SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

5G-utrustad drönare fjärrstyr skogsmaskin

Fjärrstyrd skogsmaskin via 5G-drönare testad
Med hjälp av en 5G-utrustad drönare, i praktiken en luftburen mobilmast, har en skogsmaskin för första gången kunnat fjärrstyras via 5G-teknologi i terräng med begränsad uppkoppling. Testet genomfördes i ett skogsområde utanför Västerås som en del av det forskningsprojekt bestående av Telia, Mittuniversitetet, Ericsson, Skogforsk, SCA, Volvo CE och Biometria.

Redan i november 2021 nådde projektgruppen en milstolpe då en fjärrstyrd virkeslastare demonstrerades i skarpt läge på SCA:s virkesterminal Torsboda utanför Timrå.

Efter dessa lyckade tester fortsatte samarbetet mot nästa utmaning – att med hjälp av en drönare utrustad med 5G-teknologi kunna fjärrstyra en skogsmaskin i områden som saknar täckning. I början av maj genomfördes tester i ett skogsområde i Virsbo utanför Västerås. Resultaten bedöms som mycket lyckade.

– Vi kan nu fastställa att det går att koppla upp och fjärrstyra stora fordon via en drönare, som i praktiken agerar som en basstation i mobilnätet – fast rörlig och luftburen. Det här skapar helt nya och flexibla möjligheter att koppla upp verksamheter som arbetar i områden med bristfällig täckning. Förutom i skogs- och jordbruksindustri så kan tekniken användas i katastrofområden om vanlig mobiltäckning helt slagits ut, säger Magnus Leonhardt, innovationschef på Telia.

Efter en grundläggande teknisk genomgång transporterades skogsmaskinen ut till ett kalhygge där den kopplades upp med hjälp av 5G-teknologi som monterats på en drönare. Under testet befanns sig drönaren ca 500 meter från skogsmaskinen men hade ett täckningsområde på upp till 3 km. Föraren av skogsmaskinen befann sig i Skogforsks fjärrstyrningslabb i Uppsala, drygt 9 mil därifrån.

- I detta test valde vi att fjärrstyra en skotare på ett hygge för att testa uppkopplingen via drönaren. I nästa steg vill vi testa att koppla upp och fjärrstyra en markberedare som är en mycket tyngre maskin som går i otillgänglig terräng. Målet för oss är att förbättra arbetsmiljön för förarna och just markberedare skapar en särskilt skakig och tuff miljö, berättar Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef på Skogforsk, som var med och fjärrstyrde skogsmaskinen under testet.

Målet med projektet är att undersöka hur drönarteknik och 5G-teknologi kan möjliggöra att avlägsna områden runtom i Sverige kan bemannas med fjärrstyrda fordon i framtiden. Mittuniversitetets forskare deltar i testerna och studerar bland annat tillförlitlighet och fördröjning av datakommunikationen, något som är av stor vikt vid fjärrstyrning.

– Vi har samlat data från testet med drönaren och ska nu analysera och utvärdera resultatet. Vi kommer också att göra jämförande studier med andra typer av uppkopplingar som WiFi-baserade nätverk samt utforska ytterligare möjligheter med 5G, berättar professor Mattias O’Nils vid Mittuniversitetet.

Bakom forskningsprojektet som heter ”Robust trådlös infrastruktur för fjärrstyrd virkeshantering”, står Mittuniversitetet, Telia, Ericsson, Skogforsk, SCA, Biometria och Volvo Construction Equipment. Forskningsprojektet finansieras av de deltagande parterna och av Vinnova och programmet för Avancerad Digitalisering.

Kontaktpersoner:
Presskontakt Telia
https://press.telia.se/contact_people

Mattias O’Nils, projektägare, professor och forskningsledare Mittuniversitetet
Tel: 070-695 76 68, E-post: mattias.onils@miun.se

Petrus Jönsson, forskare och biträdande programchef, Skogforsk
Tel: 070-528 85 83, E-post: petrus.jonsson@skogforsk.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-07-02
engcon tecknar strategiska avtal i JapanOKQ8 öppnar bilpool i AlingsåsMed rätt volym slår stansning allt
2024-07-01
Lär dig om vakuum­mätarens viktiga rollEffektiviteten av värmekamerorHur man förstärker delar Samuel Sollenby återvänder till OlsonsEn historia inom skärande bearbetning
2024-06-28
Kantvikars betydande roll Kompressorns roll i kylanläggningarOTTO Digital Services för systemSäkerhet med väggrindar och vägbommarNyhet i sortimentet från Western Fabrications
2024-06-27
Födelsedag 60-års Rockwell arrangerar år­ets automationshändelse Optimera kabelhanteringen Saab tecknar kontraktOKQ8 Bank har tecknat ett 3 årigt avtal
2024-06-26
XMOR® revolutionerar grävandetInga maskiner är för stora för ossTrejon lanserar CONDORÅtervunnet material möter AI ROCKWOOL bygger stenullsfabrik i Sverige