SÖNDAG 15 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

"Vi måste satsa på livslångt lärande"

Näringsminister Ibrahim Baylan föreläste på Industri & Framtid 2019. Fotograf: Pax Engström Nyström.


– Vi måste satsa på livslångt lärande. Detta är ett gemensamt åtagande mellan den offentliga sektorn, privata sektorn och akademin. Idag är det ett av de stora problemen och en av våra riktigt stora utmaningar, sammanfattade näringsminister Ibrahim Baylan på SSGs konferens Industri & Framtid.

Under SSG:s konferens ”Industri & Framtid” konstaterades att Sverige har många möjligheter men också många utmaningar. Enligt Svenska Institutets generaldirektör Madeleine Sjöstedt så rankar OECD Sverige näst högst efter Australien när det gäller välutbildad arbetskraft, inte minst bland kvinnor. Samtidigt utgör just kompetensbristen ett stort problem, som behöver lösas.

Professor Jan Gulliksen, KTH, menar att roten till det onda redan finns i grundskolan och gymnasiet.

– Vår stora hämsko är skolan, vår skola ligger så långt efter andra jämförbara länder. Det här måste vi göra något åt. Skolan är en sektor som är förändringstrött, därför att den har varit utsatt för alldeles för mycket experiment. Jag tror att det vore bra om näringslivet tar ett större ansvar och är mer aktiv när det gäller att styra och utveckla utbildningen, förklarade han.

Kompetensbristen alarmerande

När det sedan gäller högre utbildning är bilden ännu dystrare.

– Vi måste satsa på livslångt lärande. Detta är ett gemensamt åtagande mellan den offentliga sektorn, privata sektorn och akademin. Idag är det ett av de stora problemen och en av våra riktigt stora utmaningar, sammanfattade näringsminister Ibrahim Baylan och fick medhåll av Investors ordförande Jacob Wallenberg:

– Jag efterlyser spetskunskap. Vi behöver nya typer av specialistkunnande och specialutbildningar. Vi måste också se till att existerande medarbetare ges möjlighet att kompetensutvecklas. Att bygga spets, excellence och bredd är ett stort och omfattande arbete ute på arbetsplatserna. För detta krävs en kraftsamling mellan alla aktörer och en prioritering på vad vi vill vara särskilt duktiga på. Vi måste se till att vi får in spetsforskare och samtidigt satsa på fördjupning av svenska forskare. Våra konkurrenter i andra länder satsar stort på just detta. Satsar vi inte själva på detta nu kommer de att konkurrera ut oss,

Professor Jan Gulliksen, KTH, fyllde på:

– Vi kommer att få en halveringstid på kunskap framöver, som år 2021 är nere på tre års aktualitetstid. Alla som arbetar behöver därför ägna 20 procent av sin arbetstid hela livet igenom till kompetensutveckling.

Jacob Wallenbergs önskelista

Jacob Wallenberg fortsatte i sitt anförande med att lyfta fram fem områden som Sverige måste förbättra och satsa på för att kunna attrahera kompetens till landet:

Utbyggnaden av 5G är helt centralt för att svensk industri ska kunna satsa ännu mer på kommunikation.
Vi måste arbeta mer gränsöverskridande.
Vi måste få till en fungerande hyresmarknad.
Vi måste lösa problematiken kring beskattning av personaloptioner
Infrastrukturen måste vara utbyggd och fungera.
Vi måste orka hålla kvar de stora företagens huvudkontor i landet. Huvudkontoren samlar kompetens och skapar kluster av excellence.
Vi måste vara fortsatt duktiga på hållbarhet. För nästa generation är den här frågan extra viktig.

Sverige har mycket att erbjuda

Trots kompetensproblematiken menade Terese Treutiger, vice VD Microsoft, att Microsoft alltid haft en förkärlek för Sverige.

– Utmaningarna kring den tekniska kompetensen är desamma för alla bolag i alla länder, men det Sverige har och som landet har lyckats med är en öppenhet till samverkan mellan olika företag. Vi förstår hur vi ska stimulera innovationer och realisera en go-to-marketmodell - det finns inbyggt i vår företagskultur, förklarade hon och fick här medhåll av Jacob Wallenberg:

– Vi är ett land som bottnar i mycket teknik, vi är företagsamma i grunden, vi har nått stora framgångar inom internationell handel. Det är en fantastisk bottenplatta, som vi ska bygga vidare på. Vi har dessutom frisk luft, det är härligt att bo här. Men mycket av det här blir snabbt historia - vi får inte blunda för att det samtidigt springs väldigt fort runt omkring oss.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-09
​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i SverigePanasonic förvärvar finsk värmepump­verksamhet7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen Veeam förutspår teknologi­trenderna för 2020 De är nominerade till Träpriset 2020Rejlers förvärvar Elproj teknik ABVerkstäder uppmanas hjälpa bilägare som är oroliga för brandrisk!Årets XL-BYGG leverantör 2019Så skapar ni en hållbar affärsmodell i 5 stegKylkedjan TESAB växer!En ny generation av axialfläktarVi välkomnar Peter Benjaminsson som ny försäljningschef Bygg
2019-12-02
Ny hemsida räcker inte för att nå ut på nya marknader
Annonser