energibrist, skenande priser och oro inför vinterns uppvärmningskostnader har varit på mångas läppar den senaste tiden. Trots detta visar data från tado°s smarta termostater i svenska hushåll att vi svenskar, liksom våra grannar i Norge och Finland, i större utsträckning än de flesta andra länder lämnat termostaten på samma nivå som förra året.

I Danmark däremot har 74,9 procent av hushållen skruvat ner sina termostater jämfört med förra året. Den danska regeringen gick i början av vintern också ut med föreskrifter om en ”maxtemperatur” för skolor och offentliga verksamheter på 19 grader. Även danska hushåll verkar ha tagit detta till sig och tado°s mätningar visar mycket riktigt att innetemperaturen i danska hem sänkts med ungefär en grad. I Sverige har råden varit mer svepande, och när det kommer till värme så har rekommendationerna för inomhustemperatur hållits oförändrade.

- Svenska energibolag brukar hänvisa till att en sänkning av inomhustemperaturen med en grad leder till en besparing av värmeräkningen på ungefär fem procent. Med tanke på nuvarande prisläge innebär det en ovanligt hög summa, säger Henrik Svärd, försäljningschef på tado° i Sverige.

- Utan rätt verktyg kan det vara komplicerat och tidsödande att ta mer detaljerad kontroll över sitt inomhusklimat och det innebär att många hushåll i stället låter allt puttra på som vanligt: ingen vill ju laborera för mycket med värmen fram och tillbaka eller riskera att frysa, fortsätter Henrik Svärd, försäljningschef på tado° i Sverige.

Störst förändring ser vi kanske föga förvånande runt mildare klimat i nedre delen av landet.

Folkhälsomyndigheten rekommenderar en inomhustemperatur på runt 18 grader, men Tados mätningar visar att svenskarna håller en genomsnittlig inomhustemperatur på närmare 20,5 grader. Det finns således ett visst utrymme att sänka inomhustemperaturen en aning utan att tumma på ett bekvämt och hälsosamt inomhusklimat.

- I ett europeiskt perspektiv står uppvärmning för närmare 80 procent av hushållens energianvändning och i kalla länder kan den siffran vara ännu högre, även om det självklart är beroende av vilken typ av uppvärmning man har i bostaden. Men oavsett hur du håller uppe inomhustemperaturen under vintern finns det besparingar att göra genom att uppgradera termostat och element till ett smart system, säger Henrik Svärd.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-03-22
Colt utökar sitt partnerskap med Equinix i Sverige M-Files visar rekordtillväxt under 2022Jätteinvestering i logistikHär mäter AI hur grönt det är i Örebro Fler rattonyktra fast vid landets gränskontroller
2023-03-21
Henkel erbjuder heltäckande monteringslösningarRobotCenter Laxå exporterar till FrankrikeABB lanserar filmserien Unstoppable Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkillsNy agentur
2023-03-20
Väderstad bygger ut fabrikenVälkommen till LogiMAT 2023Flexibla ventilationsexperterSwecon och Lantmännen i gemensam satsning Duntäcke för dig som arbetar inom industrin
2023-03-17
Rotoclear ger fri sikt till produktionenABB bygger ut Robotics-fabrik i USABlinto tar in 121 miljoner från VerdaneSemperis går med i MISAKan VR användas inom tillverkningsindustrin?
2023-03-16
Mission completed!Produktiv hörnfräsningHexagon i partnerskap med Scada Systems Verizon förändrar i ledningenOslagbart paket från Volvo och Swecon