100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procent - industritorget.se
TISDAG 02 JUNI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procent

Det är inte bara coronaviruset som svenskarna har behövt oroa sig för under de senaste veckorna. Även deras datorer har löpt en ökad risk att smittas, enligt IT-säkerhetsföretaget Mimecast.
Svenskarna har som bekant tillbringat mycket tid hemma under de senaste 100 dagarna, varav många timmar på Internet, vilket har visat sig vara betydligt mer riskabelt än tidigare.

Under årets första 100 dagar av 2020 ökade antalet cyberhot med 33 procent. Det visar en ny rapport från säkerhetsföretaget Mimecast, som har analyserat hotbilden under denna tidsperiod, då coronakrisen har legat högst upp på dagordningen världen över.

"Betydande katastrofer och stora geopolitiska händelser utgör ofta ett tillfälle för de mest cyniska och hjärtlösa IT-brottslingarna att skicka ut målinriktade budskap för att infektera sina offers datorer," säger Carl Wearn, head of e-crime vid Mimecast.

Så har också varit fallet i de allra flesta attacker som inträffade under årets första 100 dagar. Mimecast har sedan januari upptäckt över 60 000 falska webbplatser med referenser till Covid-19. Även när det gäller farliga email har Covid-19 använts i stor utsträckning. Mimecast har under tidsperioden blockerat 83 miljoner email relaterade till viruset. Bland annat har det förekommit falska erbjudanden om skyddsmasker eller ett botemedel mot corona, som ser ut att komma från välrenommerade organisationer som t ex Världshälsoorganisationen, WHO.

Var försiktig med länkar i email
En stor andel IT-attacker distribueras via email och det har skett en ökning av alla sorters IT-attacker. Den största ökningen (55,8 procent jämfört med föregående tre månader) har handlat om länkar som leder till falska webbplatser, vilka mestadels har varit imiteringar av välkända webbutiker. För denna sorts cyberhot är målet ofta att förmå offret att lämna ifrån sig personlig information, såsom t ex email-adresser, lösenord och kreditkortsuppgifter.

”Mitt bästa råd är att om ett erbjudande verkar för bra för att vara sant, så är det förmodligen inte det. Det är viktigt att vara kritisk i dessa tider, när många arbetar hemifrån i nätverk som är osäkrare än på kontoret och där de dessutom kan uppleva flera störningsmoment som försämrar deras koncentration, säger Carl Wearn, head of e-crime vid Mimecast.

Förutom länkar till farliga webbplatser, så har utskick av skadlig programvara, malware, skräppost och email som utges komma från välrenommerade företag och organisationer, stått för de största ökningarna av email-attacker.

Relevanta slutsatser från studien:
• Mer än 60 000 Covid-19-relaterade domäner har registrerats sedan i början av januari.
• Mimecast har blockerat över 83 miljoner Covid-19-relaterade email-attacker.
• Flera phishing-kampanjer, med email som påstås ha WHO som avsändare, har upptäckts sedan i januari.
• Exempel på falska email om återbetalning från flygbolag har upptäckts, i syfte att dra fördel av personer som nu förväntas söka ersättning för sina inställda flygresor.

Henrik Aare | PR consultant
henrik@nlpr.se | +46 70 598 22 82
Northern Link PR
Banérgatan 12, 115 23 Stockholm
www.northernlinkpr.se
Kontaktinformation

Northern Link PR i Sverige AB

Postadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Besöksadress
Kungs­gatan 60
11122 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556834-7198
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Välkommen till Northern Link PR.

Vi hjälper företag med nordiska ambitioner.
När det gäller PR och kommunikation, strävar Northern Link PR att vara det bästa valet för företag med svensk eller helt nordiska ambitioner.

Vi ser vikten av meddelanden, strategi och taktik som är nära i linje med dina affärsmål. Därför har vi etablerat kompetens inom en rad tjänster som kan utvecklas och anpassas beroende på din unika situation.

Välkommen att kontakta oss.

Kontakter

Henrik Aare
Kontaktperson
070-598 22 82

Nyheter med koppling till företaget

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-26
Beijer Byggmaterial tecknar avtal med JM kring byggförnödenheterProduktionstekniska dagen 2020 blir digitalt eventAdvenica får ny order på datadioder värd 1,7 MSEK från svensk myndighetSALTO Systems fortsätter växaZinc Booster - finlir för hållbara kamaxlar och ventilerSkyLine vinner ännu ett internationellt pris - design och ergonomi är nyckelfaktorerEn ny generation kablarIndustriella gateways får sensorstödNordic Capital förvärvar Max MatthiessenPeab bygger Sundsvalls nya logistikpark Starkt första kvartal för lokalbyggandet 2020Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk
2020-05-25
Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special HosesWidriksson investerar i nya elfordon - på väg mot klimatneutralitetBemanningsbranschen får godkända betyg men osäkerheten är storVeidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukterKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk
Annonser