25:e servicebesöket till Höganäs - industritorget.se
MÅNDAG 01 JUNI 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

25:e servicebesöket till Höganäs

De första truckarna Solving levererade till metallpulvertillverkaren Höganäs för 30 år sedan var slingstyrda luftkuddetruckar.
Luftkuddetruckarna blev sedan både ombyggda och ersatta av hjulgående autotruckar och de har under årens lopp fått sällskap av ytterligare autotruckar. För att ge förutsättningar för att minimera driftstörningar och kunna använda vagnarna så effektivt som möjligt gick Höganäs tidigt in för ett serviceavtal med Solving. Det 25:e servicebesöket utfördes helt nyligen.

Höganäs AB tillverkar metallpulver som används för fordonskomponenter, högtemperaturlödning, elmotorer, additiv tillverkning och vattenrening. Metallpulvret lagras i containrar som hanteras i produktionsutrymmen mellan ugnar, mellanlager och utleverans med Solvings truckar.
De första truckarna levererades för 30 år sedan

Automatiska truckar på luftkuddar var det enda möjliga alternativet när de första truckarna installerades 1989 i samarbete med NDC (nuvarande Kollmorgen), eftersom det då inte fanns så låga hjul som klarade att hantera de 10 ton tunga containrarna med metallpulver. Det automatiska systemet som kom att omfatta sex truckar var på den tiden världens största automatiska system på luftkuddar.

Under de följande 30 åren har luftkuddetruckarna uppgraderats från slingstyrd till laserstyrd navigering och på senare tid har de flesta av luftkuddetruckarna ersatts av hjulgående lasernavigerande AGVer. Detta har möjliggjorts eftersom dagens hjulteknik klarar av tyngre laster med låg bygghöjd.
Nära samarbete kring utveckling och förbättring

Samarbetet har fungerat väl och idag har företagen ett nära samarbete speciellt kring utveckling och förbättringsarbete.

Det tydligaste resultatet av vårt samarbete är övergången från luftkuddevagnar till hjulgående vagnar där lyftkapaciteten samtidigt höjdes från 10 ton till 15 ton, säger Fredrik Görtz, automationschef Distaloyverket Höganäs. Vi var först mycket tveksamma till förändringen med tanke på utformning av vagn, lastbärare och golvyta, men efter en tid av diskussion och arbete tillsammans med Solving beställde vi den första hjulgående vagnen som året efter driftsattes med mycket lyckat resultat.

Ett stort antal metallpulvercontainrar transporteras regelbundet i fabrikshallen, så för Höganäs var det därför viktigt med flexibiliteten som en vagn utan några externa anslutningar ger. De kunde samtidigt också förbättra och effektivisera sin internlogistik samt få bästa möjliga säkerhetsfunktion för sina AGV-system.
Förebyggande service minimerar driftstörningar

Service och underhåll av vagnarna är kritisk för att upprätthålla produktionen, då det varje dygn körs hundratals transporter inom fabriken. En störning kan få allvarliga konsekvenser på våra leveranser, poängterar Fredrik Görtz.

Frågan om underhållsavtal aktualiserades redan i samband med att Höganäs och Solving började diskutera ersättning och modernisering av befintliga vagnar. Höganäs bedömde det då som en stor fördel att anlita samma företag för både utveckling och underhåll. Idag har företaget valt ett upplägg på serviceavtal där Solving sköter mekaniskt underhåll två gånger per år. Vid ett av dessa tillfällen utförs också el- och systemunderhåll.

Det är ofta svårt att upprätthålla tillräcklig kompetens internt, förklarar Fredrik Görtz orsaken till att deras upplägg ser ut på det här sättet. Ett samarbete ger dessutom långsiktiga fördelar för effektivisering och framtida behov, fortsätter han. Vår egen och Solvings personal lär känna varandra och hanterar kommunikationen direkt på ett mycket bra sätt, vilket minskar risken för missförstånd och minimerar störningar. Det i sin tur gör att vi kan använda vagnarna så effektivt som möjligt.

Samarbetet både vad gäller utveckling/förbättring och service fortgår. För tillfället pågår en uppgradering av AGV-systemets orderhanteringssystem för att få full tillgång till senaste mjukvaran och funktionalitet.
Kontaktinformation

Solving Sweden AB

Postadress
Energi­gatan 3 A
72138 Västerås
Besöksadress
Energi­gatan 3 A
72138 Västerås
Region
Västerås
Västmanlands län
Sverige
Orgnr:
556416-8739
Grundat: 1977
Anställda: 85
Solving tillverkar olika typer av truckar, Solving Movers, för tung
lasthantering.

Med våra luftkuddebaserade eller hjulgående materialhanteringsutrustningar hanteras tunga laster inom industrin effektivt och säkert. Med luftkuddetruckarna flyttas stora laster smidigt i alla horisontella riktningar på en luftfilm praktiskt taget friktionsfritt. För kontinuerlig materialhantering eller automatiska monteringslinjer erbjuder vi autotruckar, AGVer.

Under våra drygt 40 år i branschen har vi levererat utrustningar till kunder runtom i världen främst inom tung elektrisk, fordons-, pappers- och grafisk samt verkstads- och stålindustrin där flexibilitet, säkerhet, effektivitet och kreativitet värderas högt.

Internationellt kända företag som Volvo, Scania, Bombardier, MAN, Airbus, ABB, Nokia, Siemens, Areva, Toshiba, SSAB och Stora Enso har alla valt Solving som partner för att utveckla hanteringssystem till sina produktionsprocesser.

Välkommen att kontakta oss!

Certifieringar

AA – ISO 9001:2015

Kontakter

Mats Eriksson
Kontaktperson
021-81 10 95
072 518 4838
Ullamay Borgmästars
+358 6 781 7523
+358 50 912 9472

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-26
Industriella gateways får sensorstödNordic Capital förvärvar Max MatthiessenPeab bygger Sundsvalls nya logistikpark Starkt första kvartal för lokalbyggandet 2020Extrema förhållanden för maskinerna på smältverk
2020-05-25
Förnyade kvalitetscertifikat för Hydroscand Special HosesWidriksson investerar i nya elfordon - på väg mot klimatneutralitetBemanningsbranschen får godkända betyg men osäkerheten är storVeidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
Annonser