ONSDAG 18 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

​Hydroscand fyller 50 år

Den 17 september fyller Hydroscand 50 år. Detta firar företagets grundare, Björn Holmström, med att blicka tillbaka på åren som har gått.
Från starten i källarlokalen 1969, till det globala familjeföretag som det är idag. En koncern med verksamhet i 20 länder – världen över.

Hydroscands grundare och ägare, Björn Holmström, har vigt större delen av sitt liv åt slangar och kopplingar. Han är en person med ett starkt engagemang som vet vad han vill. Björn har idag samma vision som när han startade Hydroscand den 17 september 1969 – nämligen att sälja slang och ledningskomponenter från en decentraliserad, kundnära organisation.

Björn har varit en driven entreprenör sedan barnsben och har sålt allt från akvariefiskar till halsdukar innan han så småningom landade i hydraulikens värld och specialiserade sig på slang.

Hydroscand föds

Björn arbetade som slangförsäljare på ett företag som stod inför konkurs, när han och hans kollega, Ivan Andersson, fattade det avgörande beslutet att våga satsa på att starta eget. Hydroscand, eller Hydraulikbolaget Hydroscan som det först hette,startades på samma dag som Björns näst yngsta son Martin föddes.

”Det var en omtumlande dag som jag alltid kommer att minnas med värme. Jag var på sjukhuset och fick träffa min son för första gången, var på banken för att starta upp företaget och sade upp mig från mitt gamla jobb på en och samma dag”, berättar Björn Holmström.

Under många år arbetade Björn och Ivan hårt för att få fart på företaget och reste mycket för att knyta bra affärsrelationer över landsgränserna. De var oerhört noga med kvaliteten och ville hitta de bästa leverantörerna som kunde leva upp till deras krav. Efter en tid vann Hydroscand förtroendet hos allt fler stora kunder som såg värdet i det kvalitetsfokus som Hydroscand står för.

I takt med att företaget växte, blev källaren i Örby för liten och företaget flyttade till en större lokal på Sjösavägen i Högdalen.

Den första filialen tar form

En av Hydroscands slangleverantörer fick efter en tid problem med en kund i Linköping och undrade om Hydroscand kunde ta över ansvaret för kunden. Detta kom senare att utvecklas till Hydroscands första filial.

Filialen låg precis intill järnvägsstationen i Linköping och där bedrevs verksamheten fram tills det att Hydroscand köpte den fastighet där filialen är belägen idag.

Spetskompetens och närhet till kunden

För Björn har det alltid varit viktigt att hålla sig till företagets tydliga nisch - slang och ledningskomponenter.

”Jag tycker att vi skall vara bäst i landet på det vi gör och att vi därför inte ska sprida ut oss på oväsentliga varugrupper som gör att vi tappar vår spetskompetens”, förklarar Björn.

Björn menar att rätt kompetens är oerhört viktigt, oavsett om det handlar om slang för hydraulik, industri eller pneumatik. Han förstod även snabbt hur kostsamt det var för kunderna när en slang gick sönder.

”Vi konstaterade att närheten till kunden är extremt viktig. Tiden från det att en slang har gått sönder, till dess att kunden har fått en ny och maskinen har kommit igång igen, är mycket dyrbar. Genom vår spetskompetens och vårt breda sortiment av slang och kopplingar som fanns tillgängligt på lager, fick vi ett gott rykte som sa att vi alltid kunde fixa ett slangproblem snabbt”, säger Björn.

Hydroscand växer i Sverige

Organisationen fortsatte att växa och Hydroscand etablerade sig i Västerås, Jönköping, Norrköping, Karlstad, Boden, Örebro, Ljungby samt i Bergsjö, en filial som senare flyttades till Hudiksvall. Under denna tid startades även ett nytt bolag i koncernen, Hydroscand Machine AB.

I början av 2000-talet etablerade sig Hydroscand i Skåne efter uppköpet av Slang och Maskin. Den kraftiga expansionen medförde att Hydroscand nu hade växt ur sina lokaler och flyttade därför till en stor lokal i Högdalens industriområde. Men expansionen fortsatte och bara några år senare flyttades huvudkontoret och Hydroscands svenska centrallager till de nuvarande lokalerna i Sköndal. I samband med flytten byggde Hydroscand även upp sitt testlaboratorium Hydroscand Design and Test Center som möjliggjorde för företaget att kvalitetstesta slang i egen regi.

Hydroscand fick under denna tid även flera stora kunder inom området automotive vilket ledde till starten av ännu ett företag i koncernen - Hydroscand Automotive. Samma år, 2007, föds även Hydroscands produktionsenhet för specialslang i Motala, Special Hoses.

Hydroscand expanderar globalt

År 1978 tog Hydroscand över Europower´s norska agents verksamhet från ett företag som hette Anton Basberg. Detta lade sedan grunden till Hydroscands norska företag som idag innefattar 38 filialer från Kirkenes i nord till Farsund i söder.

Nästa land att etablera verksamhet i blev Finland, år 1997. Under de 10 år som sedan följde etablerade sig Hydroscand i Estland, Danmark, England och Lettland. Dessutom startades nu ett servicebolag åt företagets största kund i Kina och en produktionsenhet i Tjeckien.

Efter en lyckad etablering i Estland och Lettland, tog Hydroscand steget att etablera verksamheten även i Ryssland år 2006. En etablering som har legat Björn och hans familj extra varmt om hjärtat.

