​Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringen - industritorget.se
FREDAG 03 JULI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

​Näringsutskottets viktiga besked till gruvnäringen

En majoritet i riksdagen kräver nu ökade lättnader för den hårt coronadrabbade prospekteringsbranschen. Det utvidgade förslaget från näringsutskottet ligger helt i linje med den hemställan Svemin skickade till regeringen redan i april.
– Mycket positivt att riksdagen börjar inse vikten av en fungerande gruvnäring, säger Maria Sunér Fleming, vd Svemin.

Samtidigt som svenska gruvföretag stått stabila under coronapandemin har krisen slagit hårt mot all prospektering, det första och helt avgörande ledet för en fungerande gruvnäring. Anledningen är att prospektering är en kapitalintensiv verksamhet som ofta är helt beroende av extern finansiering via etablerade finansmarknader för att kunna bedriva ett aktivt undersökningsarbete. Om det inte kan utföras riskerar prospekteringsföretag att mista tillstånd och de investeringar som gjorts blir förgäves. Verksamheten kan alltså inte ta paus – även om omvärlden gör det.

Svemin har därför under våren tryckt på regeringen att 2020 måste ses som ett förlorat år. Det innebär konkret att alla undersökningstillstånd automatiskt bör förlängas med ett år. Regeringen också gick delvis på Svemins linje i en proposition i början av juni.
– Tanken var god, säger Maria Sunér Fleming, vd Svemin.
– Men förslaget blev väldigt snävt eftersom det bara omfattade undersökningstillstånd som är inne på sitt sista och 15:e år. En både onödig och orimlig begränsning. Krisen har slagit lika hårt mot alla prospekteringsföretag oavsett i vilken fas deras undersökningstillstånd befinner sig.

Därför togs torsdagens nyhet emot med lättnad av branschen. Näringsutskottet hade då samlat en majoritet av riksdagspartierna kring ett utvidgat förslag som innebär att den automatiska förlängningen kan komma att omfatta samtliga undersökningstillstånd.
– De här sätter ljuset på hur tungrott prospektering har blivit men pekar samtidigt på en ökad förståelse för gruvnäringens betydelse för Sverige. För här finns en viktig framtidspotential för en växande bransch.

Svensk gruvnäring är avgörande för att öka EU:s försörjningstrygghet för många metaller och mineral där importberoendet är stort. Det gäller inte minst råvaror som är helt nödvändiga för den gröna omställningen.
– Här har Sverige unika förutsättningar att utvecklas till ett verkligt föregångsland, säger Maria Sunér Fleming.


Innebär det här nya beskedet från näringsutskottet att den svenska gruvbranschen kan andas ut nu?
– Dessvärre inte, det här med förlängning av undersökningstillstånd är som sagt mycket välkommet men är bara en liten pusselbit i att underlätta för gruvnäringen. Dagens system med ineffektiva tillståndsprocesser fortsätter alltjämt ligga som en våt filt över hela gruvnäringen, säger Maria Sunér Fleming.

Nu måste regeringen återkomma med ett nytt förslag som följer riksdagsmajoriteten och förlänger samtliga undersökningstillstånd.
– Vi ser fram emot att regeringen återkommer skyndsamt i ärendet, säger Maria Sunér Fleming.


