​Nytt högteknologiskt automationslabb i Skellefteå - industritorget.se
TISDAG 02 JUNI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

​Nytt högteknologiskt automationslabb i Skellefteå

Skellefteå kommun investerar 10 miljoner kronor i ett högteknologiskt automationslabb. Det innebär helt nya möjligheter att utbilda elever för att klara kompetensförsörjningen för företag i regionen.
De etableringar som är på gång i Skellefteå bygger på Industri 4.0, den fjärde industriella revolutionen. Det handlar om smarta fabriker där hela produktionen är uppkopplad i realtid. All produktionsutrustning kan styras och utbyta data över nätet. (Internet of Things, IoT)

-Investeringen gör det möjligt för Vux i Skellefteå att bedriva utbildning i den teknik som industrin kommer att använda sig av. Det är en förutsättning om vi ska kunna stötta kompetensförsörjningen vid nya etableringar i regionen, säger Simon Dahlgren, verksamhetschef på Vux i Skellefteå.

Automationslabbet är en högteknologisk, automatiserad miljö med möjlighet att genomföra utbildningsinsatser för olika målgrupper och olika utbildningsformer, både på plats, distans och fjärr. I labbet ingår laborationsmiljöer där förståelse för automatiserad tillverkning är viktig. Här ingår också utrustning för att programmera utrustningen samt att få förståelse för hur automatiserad tillverkning fungerar. Labbet innehåller även AR- och VR-teknik som kompletterar den tekniska förståelsen till den fysiska automatiserade miljön.

Dessutom ingår modern robotteknik, både självkörande robot och plockrobot som ska ge kunskap om hur den senaste robottekniken kan användas på olika sätt i en produktionsprocess.

Northvolt är det företag som har det största rekryteringsbehovet av den här typen av kompetenser men behov finns även hos befintliga företag i regionen och hos andra kommande etableringar.

-Under de kommande fem åren kommer rekryteringsbehovet hos Northvolt och våra underleverantörer vara enormt. Att Skellefteå kommun nu gör denna investering betyder mycket.

Det ger oss möjligheten att tillsammans skapa de utbildningar som behövs för att möta det kompetensbehov som är ett resultat av vår etablering, säger Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor, på Northvolt.

Det är i första hand Yrkesvux, dvs yrkesutbildning på gymnasial nivå, språkintegrerad yrkesutbildning och Yrkeshögskolans utbildningar som kommer att använda labbet. Utbildningarna på gymnasial nivå och språkintegrerad yrkesutbildning, med fokus på nyetableringarna i regionen, startar senhösten 2020. Yrkeshögskolan tre utbildningar, med inriktning mot industrin, startar i september 2020.

Automationslabbet kommer att ligga inom Campus Skellefteå. Det var i början av maj som kommunfullmäktige tog beslutet att satsa 10 miljoner kronor på den här investeringen. Automationslabbet köps in av Vux i Skellefteå som kommer att driva labbet i egen regi. Leverantör av utrustningen är Festo och de första leveranserna väntas komma under juni månad och pågå fram till början av 2021 när automationslabbet beräknas stå klart.

För mer information kontakta:

Simon Dahlgren, verksamhetschef, Vux i Skellefteå
076-107 12 28

Tore Karlsson, utbildningskoordinator, Vux i Skellefteå
070-681 42 92

Katarina Borstedt, ansvarig för kompetensförsörjningsfrågor, Northvolt
press@northvolt.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-26
Beijer Byggmaterial tecknar avtal med JM kring byggförnödenheterProduktionstekniska dagen 2020 blir digitalt eventAdvenica får ny order på datadioder värd 1,7 MSEK från svensk myndighetSALTO Systems fortsätter växaZinc Booster - finlir för hållbara kamaxlar och ventilerSkyLine vinner ännu ett internationellt pris - design och ergonomi är nyckelfaktorerEn ny generation kablarIndustriella gateways får sensorstödNordic Capital förvärvar Max MatthiessenPeab bygger Sundsvalls nya logistikpark Starkt första kvartal för lokalbyggandet 2020Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk
2020-05-25
Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special HosesWidriksson investerar i nya elfordon - på väg mot klimatneutralitetBemanningsbranschen får godkända betyg men osäkerheten är storVeidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk
Annonser