LÖRDAG 19 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

50 miljoner investeras i Storuman för tillverkning av klimatsmartare produkter som ger kraftigt minskade CO2-utsläpp globalt.

Produkterna ska förse bioraffinaderierna med ett nytt miljöbaserat sortiment biomasseråvara
”Vi ska investera i nya digitaliserade systemprodukter för den nya klimatsmartare och biobaserade cirkulära ekonomin som EU beslutat om i Europa. Där det nu planeras och genomförs investeringar för mer än 30 miljarder i nya bioraffinaderier och bioenergianläggningar i Sverige och Finland säger ”Lennart Olofsson VD i Cintoc och Anders Wenngren VD för Compia Storuman Industri.

Företaget ska i samverkan med Compia Storuman Industri tillverka patenterade produkter för ett klimatsmartare skogsbruk som det första steget i den cirkulära ekonomins värdekedja. Produkterna ska förse bioraffinaderierna med ett nytt miljöbaserat sortiment biomasseråvara. En råvara som kommer att öka tillväxten i skogen och binda upp till 25% mer CO2 i de cirkulära produkter som framställs i de framväxande bioraffinaderierna. De planerade investeringarna kan genomföras tack vare det stöd om 25 MSEK som företagen får via EU och Tillväxtverket samt Länsstyrelsen och region Västerbotten.

De bägge bolagens Investeringar ska ske i produkter och processer som möjliggör ett mer miljöanpassat skogsbruk där skogsekonomin går hand i hand med artrikedomen, minskande växthusgaser och det cirkulära nyttjandet av skogsråvara särskilt från den ungskog som idag röjs bort eller självdör och avger CO2 när den förmultnar. En skogsråvara som via bioraffinerade produkter kan ersätta några av de största globala klimatbovarna som; bomull i kläder, fossil olja för fordon och maskiner samt stenkol och brunkol för stålframställning och uppvärmning av fastigheter och industrier.

Grunden för investeringarna är de studier och analyser som företagen gjort i samarbete med forskare vid Skogforsk i Uppsala, Spetsa vid Linköpings Universitet och SLU i Umeå. Studierna visar bland annat att den nya skogsråvaran gör det möjligt för skogsägare att skapa intäkter från den växande skogen redan under de första 30 åren. Intäkter som ersätter en stor del av dagens mångmiljonkostnader för röjning och gallring med högre kvalité och artmångfald i den växande skogen som följd. Ett klimatsmartare skogsbruk i den växande skogen som skapar bättre lönsamhet för skogsägaren. Fibrer, lignin och cellulosa i skogsråvaran kan sedan användas upp till 8 ggr i de recirkulerande produkter som blir resultaten av de nya biomassa- och bioenergisortimenten. Fiberprodukter som binder CO2 och under tiden nyttjats flera gånger för att ersätta fossila kemiska produkter och fibrer i kläder, papper och kartong, sanitetsprodukter i sjukvården och hemmet. Produkter som recirkulerats kan sedan eldas i våra fjärrvärmeanläggningar för att värma hus och där ersätta fossila energibränslen för fastigheter eller bli biogas för att driva våra bilar. Då sluts den cirkulära klimatsmarta råvarukedjan där solens och de unga trädens fotosyntes kan starta på nytt och livnära sig på den naturliga CO2 som alstras i naturens egen eviga förädlingskedja, utan användning av de klimatförstörande fossila råvaror som naturen lagrat i berggrunden under miljarder år.


För mer information kontakta;
Lennart Olofsson Cintoc AB 070-5371642
Anders Wenngren Compia Storuman Industri AB 070-5845187
Kontaktinformation
Postadress
Hantverks­gatan 1
92331 Storuman
Besöksadress
Hantverks­gatan 1
92331 Storuman
Region
Storuman
Västerbottens län
Sverige
Orgnr:
556254-7587
Grundat: 1987
Anställda: 40
Välkommen till Compia Storuman Industri AB!

Compia är en företagsgrupp baserad på kvalificerad kontraktstillverkning av mekaniska maskin- och plåtkomponenter till den tunga onroad- och offroadindustrin.

Compias kunder är bl a Ålö, Engcon, Vimek, Bracke Forest, Rototilt, Mähler & Söner och Indexator. Alla verksamma på den globala marknaden med höga krav på sina underleverantörer.

Compias specialitet är flexibel tillverkning av seriekomponenter, prototyper och fixturer , från digitala 3D-underlag via plåt- och maskinbearbetning, svetsning och ytbehandling samt slutmontering av systemenheter för leverans direkt till kundernas monterings- och serviceenheter.

