FREDAG 07 MAJ 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Öppet brev till Maskinentreprenadmarknaden!

Open-S – Är det Kejsarens nya kläder?
Ni har säkert lagt märke till annonser och artiklar i fackpress och sociala media om lanseringen av Open-S för fullautomatiska snabbfästessystem för grävmaskiner. Vad är nu detta frågar sig vän av ordning?

Det är kort och gott Kejsarens nya kläder med lånta fjädrar.

De båda tiltrotatortillverkarna Rototilt och Steelwrist har ambitionen att skapa en öppen världsstandard för helautomatiska snabbfästen baserad på den av den svenska branschföreningen Maskinleverantörernas etablerade S-standard för symmetriska grindfästen.

Vad är en världsstandard?
För att få till en internationell standard, för Europa till en början, krävs en etablerad standardiserad produktlösning, stor samsyn och acceptans i maskinindustrin samt en godkännandeprocess i det europeiska standardiseringsorganet CEN.

Inget av detta är vad jag förstår på plats.

Open-S är en företagsstandard för Steelwrist och Rototilt.
Man ger också sken av att Open-S är en etablerad del av den svenska oberoende S-standarden för symmetriska grindfästen framtagen för tjugo år sedan, på mitt initiativ i Maskinleverantörernas regi. Denna nordiska de facto S-standard reglerar som bekant gränssnittet mellan S-fästen och mekaniska redskap. Baserat på S-standarden finns det nu ett antal helautomatiska företagslösningar, OilQuicks OQ system, Engcons EC-Oil, tyska Kinshofer och Lehnhoffs varianter och nu senast Steelwrist och Rototilt med sina OilQuick-liknande lösningar.

Jag har med stort intresse konstaterat att även världens ledade tillverkare av tiltrotatorer, Engcon också säger Nej till Open-S.

När det gäller Steelwrist och Rototilt handlar deras helautomatiska lösningar i mycket stor utsträckning om lånta fjädrar. Det är viktigt att konstatera att Open-S enbart är en företagsstandard för Rototilt och Steelwrist, att jämföra med OilQuicks partnerprogram ”Clean Systems”, även om man nu lägger Open-S i en fristående organisation för att ge det mer legitimitet.

OilQuick är inte emot standarder
Jag vill vara mycket tydlig med att vi på OilQuick inte är emot standardiseringar för att förenkla och göra det lättare för maskinhandlare och användare, men vi ser i dagens läge en stor fara och stora problem med denna s.k. standardisering och efterföljande blandning av produkter och leverantörer.

Bristande kompabilitet mellan olika system
En öppen standard med många olika leverantörer av fästen och redskap samt en fri blandning av produkter tror jag är mycket svårt att få att fungera helt problemfritt. Speciellt om produktförändringar och policybeslut skall tagas i en fristående organisation bestående av konkurrenter. Efter att ha hållit på med detta i över trettio år och sålt mer än 33.000 OilQuicksystem globalt så har vi på OilQuick lång erfarenhet av denna problematik.

Att hantera ett mekaniskt system med blandade leverantörer går relativt bra. En glappande skopa eller redskap beroende på dålig kvalitet och passform kan man stå ut med i flera månader, kanske till och med år. Men om ett helautomatiskt system inte fungerar eller det uppstår oljeläckage, då måste det avhjälpas mer eller mindre omgående. Två helt skilda världar. Min far John sade alltid att du inte vet vem du har att göra med förrän du haft en reklamation med honom. Vem ringer jag i det fall jag får ett problem och har en blandning av fullautomatiska fästen och redskap från olika leverantörer?

Olika el-och oljekopplingskonfigurationer
Olika applikationer och systemlösningar kräver olika el- och kopplingskonfigurationer. Flera olika leverantörer fordrar en klar standardisering av hur el-, fett och oljekopplingar används. Standardiseringar är eftersträvansvärda men inte alltid möjliga att åstadkomma utan alltför mycket kompromisser och eftergifter. Jag ser stora utmaningar med att komma överens om detta. Produktkunskap, rådgivning och systemöversikt blir i framtiden ännu viktigare.

Stora säkerhetsrisker med blandade system
Säkerheten vid användning av snabbfästessystem på grävmaskiner är mycket viktig. Särskilt vid fullautomatiska snabbfästessystem i kombination med tiltrotatorer där det kan handla om ett flertal inblandade mekaniska och hydrauliska redskap som byts i många fall 50-100 gånger per arbetsdag. Att då blanda fästen, redskapsadaptrar och styrsystem från olika leverantörer skapar osäkerhet och utgör en stor okontrollerad olycksfallsrisk. Många tillverkare använder idag sensorer för övervakning av sina redskapslås. Undermålig kvalitet, dålig passform och felaktiga toleranser i systemet kan då ge katastrofala följder. Samma sak gäller elkontakter och dess olika användning. Vi tror inte att blandade system är lösningen på dessa utmaningar.

Ansvar och systemsupport
Det är svårt att ha ett klart och entydigt systemansvar med många olika företag inblandade. Vi tror på ett klart och tydligt systemansvar som möjliggör bra systemrådgivning samt snabb och smärtfri hantering av garantier och funktionsstörningar. Ett företag – som tar fullt systemansvar.

Vi tror på homogena fästessystem och en systemleverantör som tar fullt systemansvar.

