LÖRDAG 31 JULI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

121 år gammalt plåtslageri drivs i fjärde generation

Franzéns Plåt i Gävle är ett anrikt plåtslageri som är över 100 år gammalt, den erfarenheten är svår att slå.
Idag är det syskonen Jan-Åke Franzén och Pernilla Franzén som driver vidare plåtslageriet som deras farfars far Frans Oskar Franzén startade år 1900. Nu har de många uppdrag igång, bland annat renoveringen av den vackra Brynässkolan som är byggd 1905.

Om Franzéns Plåt AB
“Idag är det jag och min syster Pernilla som driver vidare Franzéns Plåt AB i fjärde generation. Man kan väl säga att jag är uppväxt i verkstaden, och det var inte så mycket annat att fundera över än att gå i pappas fotspår, det kändes självklart för mig. Jag utbildade mig som traditionell lärling.” säger Jan-Åke Franzén.

Idag är de ca 20 medarbetare på Franzéns Plåt varav 16 stycken arbetar som plåtslagare. Företaget har sin verkstad i Gävle och de har många uppdrag i Gävle med omnejd. Deras skickliga plåtslagare tar sig an en mängd olika typer av plåtarbeten, och de arbetar med både nyproduktion, renovering och underhåll. Stora som små uppdrag är precis lika viktiga för Franzéns Plåt, och svetsade plåttak i rostfritt har blivit något av en specialitet.

Brynässkolan i Gävle
Brynässkolan ligger på den högsta punkten i stadsdelen Brynäs i Gävle. Skolan är ritad av E.A. Hedin och invigdes 1905. Med sina tre våningar och en längd på 90 meter är byggnaden inspirerad av de skolpalats som byggdes i Stockholm i slutet av 1800-talet. I skolan finns 25 skolsalar.

Det var 2012 som förslaget att stänga Brynässkolan lades fram. När de sista klasserna skulle lämna skolan under 2016 blev det aktuellt att ta upp skolverksamhet där igen, efter att elevprognosen visat att det i framtiden skulle bli trångt på flera skolor i kommunen. Lokalerna på Brynässkolan var dock inte tillräckliga ur arbetsmiljösynpunkt och vissa saker behövde åtgärdas innan man kunde starta upp verksamheten igen.

Plåtentreprenör på Brynässkolan
Nu genomförs en renovering av den befintliga byggnaden som också ska kompletteras med en byggnad för skolkök och matsal samt en byggnad för idrottshall. Det är Sehed Bygg Gävleborg AB som är byggentreprenör och Franzéns Plåt är valda till plåtentreprenör. I februari 2021 drog arbetet igång på Brynässkolan och Franzéns Plåt ska vara färdiga med sitt uppdrag redan till årsskiftet.

“Brynässkolan är en av Gävles finaste byggnader, det är så kul att det är Franzéns Plåt som fått i uppdrag att renovera den anrika skolan, de har verkligen duktiga plåtslagare. Precis som den över 100 år gamla Brynässkolan har Franzéns Plåt en spännande historia. Vi på Bevego är stolta över att vi får leverera plåt till Brynässkolan och till många andra projekt som Franzéns Plåt utför.” säger Mattias Lindström som är platschef på Bevego i Gävle.

Ärggrön stålplåt som ska efterlikna koppar
Projektet på Brynässkolan är ett stort och ärofyllt uppdrag för Franzéns Plåt, och för att hinna bli klara i tid är de ca 6 plåtslagare på plats på bygget varje dag. Den gamla plåten på skolans tak har samma utseende som ett ärgat koppartak, men här är det faktiskt inte koppar som använts. På Brynässkolans tak låg en ärggrön stålplåt och därför valde man att använda samma typ av plåt även i renoveringen.

Bevego levererar plåten till projektet under flera tillfällen, den körs till Franzéns Plåts verkstad där de bearbetar och förbereder plåten för montering. Sedan körs det ut till arbetsplatsen i etapper där plåtslagarna monterar taket undan för undan. Jan-Åke berättar att både han och plåtslagarna som arbetar ute på bygget tycker att detta är ett roligt projekt.

“Inför detta projekt fick vi stor hjälp av Mattias som tog fram priser och undersökte hur vi skulle kunna hantera beställningen med tanke på att det börjar bli brist på plåt. Vi hittade en lösning där vi kunde beställa all plåt på en och samma gång vilket gör att vi nu inte riskerar att stå utan material i slutet av bygget. Det är skönt att få denna typen av personlig service hos Bevego.” säger Jan-Åke.

Syskonens resa på Franzéns Plåt
Det var i början av 90-talet som Jan-Åke tog över Franzéns Plåt efter sin far som drev företaget i tredje generation. År 1998 anslöt Pernilla som delägare och syskonen är nu fjärde generationen i företaget.

