FREDAG 06 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

25:e servicebesöket till Höganäs

De första truckarna Solving levererade till metallpulvertillverkaren Höganäs för 30 år sedan var slingstyrda luftkuddetruckar.
Luftkuddetruckarna blev sedan både ombyggda och ersatta av hjulgående autotruckar och de har under årens lopp fått sällskap av ytterligare autotruckar. För att ge förutsättningar för att minimera driftstörningar och kunna använda vagnarna så effektivt som möjligt gick Höganäs tidigt in för ett serviceavtal med Solving. Det 25:e servicebesöket utfördes helt nyligen.

Höganäs AB tillverkar metallpulver som används för fordonskomponenter, högtemperaturlödning, elmotorer, additiv tillverkning och vattenrening. Metallpulvret lagras i containrar som hanteras i produktionsutrymmen mellan ugnar, mellanlager och utleverans med Solvings truckar.
De första truckarna levererades för 30 år sedan

Automatiska truckar på luftkuddar var det enda möjliga alternativet när de första truckarna installerades 1989 i samarbete med NDC (nuvarande Kollmorgen), eftersom det då inte fanns så låga hjul som klarade att hantera de 10 ton tunga containrarna med metallpulver. Det automatiska systemet som kom att omfatta sex truckar var på den tiden världens största automatiska system på luftkuddar.

Under de följande 30 åren har luftkuddetruckarna uppgraderats från slingstyrd till laserstyrd navigering och på senare tid har de flesta av luftkuddetruckarna ersatts av hjulgående lasernavigerande AGVer. Detta har möjliggjorts eftersom dagens hjulteknik klarar av tyngre laster med låg bygghöjd.
Nära samarbete kring utveckling och förbättring

Samarbetet har fungerat väl och idag har företagen ett nära samarbete speciellt kring utveckling och förbättringsarbete.

Det tydligaste resultatet av vårt samarbete är övergången från luftkuddevagnar till hjulgående vagnar där lyftkapaciteten samtidigt höjdes från 10 ton till 15 ton, säger Fredrik Görtz, automationschef Distaloyverket Höganäs. Vi var först mycket tveksamma till förändringen med tanke på utformning av vagn, lastbärare och golvyta, men efter en tid av diskussion och arbete tillsammans med Solving beställde vi den första hjulgående vagnen som året efter driftsattes med mycket lyckat resultat.

Ett stort antal metallpulvercontainrar transporteras regelbundet i fabrikshallen, så för Höganäs var det därför viktigt med flexibiliteten som en vagn utan några externa anslutningar ger. De kunde samtidigt också förbättra och effektivisera sin internlogistik samt få bästa möjliga säkerhetsfunktion för sina AGV-system.
Förebyggande service minimerar driftstörningar

Service och underhåll av vagnarna är kritisk för att upprätthålla produktionen, då det varje dygn körs hundratals transporter inom fabriken. En störning kan få allvarliga konsekvenser på våra leveranser, poängterar Fredrik Görtz.

Frågan om underhållsavtal aktualiserades redan i samband med att Höganäs och Solving började diskutera ersättning och modernisering av befintliga vagnar. Höganäs bedömde det då som en stor fördel att anlita samma företag för både utveckling och underhåll. Idag har företaget valt ett upplägg på serviceavtal där Solving sköter mekaniskt underhåll två gånger per år. Vid ett av dessa tillfällen utförs också el- och systemunderhåll.

Det är ofta svårt att upprätthålla tillräcklig kompetens internt, förklarar Fredrik Görtz orsaken till att deras upplägg ser ut på det här sättet. Ett samarbete ger dessutom långsiktiga fördelar för effektivisering och framtida behov, fortsätter han. Vår egen och Solvings personal lär känna varandra och hanterar kommunikationen direkt på ett mycket bra sätt, vilket minskar risken för missförstånd och minimerar störningar. Det i sin tur gör att vi kan använda vagnarna så effektivt som möjligt.

Samarbetet både vad gäller utveckling/förbättring och service fortgår. För tillfället pågår en uppgradering av AGV-systemets orderhanteringssystem för att få full tillgång till senaste mjukvaran och funktionalitet.
Kontaktinformation

Solving Sweden AB

Postadress
Energi­gatan 3 A
72138 Västerås
Besöksadress
Energi­gatan 3 A
72138 Västerås
Region
Västerås
Västmanlands län
Sverige
Orgnr:
556416-8739
Grundat: 1977
Anställda: 85
Solving tillverkar olika typer av truckar, Solving Movers, för tung
lasthantering.

Med våra luftkuddebaserade eller hjulgående materialhanteringsutrustningar hanteras tunga laster inom industrin effektivt och säkert. Med luftkuddetruckarna flyttas stora laster smidigt i alla horisontella riktningar på en luftfilm praktiskt taget friktionsfritt. För kontinuerlig materialhantering eller automatiska monteringslinjer erbjuder vi autotruckar, AGVer.