FAKTA

Efter näringsutskottets möte på torsdagen står det klar att en majoritet av riksdagspartierna står bakom regeringens proposition men också föreslår en utvidgning. Läs hela betänkandet här. Omröstning i riksdagen sker tisdagen den 23 juni och förslaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-06-18
Henrik Johannesson ny styrelseordförande för Eurobattery MineralsNominera en gruvinnovation till Swedish Mining Innovation Award 2020
2020-06-17
Stor amerikansk efterfrågan på tråddetaljer i medicinsk utrustningMOTOMAN MH900Elfordon skapar nya risker för landets verkstäderSafe Control Materialteknik utökar sin ackreditering med två nya metoderAdvanced Engineering flyttar till våren 2021Ny VD på ELKO - Peter Wotz tar över från 1 juli Reviderad standard för bränslecellerFörnyat avtal resulterar i minskade utsläpp om 6 500 ton koldioxid årligenLEJS – Animation av elektrisk linjärenhet med korta cykeltiderMartin & Servera inför strategisk ruttplanering för optimerade transporter – tar hjälp av DescartesSäkra lasten lätt, snabbt och säkert med ErgolashWibax rengör för maximal produktionskapacitet på SunpineÅTERHÄMTNINGEN DRÖJER FÖR KEMI- OCH PLAST- OCH GUMMIINDUSTRINWibax fortsätter jobba för ett fossilfritt Sverige
2020-06-16
EDMOLIFT TILLKÄNNAGER NYTT DIGITALT KONCEPTPumpen som först skär sönder och sedan pumpar iväg, Netzsch såklart.Stålproduktionen minskade i majKonditionsanalys – Vad gäller egentligen?Framtidstron i handeln på väg tillbaka efter coronarasetSommarens största järnvägsarbeten – för punktligare tågresorPressinbjudan till Elmiadalen
2020-06-15
Energihantering allt viktigare i företagens hållbarhetsarbete, rapport från Schneider Electric​Miljonstöd för att nå helt fossilfria byggskivor och byggelement i träMRF justerar prognosen för tunga lastbilar (>16 ton)141 startup-bolag får dela på 42 miljonerAlgeco förvärvar WexusDEHNclip – ny klämma för armeringsjärn som halverar monteringstiden vid installation!Internationellt logistikföretag skapar hållbara transporter i Malmö hamnSolör Bioenergi förvärvar Vasa Värme
2020-06-12
Standardmässigt traverser upp till 42 m. spännvidd.CiRo XL maximerar livslängden på robotkablage Protolabs lanserar ny tjänst - levererar CNC-frästa delar från stora block på bara en dagSpridarplattor – höjer prestanda och sänker kostnader!Lansering av unik kunskapsdatabas för produktion och tillverkningKoldioxidavtryck från olika typer av avloppsreningsverkAluminium i slutet kretslopp har sparat 350.000 ton CO2-utläpp Tillverkningsindustrin drabbas hårt i andra vågen av pandemin
2020-06-11
Effektiv montering av små komponenter i medicinsk utrustning och elektronikprodukterStora Enso Paper AB, Nymölla Mill, har förlängt sitt avtal med JernbroFöråldrade teknologier hindrar IT-moderniseringNy uppfinning gör grävmaskinsförare 30 % snabbareHur mobil teknik kan lätta på bördan av covid-19 för transport- och logistikföretagNu byggs Beijers nya IT-organisation – ”Vi ska stärka våra kunder”
2020-06-10
VBN Components ökar takten med Swedish ScaleupsJMHZ2 – Animation av kompakt parallellgripdonPaulig-koncernen går över till CHEP:s koldioxidneutrala lastpallarOzon i ventilationskanaler och dess hälsoeffekterYstaMaskiner AB presenterar den helt nya släntklippare serien Scorpion 530/630 S samt 530/630 Plus modeller från GreenTec A/S.Poly presenterar ny flaggskeppsprodukt inom Blackwire-familjen – Blackwire 8225Vilka är de tretton största säkerhetshoten i din inkorg?
2020-06-09
DENIOS säkra lösning för tillverkning av handspritKonjunkturbarometer för andra kvartalet 2020 En driftsättning på ett företagshus i StockholmSvensk teknik tvättar speglar för väldens största spegelteleskop i ChileElmia lanserar ny mässa - Elmia MatbrukAI högsta prioritet för svenska företag​Kia är största märke för privatköpare – går starkare än marknadenChecklista för förvaring av brandfarlig handspritFörebygg läckage för en säkrare arbetsplatsRejäla förslag för att stärka yrkesförberedande utbildning
Annonser