SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Öka arbetsplatsens produktivitet med (smarta) lyfthjälpmedel

Gör det möjligt att arbeta smartare istället för hårdare
Om dagens arbetssituation skall beskrivas med ett ord är det UPPTAGEN. Tillverknings- och logistikföretag letar konstant efter olika sätt att bli mer produktiva och få mer gjort på kortare tid. I deras strävan efter detta är manuell hantering av gods och material en vanlig, men ofta okänd, tröskel som står i vägen för att lyckas. Att istället använda smart utrustning för att lyfta och flytta material och gods gynnar din verksamhets produktivitet på mer än ett sätt.

När vi talar om arbetsplatsens produktivitet syftar vi huvudsakligen på hur mycket arbete som utförs över en särskild tidsperiod. När en verksamhet är helt operationell och full fungerande till sin kapacitet, skall produktiviteten (rent teoretiskt) vara maximal.

Ett företags arbetskraft är en avsevärt bidragande faktor till dess förmåga att nå produktivitetsmål. Genom att skapa en produktiv arbetsplats säkerställer du inte bara att du når dina affärsmässiga mål, det hjälper även genom att bygga en hälsosam och engagerade företagskultur. Detta leder i sin tur till en starkare arbetsmoral hos medarbetarna vilket har en positivt påverkan på både personalbehållning och produktivitet.

Inom många industrier, däribland tillverkning och logistik, behövs fortfarande mänsklig arbetskraft på produktions- och lagergolvet. I dessa miljöer är det viktigt att de som arbetar har processer för hantering och förflyttning av material, mellan människor eller arbetsstationer, som gör att momenten flyter på enkelt och smidigt.

Ett vanligt moment, som involverar manuell hantering av material, är att lyfta och flytta objekt. Manuell godshantering ökar risken för skador och muskuloskeletala sjukdomar (MSD, Musculoskeletal disorders), så som ryggsmärtor. MSDer är en av de vanligaste och mest rapporterade orsakerna till förlorad eller begränsad arbetstid.

Det finns olika ergonomiska lyfthjälpmedel och verktyg tillgängliga. Smarta lyftlösningar hjälper dig uppnå främst två saker: minimerad skaderisk OCH förbättrad produktivitet på arbetsplatsen.

Som ett exempel, ett företag inom livsmedelstillverkning har ett produktionsmoment där tunga mjölpåsar skall tömmas i ett kärl för att blandas. För att nå sina mål måste 120 mjölpåsar hällas i per timme. Två arbetare blir tilldelade som uppgift att lyfta varsin påse från pall till metallgallret ovanför kärlet. De som arbetar upplever sträckningar i kroppen och utmattning, som blir värre med dagens gång. Genom att använda en smart lyftlösning, som en vakuumlyft, kan företaget både förbättra medarbetarnas hälsa och säkerhet samt öka produktiviteten. Eftersom rätt lyftutrustning sattes in kan påsarna nu lyftas snabbare och utan fysisk ansträngning, vilket möjliggör ett jämnt arbetsflöde – varje timme, varje dag.

Hur kan lyftlösningar förbättra arbetsplatsens produktivitet?

Förflytta fler laster på kortare tid


Bara för att en anställda, rent fysiskt, kan lyfta och flytta tunga, stora eller otympliga objekt innebär det inte att det är effektivt. Särskilt inte på lång sikt. Det kan ta två eller tre personer tio minuter att flytta en vätskefylld tunna från ena sida lagret till den andra. En vakuumlyft som är upphängd i ett takmonterat skensystem gör det möjligt för en person att göra samma sak på ett fåtal minuter – utan fysisk ansträngning.

Ett annat exempel är två lagerarbetare som plockar tunga paket för en kundorder. En mobil vakuumlyft tillåter en person att plocka dessa paket både snabbare och säkrare. Detta gör det också möjligt för vilken anställd som helst att på egen hand lyfta de tyngsta och/eller otympligaste sakerna.

Minska risken för skador

Många arbetsskador sker till följd av att anställda lyfter och/eller flyttar tunga objekt på fel sätt. Det kan också vara på grund av mindre tunga saker som lyfts men med högre frekvens, eller över en längre tidperiod. En smart lyftlösning gör inte bara materialhanteringen snabbare, det tar dessutom bort den fysiska ansträngningen som annars ingår. På så vis förbättras arbetsplatsens produktivitet medan skaderisken minskar på samma gång.

Ökad arbetsmoral

En av de mindre omtalade fördelarna med en smart lyftlösning är den positiva påverkan det har på arbetsmoralen. Alldeles för många företag använder utdaterade verktyg och utrustning (om de använder någon alls, det vill säga). Anställda uppskattar när arbetsgivaren gör en insats och investerar i lyftutrustning som förbättrar deras hälsa och säkerhet. Ökad arbetsmoral leder oftast till bättre produktivitet och personalbehållning.

Hur kan TAWI hjälpa dig nå dina mål?

Om vi köper en lyftanläggning, kommer inte det sakta ner produktionen då? Vilken sorts utrustning kan säkerställa att vi bibehåller produktiviteten? Dessa är vanliga bekymmer hos produktionschefer när de överväger att implementera lyftutrustning i sin produktion.

TAWIs lyftutrustning sakar inte ner, utan snabbar generellt snarare upp, verksamheten. Nedan är några få exempel av kunder som har upplevt tidsbesparingar.

”Vi har sett en halvering av tiden det tar att lasta av lådor från pallar. Det är rejäla förbättringar! Det är därför TAWIs vakuumlyftar överträffar våra förväntningar.”, Jeff Madouse, Operations Manager på Hawe Hydraulic.

När du väljer ett lösning från TAWI får du ett högkvalitativt system som kan anpassas till dina specifika krav samt en lojal partner från första kontakten till installation i din anläggning. TAWI har ett stort erbjudande av smarta lyftlösningar som inkluderar Mobila Orderplockare, Vakuumlyftar, Lyftvagnar, Kranar och Telfers. Kontakta oss och ta reda på hur vi kan hjälpa dig förbättra ditt resultat.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-02-19
Vill du veta hur avfuktning fungerar ?Fiber billigare och ger högsta hastighet i kontorsfastighetCoGig och SSAB i samarbeteWavin förutspår ökad marknadsandel 2024 Unik energilösning för hållbara bostäder
2024-02-16
ISCAR Sverige presenterarUtsätts dina kablar för kemikalier?Här är årets finalister i ”SM för unga plåtslagare”Resultatet efter Eco Operator-utbildningenMQTT-protokoll sätter ny standard
2024-02-15
Nya ELESA vakuum­sugkoppar för automation Ny certifiering för SafeReachVälkommen till Cobot Roadshow i VärnamoSkydda anslutna apparater från störningarInvestera i den senaste tekniken
2024-02-14
En inblick i varför begagnade truckar kan vara rätt för dig Polarbröd driftsäkert med RP3 90W systemgaranti Dematek erbjuder gratis traversutbildning Lär dig mer om nätfilterHar ni också fått ökade krav på teknisk renhet?
2024-02-13
Intercut har installerat ELEMENT skärmaskin Ännu en fantastisk kundresa att lyfta framVälkomnar Reality Capture till DynaMate-familjenVägen mot mer ansvarsfull produktionRF-System återlanserar extra tålig sopskopa