Annons

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Årets Bygge 2023

Mathems anläggning prisades
den 28 mars, tilldelades Mathem priset för Årets Bygge 2023 i kategorin Industri/Logistik/Butik. Det är byggbranschens mest prestigefyllda pris inom samhällsbyggnad som delas ut av tidskriften Byggindustrin. Logistic Contractor har byggt och utvecklat anläggningen i Larsboda söder om Stockholm. Priset togs emot av Mikael Hemmingsen, projektledare Future Logistics på Mathem och Martin Häller, vice vd på Logistic Contractor.

Den 36 000 kvm stora toppmoderna anläggningen togs i drift i november 2022. Utöver normaltempererad lageryta finns både kyl- och fryslager samt en av Europas största automationsanläggningar, som hanterar matkassarna från order till utleverans. Byggnaden inrymmer även en stor kontorsdel. I direkt anslutning har ett p-hus på 9 000 kvm byggts med ett stort antal laddstolpar för Mathems leveransfordon.

Mathem, Krook & Tjäder och vi själva är förstås mycket stolta och glada över att först gå till final och sedan vinna Årets Bygge 2023. Vinsten är ett kvitto på vår kapacitet att hantera komplexa byggprojekt och vi är nöjda över att ha kunnat förverkliga de visioner alla parter hade när vi startade projektet, säger Martin Häller, på Logistic Contractor.

Byggnaden är preliminärt certifierad enligt Miljöbyggnad Guld av Sweden Green Building Council och försörjs till stor del av förnybar el som kommer från Stockholms största solcellsanläggning på taket. Även social hållbarhet har varit en viktig parameter under utformningen, med stort fokus på att skapa en god arbetsmiljö för samtliga medarbetare.

För oss på Mathem är det fantastiskt att få husera i en byggnad som är helt anpassad efter våra egna behov. Att det dessutom finns ett genomgående hållbarhetstänk, både vad gäller energiförsörjning och att byggnaden erbjuder våra medarbetare en av logistiksveriges bästa arbetsmiljöer, gör att det verkligen är full pott för oss, säger Mikael Hemmingsen, projektledare Future Logistics på Mathem.

Inspirationen till de kantiga futuristiska formerna som präglar fasadens uttryck har Krook & Tjäder fått från det gamla stenbrott där byggnaden är uppförd.

Tomtens höjdskillnader skapade utmaningar för det logistiska flödet, men den valdes för sitt centrala läge. I projektet har vi gett stor omsorg om arbetsmiljö och hållbarhet. Både för Mathems medarbetare men även för närområdet, då anläggningen ligger i anslutning till annan bebyggelse och kunder. Även den omgivande utemiljön speglar och lyfter fram den omgivande naturen, vilken följer med vidare in i innemiljön, berättar Hanna Roos, arkitekt på Krook & Tjäder.

Juryns motivering:
Samarbetet har varit tätt mellan hyresgäst, beställare och entreprenör för att nå ett ambitiöst slutresultat. För att kunna öka kapaciteten i verksamheten har man åstadkommit en genomtänkt anläggning för personalens bästa, där livsmedel och leveranser står i centrum.

För ytterligare information, kontakta:
Martin Häller
vice vd Logistic Contractor AB
tel: +46317622929
epost: Martin.haller@lc.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-05-24
Lanserar hemsida för att främja hållbar byggbranschSpecialist på områdesskydd öppnar nytt i HalmstadNya APEX-tjänster Stripe blir betalningspartner för Zara Pre-OwnedSavox Noise-COM 500 lanseras
2023-05-23
Kundutbildning i fjädertek­nik hos lettiskt kundföretagAros Kapital blir officiell partner till IFK GöteborgHar ni behov av specialmaskiner?Bildanalys & Vision byter namn till Computer VisionConsilium Safety Group och Roxtec i samarbete
2023-05-22
Jämför lån online för att hitta det bästa erbjudandetSwift-Cut – Mycket maskin för pengarna!SSAB och BE Group sam­arbetar inom fossilfritt stålSamarbete för att nå hållbara lösningarMensapriset 2023 går till Fredrik Löfgren!
2023-05-19
Avsticknings- och spårsvarvningssortimentSwecon och Volvo på Sweden Rock FestivalUdda Volvo-lastbil med retrolook byter ägareWithSecure lanserar en ny uppsättning tjänsterCASE:s populära roadshow återkommer 2023
2023-05-17
Först ut i Skandinavien Årets plåtslagare gillar koppar och knepiga jobbCognizant lanserar Neuro® AINytt koncept ska förbättra tillgängligheten Clean Motion lanserar leasingerbjudande