Under våra drygt 40 år i branschen har vi levererat utrustningar till kunder runtom i världen främst inom tung elektrisk, fordons-, pappers- och grafisk samt verkstads- och stålindustrin där flexibilitet, säkerhet, effektivitet och kreativitet värderas högt.

Internationellt kända företag som Volvo, Scania, Bombardier, MAN, Airbus, ABB, Nokia, Siemens, Areva, Toshiba, SSAB och Stora Enso har alla valt Solving som partner för att utveckla hanteringssystem till sina produktionsprocesser.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

AA – ISO 9001:2015

Kontakter

Mats Eriksson
Kontaktperson
021-81 10 95
072 518 4838
Ullamay Borgmästars
+358 6 781 7523
+358 50 912 9472

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-29
Vattenfall bygger sin första flytande solparkLotta Medelius-Bredhe blir ny generaldirektör för Svenska kraftnät
2019-11-28
Ny process för pulverlackering fördubblar produktionen i EnglandSenaste Shark-tappen ger hög säkerhetABB lanserar den interaktiva smarta stadenVi har filat på handtaget längeTYROLITS nya slipskiva CERABOND X utmanar Vindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörVindelnföretagare är norra Sveriges främsta entreprenörKodifiering av svenska järnvägsnätet möjliggör ökad kvalitet för special­transporterProton Lighting har anställt ny säljare i norra Sverige. Välkommen Tommy Säfström!Expansion Obbola möter en ökad efterfrågan på linerSkulle du hoppa fallskärm utan fallskärmsutrustning?Hyundai visar framtidens mobilitets­lösningar på eCar Expo i GöteborgVem blir Årets Byggchef 2019?Kläder och AI ska förebygga belastningsskador. Boliden först ut att testa!Deloitte rankar Sveriges snabbast växande teknikföretag 2019Forskningsprojekt ska stärka svensk stålindustriEuropeisk skogsindustri överens om bioekonomisk forskningsagenda
2019-11-27
ABB:s första koldioxid­neutrala framtidsfabrik håller vad den lovarÖkad effektivitet med vagnar istället för ställageABB i-bus® KNX-kombiaktorer – flexibilitet i kompakt designABB-teknik i Vattenfalls 40 snabbladdnings­stationer i SverigeSchneider Electric ett av de 50 främsta företagen inom mångfaldsarbete enligt Financial TimesMiljoninvestering i elektronmikroskopiNy design på skär­verktyg kan ge lägre flygpriser om tio årTL Byggs affärschef Jonas Bölegård kan bli Årets ByggchefEways laddar BringSolör Bioenergi förser Geijerskolan i Ransäter med fossilfri värmeHydroscand lanserar SlangExpress i EskilstunaHalmstadföretaget Swedlock är en del av SOS Alarms nya tjänst ”Smart Passage”Stort intresse för Sacos studentmässorOsäker arbetsmiljö i IT-industrin riskerar människors hälsa Framtidens visitkort är nu digitala med ecoCardSolcellsanläggning nu i drift på förskolan SagaEaton släpper nya RMQ Flat Enclosure Nytt projekt ska utveckla bättre valsar till stålindustrinSå här används robotar optimalt i praktiken
2019-11-26
SBS Steam Boiler Service i Varberg investerar i 4 Kw Fiberlaser från Movs ABWoup tar tillvara på spillet från KL-träfabrikerJackon väljer molnbaserad tullhantering från DescartesJättesatsning på solceller i UppsalaG A Lindberg instiftar stipendium för industriell innovationEltel Finland tecknar ett treårigt ramavtal inom telekom värt cirka 25 miljoner euroSkanska vinner inter­nationellt innovationspris för European Spallation SourceFyra miljoner kronor till nytt projekt inom Metalliska materialÅrets kvinnliga Gasell vill skapa säkra arbetsplatserVolkswagen fokuserar på eldriven motorsportNy flödesmätare från LUTZNordens smartaste laddstation - eRange IQPositivt när Bomag demonstrerade unika asfaltsfräsenBiobaserade kajaker för en hållbar världKEWAB Elkraft årets leverantör - för fjärde gången
2019-11-25
Verktyg hjälper dig med föreskrifterVäxla upp miljöarbetet med ny global standardPeab får renoveringsprojekt i centrala Helsingforswpd europe GmbH uppnår financial close för svenska vindkraftsprojektet Aldermyrberget Följ med till Volvos storsatsning! Sist men inte minst, den är supersnabb!Amphi–Tech får genombrott i HollandSizes fördubblar produktions­kapaciteten till 1200 lägenheter under 2020
Annonser