”Att vi blivit framgångsrika i Ryssland gläder familjen Holmström särskilt eftersom vi har vår härkomst på min mammas sida från S:t Petersburg. Det gläder oss därför att familjen, nu hundra år senare, kunnat etablera oss där igen”, berättar Björn.

Från denna grund har Hydroscand sedan kunnat expandera verksamheten till andra länder så som Vitryssland, Litauen, Ukraina, Kazakstan, Georgien och Armenien.

Mellan 2009 och 2019 startade Hydroscand även upp verksamhet i Frankrike, Irland,Sydafrika,Rumänien och på Island.

Succékonceptet SlangExpress rullas igång

År 2007 startade Hydroscand upp sin mobila slangservicetjänst SlangExpress och den första servicebussen började därmed rulla i Stockholm. Tjänsten blev snabbt populär hos företagets kunder och expanderade i stadig takt, både i Sverige och globalt. Idag är Hydroscand störst inom mobil slangservice i såväl Sverige som i Danmark och Norge.

Hydroscand engagerar sig i skolprojekt i Sydafrika

Våren 2011 etablerade sig Hydroscand i Sydafrika genom att förvärva en verksamhet med säte i Johannesburg. I samband med detta besöktes byn Appelsbosch, i Kwazulu-Natal, där Björn, hans fru och vänner blev visade runt på Inqolayolwazi Primary School. Ett besök som berörde starkt, då skolan var försummad och klassrummen överfyllda av elever.

De överraskades av barnens entusiasm över att bli utbildade, trots den påfrestande skolmiljön.

Under besöket framkom det att skolan befann sig i en besvärlig ekonomisk situation och inte skulle beviljas allmänna medel för att bygga fler klassrum och anställa fler lärare.

Där och då togs beslutet att Hydroscand skulle donera de pengar som behövdes för att upprätta en ny byggnad med nya klassrum. Detta blev startskottet för Hydroscands engagemang i skolan och det som senare även skulle komma att inkludera förskolan och stipendier.

Projektet ligger Björn varmt om hjärtat och stödet till skolan fortsätter. Hydroscand stöttar nu skolan årligen med en del underhåll och stipendier till nya avgångselever.

”När jag höll tal vid invigningen av de första skolsalarna sa jag att jag hade en dröm om att denna skola skulle bli en av de bästa i Kwazulu-Natal eller kanske till och med i hela Sydafrika. För ett år sedan fick jag veta att vi var den näst bästa skolan i Kwazulu. Vi är nästan där”, berättar Björn.

Hydroscand i framtiden

När Björn får frågan ”Vad önskar du dig av företaget i framtiden?” är han lika säker på sitt svar som han alltid varit på visionen som har präglat honom som företagsledare.

”Först och främst vill jag att företaget skall förbli ett familjeföretag som barn och barnbarn kan ta över i generationer. Jag vill också att vi ska vara trogna vår grundläggande affärsidé, att sälja slang och ledningskomponenter från en decentraliserad och kundnära organisation”, svarar han.

Björn understryker att närheten till kunden alltid kommer att vara otroligt viktig för Hydroscand. ”Vi ska vara kundernas närmaste slangservice helt enkelt”, avslutar han.

Vi är din närmaste slangservice

Hydroscand grundades i Stockholm 1969 och är idag marknadsledande inom slang och ledningskomponenter i Skandinavien.

Globalt finns vi representerade med verksamhet i 20 länder och erbjuder prisvärda tjänster och lösningar inom slang, ledningskomponenter och angränsande kundbehov.

I Sverige har Hydroscand närmare 70 slangservicebutiker och en rikstäckande mobil slangservice, känt under varumärket SlangExpress. Vi har fler än 450 anställda och en omsättning på 1,1 miljarder kronor (2018).

Vi har som målsättning att alltid finnas närmast kunden med erfaren personal, ett komplett sortiment och innovativa tjänster.

Välkommen till Hydroscand – din närmaste slangservice!

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-11
Engcon ökar sin omsättning för nionde året i rad BMW visar upp nyheter på IAA Cars i FrankfurtStena Recycling är officiell partner till ASAPRacing och konceptbilarVärldspremiär för Volkswagens nya elbil ID.3
2019-09-10
VBN Components finalist för tyska MM Maschinenmarkts innovationsprisThomas Johansson ny affärsområdeschef för Energi och Industri VästEnkel rörbearbetningGöranssons Maskiner AB i Staffanstorp samarbetar med Beck Maskin Sverige ABPeab bygger nya Storbron i SundsvallBränslecellsdriven dragtruck för framtidens flygplatslogistikNy miljöcontainer unik i att uppfylla uppdaterade krav Diac satsar på framtiden Jobbprognos för svensk industri bland de svagare i Europa​600 byggnadsvårdsexperter räddar miljönAbkati förstärker säljkåren i StockholmNya Hilti DSH 600-X motorkapMexichem - som Wavin är en del av - blir Orbia: To Advance Life Around the WorldFord kommer sälja fler elbilar än diesel- och bensinbilar tillsammans år 2022Nya produkter på ny mark När du vill ha raka svar! FLEX nya digitala vattenpass är här!Vad har olja, solpaneler, lithiumbatterier och en kompisklubb gemensamt?​Mobileye – förarens extra ögonEfterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i Svevia
Annonser