Återvinning största vinsten - industritorget.se
TORSDAG 09 APRIL 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Återvinning största vinsten

Delar av teamet på RGT Bygg, som nyligen blivit godkänt som Auktoriserat Golvföretag
- Återvinning och miljötänk är den största vinsten i Auktoriserat Golvföretag, säger Robert Bergström på RGT Bygg i Sundsvall.

Kvaliteten på det utförda jobbet är självklart viktig, men den aspekten följs upp till exempel vid slutbesiktningen. Hur mycket spill som återvinns vid installation av plastmatta är det däremot ingen på byggena som frågar efter.

Auktoriserat Golvföretag är en stark signal för kvalitet och trygghet. Kriterierna har en direkt koppling till samhällets krav på hållbarhet och många av de skall-krav som ingår i offentliga upphandlingar är redan uppfyllda i de auktoriserade företagen.

RGT Bygg blev godkända i december 2019 vid en extern revision.

- Det är positivt att offentliga upphandlare ser värdet av auktorisationen. Sundsvalls kommun, som vi tidigare haft ramavtal med, krävde inför den nya upphandlingsperioden att leverantörer av golvtjänster skulle vara godkänt som Auktoriserat Golvföretag.

För att få kvalitetsstämpeln Auktoriserat Golvföretag ska golventreprenören bland annat sätta upp mätbara mål för sitt miljö-, arbetsmiljö- och kvalitetsarbete. Ett av RGTs uttalade miljömål, som också kommer att följas upp vid nästa revision, är att återvinna mer plastspill.

- Alla på företaget tycker det är en bra grej, det är ett enkelt sätt att bidra till en mer hållbar utveckling. Containrar för spillet, ett slags stålburar, beställs från GBR Golvåtervinning.Vi har en på företaget och en som kan flyttas mellan byggena.

Sedan är det ju bara att beställa fler om vi har ett stort bygge med mycket spill som kan återvinnas, säger Robert Bergström.

Ibland kan det uppstå så mycket som tio procent spill i form av tillskurna kanter och restbitar. Genom att återvinna spillet och helst även de plastgolv som rivs ut görs stora klimatvinster.

Om alla plastgolv som säljs under ett år i Sverige gick till återvinning istället för förbränning när de rivs ut skulle det innebära en koldioxidbesparing på mer än 30 000 ton varje år – motsvarande vad 12 000 bilar släpper ut under ett år.

Johan Aspelin
johan@golvbranschen.se
08-702 30 90

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-04-02
ISCAR MILL – Spårfräsar med MultiMaster- och FlexFit-skaftPRISJUSTERINGHöj- och sänkbart utsugsbordIndustri 4.1 - Revolution­erande energieffektiviseringScantruck prioriterar grön omställningJobba effektivt ‒ borra dammfrittVolkswagens leveranser av laddbara bilar ökariLOQ 5-serien – nyckeln till smartare fastigheter Palo Alto Networks köper CloudGenix för att stärka erbjudande inom SD-WANBravida förvärvar kylteknikföretag i BohuslänPowerbox lanserar robust dual channel kraftaggregat för marin motorstyrningTL Bygg går mot strömmen – satsar på yrkesarbetareCELLINK erhåller order om 5,2 MSEK från SocialstyrelsenDyrare bioolja hindrar utfasning av fossila bränslenE.ON och System Verification tecknar treårigt ramavtalFrån tillverkning av bilar till respiratorerTjeders ställer om produk­tion för tillverkning av visir till Svensk vård- & omsorgNy arkskrivare i varioPRINT iX-serien med offsetkvalitet, digital flexibilitet och produktiv bläckstråleteknikUtmärkt tid för serviceMotordrifter – Reviderad standardNu finns alla Webers största lagervaror i lättare säckarMer solenergi i Hammarby SjöstadPlanera och gör dina inköp av konstruktionsplast i vår webbshop när det passar dig Från matproduktion till att producera skyddsvisir - Mixum ska tillverka 15 000 visir om dagenTeknikprodukter och Rönnes går samman till ett bolagKonkurserna ökar, högsta siffran på över 10 år
2020-04-01
Hur fungerar egentligen rengöringsmedel på virus?I Sysslebäck 3D-printas biobaserade skydd åt sjukvårdenEnvirozone tar hjälp av självkörande råttor Bristande cyberskydd orsakade dataförlust och driftsstopp för flera organisationer förra året Iggesunds engelska fabrik helt olycksfri under 2019Unit4 teamar upp med Arribatec för att leverera ERP-programvaraNu har vi öppnat i Uddevalla – Nr 40!Klimatsmartare byggbransch med Wood Tubes reglar av papperAkademiska Hus och NCC vinner pris för säker arbetsmiljöRed Dot design-utmärkelser till Mazda CX-30 och Mazda MX-30Kompetens och rådgivning var avgörande faktorerNytt verktyg hjälper inköpare ta strid mot det giftiga elavfalletAtt begränsa utsläpp från infrastruktur blir nyckel till klimatkrisenSnabbt snygga kanter med nya batteridrivna grästrimmern FSA 57 Är du klar med planeringen inför driftstoppet i sommar?Hälften av de västsvenska småföretagarna korttidspermitterarSolcellsstatistik 2019 – nu finns 44 000 solcellsanläggningar i SverigeAddSecure och Affärsverken utvecklar unik helhetslösning för smarta elnätJordan lanserar fler munvårdsprodukter av återvunnen plastDerome och Magnolia Bostad bygger bostäder i Borås
2020-03-31
Upprop: Plastföretag som kan hjälpa till i kampen mot CoronaTeknik med nålspetsprecisionVill du korta dina cykeltider?HCL lanserar BigFix 10 - en ny version av branschens ledande plattform för slutpunktshanteringKipp Scandinavia AB säker­ställer sin leveransförmåga Allt talar för mindre komponenterBilar köpes - allt är av intresse !Nätverket Stålakademin – en möjlighet för hela branschenPeab bygger koldioxidneutral fabrik åt Komatsu Forest i UmeåKlimatsmart kund väljer Ruthmann billiftar Stockholmsmässan blir FältsjukhusNu lanseras Purus Corner med mattsvart sil i mönstret ChessNordprofil Byggplåt AB förvärvar grossistverksamhet i Luleå Kraftfulla gamingdatorer bidrar i kampen mot Covid-19Mercedes-Benz 8-sitsiga elbil vintertestad i SverigeStructor bidrar till vindkrafts­utbyggnaden i Sverige
Annonser