45 miljoner liter mindre vattensvinn på ett år med smart vattennät - industritorget.se
TISDAG 01 DECEMBER 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

45 miljoner liter mindre vattensvinn på ett år med smart vattennät

När Dallas i Georgia, USA, drog i gång ett initiativ för att få grepp om stadens vattensvinn hade de ingen aning om hur långt de verkligen kunde nå.
När de fick de första konkreta resultaten från en mätningsuppgradering från Xylem-företaget Sensus insåg de att de bara hade skrapat lite på ytan av vad som var möjligt.

När de fick de första konkreta resultaten från en mätningsuppgradering från Xylem-företaget Sensus insåg de att de bara hade skrapat lite på ytan av vad som var möjligt.

– Det framgick ganska snart att vårt initiativ för att få kontroll över vårt vattensvinn skulle löna sig rejält i framtiden så vi ville genast ta reda på vad vi kunde göra mera, berättar Amber Whisner som jobbar som ekonomiassistent på stadsförvaltningen i Dallas.

Utmaningen: att uppgradera mätningsinfrastrukturen för att minska förlustvattnet
Förlustvatten är ett utbrett problem i branschen. På delstatsnivå har också regler införts som satt ytterligare press på staden att bevara sina resurser.

– Georgia ligger långt fram när det gäller arbetet med att förbättra hållbarheten i landet. Varje vattenverk i vår delstat måste nu ha ett program som kontrollerar vattensvinnet och skicka in årliga revisioner för att visa resultaten, säger Whisner.

Staden beslutade att bygga ut sitt mätningsuppgraderingsprogram för att få bukt på vattensvinnet. De valde att använda ett smart vattennät från Sensus, ett företag som tillhör Xylem, i nästa steg.

Lösningen: att använda smart vattennät för realtidsövervakning av mätare
Med en ambitiös femårsplan började staden Dallas utöka beståndet av Sensus iPERL®-vattenmätare för bostäder och lägga till kommersiella OMNI™-mätare. Med stöd av det säkra tvåvägskommunikationsnätet FlexNet® för fjärrövervakning i realtid kunde staden snabbt få kontroll över läckorna.

– Vi kunde lösa problem på några få timmar som annars skulle ha tagit oss 30 dagar bara att hitta med vårt gamla system. Nätverket hjälpte oss att minska vattensvinnet kraftigt och förbättra noggrannheten i kundfaktureringen, säger Whisner.

Värdet av systemet blev alltmer uppenbart i takt med att staden byggde ut nätet.

– Det dröjde inte länge förrän hela systemet hade betalat sig självt genom de pengar vi sparade in på det minskade förlustvattnet. På ett år eliminerade vi 45 miljoner liter förlustvatten, säger Whisner.

Ytterligare möjligheter: att lägga till tryckövervakning för att göra vattensvinnprogrammet ännu effektivare
De fantastiska resultaten gav stadens vattenteam mersmak och de började se sig om efter andra sätt att göra vattensvinnprogrammet ännu effektivare. Staden startade ett pilotprogram med Sensus ally®-vattenmätare i kombination med Sensus Analytics för utökad tryckövervakning bland sina bostadskunder i tre riktade zoner eller mätdistriktområden (DMA).

– Detta var nästa stora steg för oss i kampen mot vattensvinnet. Vi kunde få ut mer data från vårt system och få bättre insyn i vattencykeln, säger Whisner.

Med den här lösningen kunde personalen identifiera även andra problem, som exempelvis en trasig huvudledning eller en öppen brandpost. Staden analyserade även data för att upptäcka bakgrundsläckage.

– Med hjälp av dataanalys kan vi identifiera läckor som beror på små sprickor eller rörförsämringar under marken som annars är omöjliga att se. Genom att justera vattentrycket i de här områdena kan vi få bukt på problemet och även skydda vår infrastruktur långsiktigt, säger Whisner.

En global utmaning under COVID-19-krisen
En av staden Dallas senaste utmaningar är något de delar med många kommuner under COVID-19-krisen: att hålla viktig samhällsservice i gång samtidigt som medarbetarnas säkerhet måste garanteras. Stadens smarta vattennät gör det möjligt att driva verksamheten på distans och ha kontakt med kunder och samtidigt följa riktlinjerna för social distansering.

– Vi har fått med oss invånarna på att följa åtgärderna för att plana ut kurvan. Med vårt fjärrsystem på plats kan vi serva våra kunder även om är vi inte är på plats på kontoret, säger Whisner.

Staden arbetar oförtrutet vidare med att bygga ut sitt vattensvinnprogram med högt ställda mål för framtiden.

– Vi har en ambition att minska det årliga vattensvinnet från 177 miljoner liter om året till mindre än 37 miljoner liter under det här årtiondet. Det är ett ambitiöst mål för ett vattenverk men vi har infrastrukturen på plats för att det ska vara genomförbart, säger Whisner.
Kontaktinformation

Xylem Water Solutions Sweden AB (FS)

Postadress
Gesäll­vägen 33
17453 Sundbyberg
Region
Sundbyberg
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
556906-0899
Grundat: 1901
Anställda: 183
Om oss - det här är Xylem!

Med 17 000 engagerade medarbetare i mer än 150 länder har vi resurserna som krävs för att hitta innovativa lösningar för världens vattenförsörjning. En grundläggande del av vårt arbete är att utveckla nya tekniker som förbättrar vårt sätt att använda, förvara och återanvända vatten. Xylems lösningar hjälper helt enkelt människor att använda vatten mer effektiv - hemma, på arbetet, på fabrikerna och i jordbruket över hela världen.