Verksamheten erbjuder även kvalificerade tekniska utvecklings-, prototyp– och fixturtillverkningstjänster. Den stöds och styrs med avancerad mjukvara som CAD/CAM, FMS- och ERP-systemlösningar. Där bl a avancerade 11-axliga fleroperationsmaskiner och flera robotceller ger optimal kvalitet och högsta effektivitet.

Välkomna!

Certifieringar

ISO 14001:2004 – ISO 3834-2:2005 – ISO 9001:2008 – SS-EN 287-1

Kontakter

Anders Wenngren
VD/Marknad
0951-15353
070 584 51 87
Roger Kallin
Försäljning-Maskinberedning
0951-15352
070-221 64 65
Jan Sandberg
Försäljning-beredning
0951-77317
Anders Wenngren
095177315
Ulf Åström
0951-77316
Marlene Vikström
0704-20 85 00
Konrad Edman
070-302 48 18
Roger Kallin
0951-77315

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-10
VBN Components får genombrottsorder från amerikanska försvaretFC Maskin har sålt ytterliggare 1 Mitsubishi trådgnist!ABB PixelPaint vinner prestigefulla IERA-priset för innovation och entreprenörskapGeomatikk lanserar GeoDig, appen för gräventreprenörerKAMIC Group förvärvar Talema Group, en global tillverkare och leverantör av magnetkomponenterGasellföretag inom V/A köpte unik Manitou teleskoplastare från Scantruck ABStörre möjligheter för årets nyexaminerade – ingångsjobben ökarTillverkare av akustik­lösningar vill öka trivsel med nytt sortiment av färgerSvenska företag bland de mest utsatta för cyberangrepp
2021-06-09
Robusta miniatyrtryckgivareAdvanced Engineering Göteborg flyttar mässan till 19–20 april 2023ABB lanserar ny skräddarsydd digital övervakningstjänst för prediktivt underhåll av transportbandNytt ljus över tillverkningen av ultratunna polymererHögskolan Väst digitaliserar och utvecklar utbildning inom elektriska fordonUltraplatt bakgrundsbelysningAttraktiv kontorsmiljö lockar efter pandeminElektronikmässan Göteborg flyttar till 2023Cisco tar steget in i fram­tiden med nya Webex SuiteNCC bygger ut vattenkraftverk i Skellefteå
2021-06-08
ifm tilldelas: Årets fabrik 2020Ny teknik och rätt personal är utställaren Hygaps framgångsfaktorer Spara pengar med noggrann CIP-övervakningBli certifierad ventilations­montör – på nätetFrån smarta komponenter till Industry 4.0 Hur kan stål bidra till ett hållbart samhälle?MTRX inleder samarbete med EuropcarMångmiljonsatsning med fossilfri ånga till Örtofta sockerbruk utanför Eslöv ger betydande klimatfördelarGunnebo Fastening lanserar - Nytt koncept Ny förpackningFlexibel och enkel att installera - det nya operatörsassistanssystemet ifm mateMats Norberg ny vd för SwerockDana Lim anställer säljexpert för att stärka närvaron i SverigeÅrets Tjänstebilsbarometer från LeasePlan
2021-06-07
Schneider Electric levererar automationslösning till svenska exportföretaget PrimozoneKonfigurera givarparametrar via en app med BluetoothSoftronic bygger upp nytt specialistområde inom IT-arkitekturVi bygger hållbarhet, tillsammans - Saint-Gobain Sweden ABSmidmek fortsätter sin satsning - My Becker ny projektchefOOF Group och Eleiko Group bildar joint venture och uppför 18 700 m² logistik i HalmstadMowida förenklar livet i fastighetsbranschenMoa hjälper Solör att arbeta än mer klimatsmart i Vilhelminaifm trotsar Coronaviruskrisen
2021-06-04
Större ytor i Tyskland tack vare ökade affärsvolymerSMC lanserar retardationskontroll som alternativ till stötdämpareVolvo förbättrar och utökar utbudet av hybrid­grävmaskinerSyntronic tillverkar kretskort med nitrogen från Atlas CopcoPlåt- och ventbranschen lanserar lärlingspremie för företagSchunk Rota THW3FlixMobility expanderar i Sverige, får ny investerare och backas med 650 miljoner dollarSvenskt företag i framkant inom PVD-coatingDavids Volvo är gjord av legobitarParkers högpresterande flänssystem får en ny certifiering för marina tillämpningarSvenskt HealthTech-bolag skapar coronafria miljöer
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrin
Annonser