Hälsningar

Åke Sonerud
Grundare och styrelseordförande i OilQuick AB
Kontaktinformation
Postadress
Hede-finnflo­vägen 6
82413 Hudiksvall
Besöksadress
Hede-finnflo­vägen 6
82431 Hudiksvall
Region
Hudiksvall
Gävleborgs län
Sverige
Orgnr:
556066-5530
Grundat: 1952
Anställda: 70
Välkommen till OilQuick AB!

VÄRLDENS MEST SÅLDA SNABBFÄSTESSYSTEM!
Fler än 31 000 sålda system världen över sedan 1993!


OilQuick AB har specialinriktning på helautomatiska redskapsfästessystem för grävmaskiner, hjullastare, truckar, materialhanteringsmaskiner och kranar. Produkterna marknadsförs och säljes under varumärket OilQuick. Företaget säljer sedan snart 30 år tillbaka även Grab John skopor, som är ett välbekant begrepp inom linjebyggnad.

Kontakter

Johan Lindqvist
Marknadsansvarig
0650-153 40
070-518 23 55
Joakim Bohlin
0650-76978
070-2552080
Tobias Dahlström
0703803209

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-04-27
ABB ska leverera lösning för gruvtruckar för att stötta Copper Mountain Minings hållbara utvecklingsmål i KanadaMontico är nu ackrediterat testcenter även inom grafisk industri.Blue Partners kundcase för Elektroautomatik i Sverige ABSchneider Electric inleder samarbete med Female Technical Engineer för ökad mångfald i branschenSBB-fastigheter stärker hållbarheten med batterifria digitala lås från iLOQNy Smart Pallet Mover från Interroll ger prestanda­ökning i tillverknings­logistikenMer säkerhet i tuffa miljöerSvenska elever sätter nytt återvinningsrekord
2021-04-26
Intercut söker maskinsäljare med starkt affärsmannaskapAtlas Copcos nya OSC för rening av kompressor­kondensat är effektiv och enkel att underhållanorelem fastställer säkerheten med spänndorn med sidklämningHon blev Årets byggkvinna 2021Den 14 april reviderades vi för en uppgradering av vårt EN 1090-godkännande till EXC3.Verizon och Honda testar hur 5G kan förbättra säkerheten för uppkopplade och självkörande fordonDENIOS Webinar belyser riskerna kring brandfarlig varaEquinix förenklar för globala Azure-kunder som satsar på hybridmolnModulära datacenter nästa steg för snabbare byggenTech startup inleder samarbete med RISE - Sveriges största forskningsinstitutNy starkare serie av bits från Makita
2021-04-23
Med tanke på robotikHållbarhet i fokus när Lesjöfors rustar för tillväxtFiat Ducato- Europas bästsäljande kommersiella fordon nu med 100 % eldriftBejö AB investerar i ny svarvSuccé för studsmattor med välbalanserade svenska kvalitetsfjädrar Förbättra noggrannheten och processekonomin med våra nya dubbelskruvpumpar för lägre flödePalo Alto Networks satsar på konsulttjänster inom cybersäkerhet
2021-04-22
Rörick El. verkstad utför jobb för en av deras kärnkraftskunder. Läs om Gnosjöregionen i vårt magasinNya Blåspistoler från UnoflowABB har släppt Sheet Break PerformanceNy kvartalsrapport från Unit4 visar ökad tillväxtNya smarta serviceplugg från HydroscandAlgeco lanserar ny webbplats: ”Väldigt stolta”Merlo lyfter Skellefteås nya kulturhusiktigt att skydda kundernas data – men företagen lever inte upp till sina höga ambitionerItello byter namn till Lumera och förbereder europeisk expansion
2021-04-21
ISCAR sumocham Viktiga upphandlingarSpännande nyheter i PMHs nya sortilogFranska industrijättar bildar öppet ekosystem för smart och hållbar mobilitetDeliverect tar in 65 miljoner dollar i ny investeringsrundaSailGP seglar vidare på Oracles moln – tävlingarna blir bättre och fansen gillar detEOS ska leda vägen mot global ansvarsfull tillverkning med industriell 3D-printingSödra levererar stabilt resultat efter gynnsam prisutveckling i skuggan av pandeminLeca Tur & Retur ett nytt hållbarhetskoncept.Logistic Contractor bygger åt Swedish Logistic Property i HelsingborgÅrets Värnamo Industriexpo blir digitalt, arrangeras online den 26–27 maj
2021-04-20
Effektiva insikter för den moderna verkstadsindustrinISCAR threading handbookTacton introducerar fullständig CAD-automatisering för att eliminera manuella uppgifter i försäljnings- och teknikprocessenNya gångjärnen CFM-TR i SUPER-TeknopolymerGör din tryckluftsinstallation mer energieffektivSCAs Christian Kugge får Sundbladsfondens pris på 700 000 krRejlers tecknar nytt ramavtal med Vattenfall
2021-04-19
Rak bom omvandlar 38-tonnaren Volvo EC380E till en kompetent rivningsmaskinF-Secure: 72 % av CISO:er känner sig utmanövrerade av cyberkriminellaNCC utvecklar KY Building i Helsingfors till moderna kontorslokalerNär de anställda på Kongskilde Industries fick välja nytt CRM-system föll valet på FreshworksTester för tyngre transporter på MalmbananSLP byggstartar sitt fjärde nybyggnadsprojekt - förvärvar mark från Helsingborgs StadNyutexaminerade YH-studenter anställs trots pandeminFjärrvärmen breder ut sig i Landvetter
Annonser