Vi arbetar också aktivt för att höja medvetandet om vikten av att bevara och skydda jordens vattenresurser. Ett exempel på det är Stockholm Water Prize, som vi varit med och instiftat.

Här i Sverige startade verksamheten redan 1901 som en liten bysmedja i småländska Emmaboda. Senare utvecklades vi till att bli företaget Flygt, som sedermera blev en del av den världsomspännande koncernen ITT. 2011 ombildades den del av ITT som sysslade med vatten och pumpning till att bli Xylem.

Kontakter

Sofia Sundström
08-4756549
Reine Lindholm
Marknadschef
08-4756085
070-9706085

Filmer

Xylem Let´s Solve Water

Xylem Let´s Solve Water
Xylem Sverige presentation

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-11-18
ABB:s lösning Compact Interior Paint sparar utrymme och ger minskade målningskostnader samt mindre miljöpåverkan100 procent sortering av avfallet när Glöstorpsskolan byggs”Offentliga upphandlingar ett sätt att driva byggbranschen framåt”ChargePoint tillkännager integration med Apple CarPlay – Revolutionerar förarupplevelsen på en växande elbilsmarknad Veeam har nu över 400 000 kunder som använder dess backup-lösningar för att skydda, hantera och frigöra sina dataFörväntad stark julhandel – men ökade krav på flexibilitet
2020-11-17
Ännu vassare support med ny skärande tekniker Nya Mirka® AIROS är den första smarta elektroniska robotsliparenPUB, Singapores nationella vattenförvaltningsorgan, utser ABB att automatisera världens största membranbioreaktorDBT har fått ytterligare två nya medarbetare Cementas byte till A60H dumprar ökade produktiviteten med cirka 30 procentKundunika kapslingarDynabook utökar sitt prisvärda satellit pro-sortiment med ny C40- och uppdaterad C50-modell
2020-11-16
​Nu öppnar Veldi Bemanning i Malmö!Nya Iridium grovlekar för den perfekta finishenGreen Cargo och Schenker AS i samarbete med ny miljösmart lösning för tempererat godsABB tar hem priset för Bästa Elnyhet för andra året i radSkarpare lösning för rakelbladProtolabs nya e-handelsplattform ger utvecklingsingenjörer ännu snabbare service och ökad flexibilitetBäst i landet på klimatförbättrad betongDesignstolen ”Straw” - en hållbar uppstickare med skandinavisk touchZert skräddarsyr utbildningar inom riskbedömning och CE-märkningPandemin har snabbat på företags resa mot “IT-kanten”
2020-11-13
Spara energi med Intelligent VakuumteknikEn bilturné på 200 mil i norr med Jörgen WedmarkNCC undertecknar kontrakt för Lisebergs nya vattenparkKrandagarna 2020 – CERTEX med som föreläsareNya online-mätningar möjliggör effektivare och mer kostnadseffektiva uppstarter.Givande dialog om Sörgraninge mångfaldsparkBolt blir Europas största mikromobilitetsleverantör nästa år – siktar på att ha 130 000 elsparkcyklar i mer än 100 städer
2020-11-12
Fullspäckat digitalt seminarium om smarta industrilösningarDigitala checklistor underlättar vardagen100 gånger kvalitet med Trygg plåtMotala Verkstad Groups verksamhet i AB Motala Verkstad utser VD för framtidenSödra lanserar Wood Solutions för växande partnerskap inom hållbart träVälkommen till ett webbinarium om Trygg plåtDe utsågs till Svealands främsta entreprenörerArvals resultat för tredje kvartalet: +7% tillväxt för den finansierade vagnparken
2020-11-11
Smart Manufacturing och Logistics & Automation Malmö ställs in på grund av pandeminDurma Fiberlaser erbjuder tre olika optionerAnimation av digital flödesvakt för vatten - PF3WB/C/S/R Nu ska södra Sveriges främsta entreprenör utsesMimecast: Tre av fyra medarbetare äventyrar företagets IT-säkerhetCTEK E-Mobility lanserar nästa generations elbilsladdare Honeywell och Vertiv satsar på hållbara datacenter
2020-11-10
Den tunnaste rotationsenheten med elektrisk bromsHälften fortsätter permittera - stora variationer hos underleverantörernaVolvo presenterar F-generationens ECR50 - enastående mångsidighet och användarvänlighetSmart vattennät hjälper Anglian Water att förebygga vattenbristBoliden Rönnskär – världsledande på metallåtervinningFörpackningsändring och ny färgkodning på Q&E-ringarNy rapport: 2,6 miljoner laddbara personbilar kan rulla på svenska vägar inom tio årJönköping Energi investerar i företaget Primrock tillsammans med fyra energibolagNy rapport pekar på behovet av hybrida molnlösningar som möjliggör kontinuerlig drift
2020-11-09
Schuchardt Maskin AB är med och skapar nästa generations teknikerTAMTRON VANN UPPHANDLING OCH FÅR INSTALLERA ÄNNU ETT RFID-SYSTEMTruckar - Vilka regler är det som gäller, och vilka risker finns det?Hanterbara förpackningar för extraktionskåp.ComboExcelsior® - en ny hoppfällbar IBC anpassad internationell logistik.Industriell Switch med fiberopikVärldens största MarTech-grupp förvärvar AI-företagSå ställer du in rätt temperatur i dina olika rum hemma
Annonser