SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Ökat intresse för att köpa företag i Sverige

Störst intresse för teknologi, industri och bygg
Att köpa företag i Sverige blir alltmer intressant på den internationella marknaden, med anledning av det förbättrade ekonomiska läget och värderingar på rimliga nivåer. För svenska företag finns i dag stora fördelar i att söka köpare internationellt.

De utländska företagens intresse för att köpa svenska bolag har växt kraftigt under april, det visar siffror från Dealsuite. Dealsuite är en sluten, internationell plattform där M&A-rådgivare, riskkapitalbolag och legala rådgivare möts för att hitta köpare och säljare för sina projekt.

Störst intresse för teknologi, industri och bygg
På Dealsuite finns, i dagsläget, 186 uppdrag gällande att köpa företag i Sverige. Intresset skiljer sig åt mellan olika branscher. De branscher där intresset är störst är:

• Teknologi – 70 uppdrag
• Industri och bygg – 67 uppdrag

Ljusnande marknadsläge och lägre värderingar
En av de primära anledningarna bakom det ökade intresset för svenska bolag är det förbättrade ekonomiska läget, enligt David Vesterlund, VD på I Am Growth AB. Vesterlund poängterar att inflationssiffrorna sjunkit och att marknaden förväntar sig räntesänkningar, vilket visar sig tydligt i antalet köpuppdrag.

Därtill menar Vesterlund att marknadsläget resulterat i lägre värderingar av företagen, och pekar ut även detta som en viktig anledning bakom trendbrottet.

"För bara två år sedan var värderingarna betydligt högre än idag. Man måste komma ihåg att styrräntan i Sverige då låg på 0 procent och att vi hade haft en lågräntemiljö under lång tid. Nu börjar vi se att värderingarna landar på mer rimliga nivåer vilket även återspeglas i att fler företag visar intresse för förvärv."

Stor fördel att söka köpare utomlands
Företagsmäklaren I Am Growth är en av få svenska aktörer som är medlem i Dealsuite. Detta ger dem tillgång till direktkommunikation med en rad internationella projektledare i branschen. Enligt Vesterlund har svenska bolag mycket att tjäna på att söka efter köpare utanför Sveriges gränser.

”De flesta medlemsföretagen hos Dealsuite är från Centraleuropa så plattformen blir som en entrébiljett till en internationell marknad. Med ett ökande intresse hos utländska företag finns en stor fördel att även agera internationellt.”

David Vesterlund
PR manager
PR & Communication
david@iamcontent.se
+4672 213 11 25

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-05-20
DIRA Robotbrag 30-31 MajVolvo L110H och L120H uppdateras Ny undersökningNewsec exklusiv rådgivare Skrivare allt oftare målta­vla för säkerhetsintrång
2024-05-17
Volvo CE presenterar omfattande rapporterMinimera produktspill Grundstenen för pålitliga VVS-systemEaton lanserar inbytes­kampanj för UPS-system Besök Swecons digitala monter
2024-05-16
Dessa fyra cyberhot växer extra snabbtONE startar ny containerlinjeIVECO Göteborg fyller 25 årSmart och klimatanpass­ad vattenhantering Byggföretag i Umeå på frammarsch
2024-05-15
ELESA vinner Good Design® Award Ny YSTA Sopvals Proffs L Clara blir VP Strategy & TransformationJordfelsbrytare uppfyller europeiska standarder 71% av styrelser tonar ner cyberriskernas allvar
2024-05-14
Montico ny utbildningsaktörYstaMaskiner present­erar nytt kättinghuvud Vårt modulära PLC Handla bra grejer till jobbetAllt fler superdatorer drivs med AMD