SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

30 arbetsdagar per år går förlorade inom vården

Till följd av driftstopp trots nyast teknik
Svensk sjukvård ligger teknikmässigt i framkant, enligt medarbetarna själva i en ny undersökning från mobilitets- och IoT-företaget SOTI. Trots det förlorar den svenska sjukvården fler timmar på grund av driftstopp än något av de andra undersökta länderna runtom i världen.

Endast 29 procent av de svenska respondenterna i SOTI:s senaste sjukvårdsundersökning tycker att tekniken deras organisation använder är föråldrad, vilket är lägre än exempelvis Tysklands 57 procent och Storbritanniens 56 procent. Trots detta har Sverige högst antal timmars driftstopp i veckan av alla länder runt om i världen som deltog i undersökningen. Idag går 5,1 timmar per person och vecka förlorade, vilket under ett år utgör cirka 30 arbetsdagar per person. Den svenska vården förlorar betydligt fler timmar i driftstopp än andra länder i både Europa och Nordamerika där exempelvis den amerikanska sjukvården förlorar 3,1 timmar per person och vecka och Tyskland 3,2 timmar.

– Vården går i dag på knäna som det är. Vi upplever en vård som är präglad av en pandemi, med milslånga vårdköer och en slutkörd personal. Att då nästan en månad per år dessutom går förlorad på grund av teknikstrul är under all kritik, säger Ville Viljanen, försäljningschef i Sverige på SOTI.

Svensk sjukvård har kommit långt inom tekniken

Den svenska vården har, likt många andra verksamheter i Sverige, en modern teknik med många innovativa inslag. I SOTI:s undersökning låg Sverige högt upp på listan inom i stort sett alla tekniska områden. 79 procent av de svenska organisationerna har teknik som möjliggör en fjärrövervakning över sina patienter. Även programvara för videomöte och chattfunktioner har exploderat i Sverige, där 83 procent av organisationerna svarade att de har infört det i sin verksamhet. 81 procent svarade att de använder uppkopplade dataavläsningsenheter som möjliggör insamling av data på distans som sedan lagras säkert i molnet.

Frågan är hur driftstoppen kan vara så höga när tekniken håller en sådan hög standard. Enligt Ville Viljanen handlar det om för få mobilitetsinvesteringar:

– Driftstopp för enheter kan leda till onödiga kostnader för organisationen, förlorade intäkter och det viktigaste inom vården – förlorad produktivitet. Genom att ha en full insyn i organisationens enheter och appar kan man lättare hantera de mobila enheterna och minska det höga antalet driftstoppstimmar. Det är väldigt viktigt att den svenska vården ser över detta och försöker adressera problemet, fortsätter Ville Viljanen.

Rapporten "A Critical Investment: Taking the Pulse of Technology in Healthcare" kan laddas ner här.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-06-01
Maersk påskyndar sin strategiska transformation Smidmeks betongfasad imiterar träpanel
2023-05-31
Alicat flödes- och tryckinstrument Tjäna pengar och bidra till återvinningVerderflex Slangpumpar från Telfa Maskinförsäljning - Ny grävmaskin eller hjullastare?Entreprenadmaskiner på auktion
2023-05-30
Design & ergonomi: Herman Miller kontorsstolar har alltGlobal marknadsplats för begagnade maskinerHårdhetsprovare: Vad är det och varför är det viktigt? Industriell 3D-mätning med hjälp av TBMXMandalons tips vid design av chip och sensorer
2023-05-29
Vepax: Komplett lösning för verktyg och maskinerEn lång kedja av flexibla lyftRope Access: En effektiv lösning på fågelproblemPersonskydd - en investering i säkerhetSäker truckhantering på arbetsplatsen
2023-05-26
Fallskydd från Cranemech: säkerhet på arbetsplatsen Högkvalitativa transporttankar från MPPEntreprenad och anläggningsmaskinerOmarbetade högprecisionsfräsarKongress med extra allt