“Man har ju sprungit runt här inne i verkstaden sedan man var liten så det kändes naturligt att jobba här och driva verksamheten vidare. Jag gick direkt från nionde klass till att börja arbeta här, och efter föräldraledighet blev jag delägare tillsammans med Janne. Jag arbetar framförallt med det administrativa och sköter bland annat bokföringen.” säger Pernilla.

Det som Pernilla tycker är allra roligast med sitt arbete är variationen. Förutom det administrativa arbetet med att sköta bokföringen och skriva anbud gör Pernilla allt ifrån att ta emot kunder, köra truck och utföra enklare plåtarbete i verkstaden när det behövs. Hon gillar att arbeta inom plåtslageribranschen och tycker det skulle vara roligt om branschen kunde locka fler kvinnor.

Annika Lincoln
Marketing Manager
annika.lincoln@bevego.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-07-01
Accelerera digitaliseringen genom “the power of integration”Förlängt partneravtal med HV71Infinidat lanserar storage-as-a-service (STaaS) som förenklar och effektiviserar AIOps i stora IT-miljöerSweco blir teknisk rådgivare för utformning av energiö i NordsjönJessica Öberg ny vd för CombitechSolör Bioenergy Group förvärvar framgångsrikt fjärrvärmeverksamhet från Veolia NordicMVS ansluter sig till nätverk för smart elektrifieringSciety-nätverket och Segulah Medical Acceleration investerar 106 MSEK i SAGA DiagnosticsBOLIST Svedala byter ägare
2021-06-30
Semi-automatiserade plocktruckar effektiviserar plockprocessernaSwedish Agro Machinery blir ny återförsäljare för MetsjöEcoStruxure Security Expert från Schneider Electric nu SSF-certifierat i samtliga larmklasserHybrit har producerat världens första vätgas­reducerade järnsvampNexans Aurora: Byggd för framtiden, redo för världs­haven, nyss namngiven i NorgeVerizon och Digital Catapult lanserar Retail Accelerator-program med uppslukande 5G-teknologi Företags- och privatlån under pandeminCTEK stärker sin styrelse och utser två nya medlemmarMålbilder för miljöhänsyn utvärderasEn företagscykel har många fördelar!Coronapandemin har gjort svenskarna mer hygienmedvetna
2021-06-29
Överväg gärna keramiska standardkomponenter för att minska nötning och slitageVolvo EC530E och EC550E - 50-tons grävmaskiner med idéer som är större än deras storleksklassKaeser förvärvar Kompressorservice i SkövdeHållbarhet är kärnan i Mirkas verksamhetFyra fällor att undvika när du vill lånaSensor Control Nordic AB har tecknat ett partneravtal med RealWearHelene Åsander tillträder som inköpschef på Wästbygg GruppenAdvenica får order värd 19,2 MSEKVolvo Cars utökar sitt samarbete med BluJay W3 Energy ska förvalta Fu-Gens första vindkraftparker i SverigeNy tvätthall i Sjöbo med klimatsmart uppvärmningTECE lanserar prefabskåp för golvvärmeFörändrade krav i spåren av pandeminNya Ducato 2021Scandinavian Carbide Company – Ny aktör med lång erfarenhet på hårdmetallprodukter
2021-06-28
I datacentren är det ingen som vill ha varmt väder – så här går kylning till på bästa sättSkanska investerar cirka 540 miljoner kronor i logistikprojekt i HelsingborgMSB ska bidra till ökad kontroll över explosiva varorWorld Trade Center Göteborg expanderar – tar över top floor på Mässans gata 10Halmstad digitaliseras – väljer AddMobile som leverantörIngenjörsstudenter vidareutvecklade Skövdeföretagets prototypKlimatpåverkan en viktig fråga i utvecklingen av Frihamnen i GöteborgTelia testar livestreaming för drönare
2021-06-24
SMC Automation tecknar avtal med Bravida CoolingNy generation plasma­skärare från SPARTUS!Binar och Standby sponsrar Trollhättan City Trail96 % av svenska företag planerar fortsatt hybridarbeteDuroc Machine Tool utökar i Västra Götaland.David lämnar över till PeterSchneider Electrics koncernchef Jean-Pascal Tricoire har utsetts till “Glassdoor Top CEO” 2021Sweco förvärvar Boydens EngineeringTidernas investeringslyft i MoelvenMinskade energileveranser av fasta biobränslen 2020Veeam stärker sitt ProPartner-nätverk i EMEA med nya strategiska rekryteringar
2021-06-23
Elektronikföretaget som vågar ta plats Nya kulrullar och rullöverföringsenheter i teknopolymerSå kan du jobba mer aktivt Ahlsell förvärvar Kartecon OyHon ska öka intresset för ventilation HCL Technologies uppmärksammas av Great Place to Work Institute Stora utsläppsminskningar vid återvinning av plastförpackningar Connect Companies växer – anställer två nya experter på integration och systemutveckling