”Yes” för Jess Schakt AB om Komatsulastaren - industritorget.se
MÅNDAG 25 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

”Yes” för Jess Schakt AB om Komatsulastaren

När Jess Schakt AB i Bålsta investerade i ny hjullastare förra året, så valde de en Komatsu WA380-8 på strax under 20 ton.
Efter ett drygt år, i 5-skiftsdrift, på gipsfabriken i Bålsta, är ägarna och förarna jättenöjda.

– Den här maskinen har gått klanderfritt i kontinuerlig drift, dygnet runt, alla veckans dagar. Vi är nöjda med driftsäkerheten, ekonomin och hur bra den tål de besvärliga förhållandena under arbetet vid fabriken, säger Ulrika Jatala, personalansvarig på Jess Schakt.

Komatsun används för invägning och blandning av råmaterial för tillverkning av gipsskivor. Maskinförarna följer ett recept och blandar material som sedan förs in till tillverkningen.

Blandningen består av återvunnen gips och krossad naturlig gipssten. Vid inlastningen tar maskinen skopor med material, väger dem med skopvågen, blandar och lastar sedan i inlastningsfickan. Arbetet innebär mycket damm, vilket maskinen klarar bra.

Arbetsvolymen varierar, men i genomsnitt hanterar maskinen ungefär 1 500 ton material varje dygn.

– Vi tar ungefär sex ton per skopa. Efter ett tag får man bra ögonmått och kan komma ganska exakt vid varje skoptag. Det dammar rejält, men hytten är så bra för den släpper inte in något damm, säger maskinföraren Fredrik Sonfors.

Han berömmer också maskinens stabilitet. Sex ton i skopan och kontinuerlig masshantering med lyft, vägning, transport och blandning sker med minimalt gung och trygg körning.

Ulrika Jatala påpekar att filter, slangar och kaross klarar den basiska miljön bra. Efter drygt ett år och snart 7 000 drifttimmar har det varit betydligt mindre problem, än vad tidigare lastare av andra fabrikat har inneburit.

– Det är en riktig arbetsmaskin, säger båda två.

Andra fördelar med Komatsu WA380-8 är att dess bryt-, driv- och lyftkraft samt lyfthöjd, hör till de bästa i klassen. Ändå håller sig maskinvikten under 20 ton och den klarar samma arbete som flera ton tyngre lastare av andra märken. Viktfördelen sparar bränsle och betyder också att den kan köras på väg utan att överskrida trafikreglerna.

Thord Wreter
Försäljningschef Komatsu
thord.wreter@sodhaak.se
046-259207

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-15
Växande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovationRedan nu måste vi rusta för kommande kriser i industrin
2020-05-14
Kom igång och producera snabbt och enkelt med DATRON neoBillyften levererar för J BilVet du varför ren luft och hanterad luft är så viktigt för din industris välbefinnande? Tjugo nya ställplatser byggs på ElmiaRadiomodul för enkel integrationNya betongmetoder kan spara 50 miljoner per årDigital signering via Verified i Kontek HRMFAST Deck Mate - för perfekta skruvrader!Webers hållbara golv var startskottet för arbetet med EPD:erNaturstensföretag prisas för miljövänliga leveranserMedvind för Ramirents vindkraftsprojekt när intresset ökarCramo AB lanserar ny appfunktion med fokus på arbetsmiljö och säkerhetHemSol lanserar unik onlineresurs för solcellerTeknikutbildarna och C-con i samarbete Facebook LinkedIn TwitterLedande batteritillverkaren GS Yuasa etablerar bolag i SverigeSolcellsparken börjar växa fram på GärstadCisco vill krossa långlivade säkerhetsmyter i ny rapportProtolabs lanserar nytt 3D-printingmaterial och ny teknologi för de allra minsta detaljernaPeab bygger bostäder i EsboStålproduktionen minskade i april
2020-05-13
Med 40 års erfarenhet och ny teknik skapas nya möjligheterDigital körjournal ger mer tid till kundernaFörsta IOT OUT OF THE BOX levererade till kundHydroscands smidiga tryck­luftslang finns nu i butik och webbutikInnovativ konsulting med inriktning på användandet av ConTech inom byggbranschen.Nya Hyundai i10 lanseras i samarbete med Rädda BarnenDet nya Gotlandsflyget presenterar sin VDNatali Engstam Phalén utsedd till en av framtidens kvinnliga ledareVehco byter namn till AddSecureMischa Moszkowicz ny marknadschef på XL-BYGGHär är årets Drömjobbare!Ingen extra kostnad att gå över till elfärjorSpecial-Elektronik förstärker sin position inom AV-teknik och utökar sin säljkår​Renault största elbilsmärket i aprilLindab lanserar TEKNOsim 6.0Gaser centrala i världens största polarexpedition
2020-05-12
Kompakt lösning för kantpressrobotiseringSträckfilmsmaskinen PallPack 2000F ökar plantskolans produktivitetProducera mer konkurrens­kraftigt med en CobotPrima Power presenterar Prima@HomeSwecons diplomerade servicetekniker gör kundupplevelsen ännu mer premiumFörsta vindkraftstornet i trä står klartParker lanserar IQAN-XC4x-expansionsmodulfamiljen för att utöka de hydrauliska maskinstyrningsfunktionernaUponor lanserar nytt värme- och kabelskyddsrörFörsta spadtaget för Örebro läns största markförlagda solparkGyproc Monteringshandbok i ny upplagaNorconsult samarbetar internationellt i nytt uppdrag för Svenska KraftnätViktiga standarder för ångturbiner under omarbetningRobotar kan hjälpa företag i regionenNya krav när litiumjonbatterierna tar över50% mer utrymme i distributionsboxar med Siemens nya RCBO-switchar
Annonser