MÅNDAG 16 DECEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

7 av 10 svenska hantverkare genomgår sällan eller aldrig säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen

Drygt 1 av 4 (23%) svenska professionella hantverkare upplever att de inte får tillräcklig säkerhetsutbildning på sin arbetsplats.
Därtill anger 7 av 10 (73%) att de sällan eller aldrig genomgår några säkerhetsutbildningar på arbetsplatsen. Det visar en ny undersökning utförd av YouGov på uppdrag av Bosch om hälsa och säkerhet på arbetsplatsen bland svenska hantverkare.

Bland yrkeshantverkare anger 4 av 10 (40%) att de inte lägger någon tid alls på att följa korrekta hälso- och säkerhetsåtgärder på arbetsplatsen. Det är en ökning med nära 100% från en liknande undersökning som utfördes av Bosch 2018. Det påvisar en oroväckande utveckling som kan få allvarliga konsekvenser.

– Att säkerhetskraven inte efterföljs är troligen en följd av den bristande säkerhetsutbildningen på arbetsplatsen, något som är mycket bekymmersamt. För oss är det oerhört viktigt att mer tid och engagemang läggs på att skapa säkrare arbetsförhållanden för professionella hantverkare. Därför utvecklar vi ständigt säkerhetsfunktionerna i våra verktyg för att minimera risker och förebygga olyckor, säger Henk Becker, VD för Robert Bosch Power Tools GmbH.

Undersökningen visar att de viktigaste inbyggda säkerhetsfunktionerna i verktyg anses vara vibrationsdämpning (29%) följt av automatisk stoppfunktion (22%) som till exempel KickBack Control och X-Break. Verktygen där det anses allra viktigast med säkerhetsfunktioner är cirkelsåg (31%) tätt följt av vinkelslip (29%). Mer än hälften (55%) av alla svarande anger att säkerhetsfunktioner är som allra viktigast vid arbete i metall, följt av arbete i betong (22%).

• Mer än hälften (55%) av kvinnliga yrkeshantverkare upplever att de inte får eller är osäkra på om de får tillräcklig säkerhetsutbildning på arbetsplatsen.

• För att skydda sig mot skador i arbetet på kort och lång sikt anses kroppsnära skyddsutrustning (80%) såsom hörselskydd och skyddskläder vara de mest väsentliga åtgärderna, följt av verktyg med inbyggda säkerhetsfunktioner (50%), dammskydd (47%) och att ta regelbundna pauser (40%).

• Hörselskydd (78%), skyddsglasögon (61%), dammskydd (58%) och inbyggda säkerhetsfunktioner i verktyg (55%) toppar listan över säkerhetsfunktioner som anses viktigast i det dagliga arbetet.

Undersökningen har genomförts av YouGov på uppdrag av Bosch under oktober och november 2019. Totalt deltog 134 professionella hantverkare i åldern 18 – 60+.

För mer information, kontakta: Pernilla Lundin, Geelmuyden Kiese 073 672 63 23 pernilla.lundin@gknordic.com

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-12-10
Stort intresse för GKN Aerospace på internationell rymdkonferensUnik teknik minskar farligt damm vid asfaltsfräsningPressinbjudan: AI inom industri och samhälle
2019-12-09
SAS presenterar första flygplanet av modellen A350Solör Bioenergi växer vidare genom fjärrvärmen i BollebygdNytt projekt ska ge kunskap om metallens ursprungNy metod minskar energi­förlusten vid avfalls­förbränningUndvik ryggskott och förslitningsskador med ergonomisk fathanteringInterroll får sorterarorder från Actemium Lyon Logistics för franska postnav Derome fortsätter den framgångsrika satsningen i SkåneSvensk arkitektur prisas dubbelt i ”VM i arkitektur”Kvinnokraft driver Power One​Högsta säkerhetsbetyg till Nya Renault CapturSkolan som tränar framtida ledare i InstalcoMagdalena Forsberg ny ambassadör för Mitsubishi MotorsBilhandlarnas vardag kommer att hetta till!Trästommar håller ställningarna inom nyproduktion av flerbostadshus3D-modellering med hög byggbarhetÅrets Byggchef 2019 är Jeanette Rhodin KörössyDriftsäkerhet
2019-12-06
Pro 2 - Klassledande strömförsörjningABB och Stena Recycling i nytt miljösmart samarbeteGerdau och SKF i avtal för att förbättra produktiviteten vid brasilianska stålverkNu är det nya majestätiska vattenkraftaggregatet Sofia igång i Åsens kraftverkNy dragtruck för trånga utrymmen: Jungheinrich EZS 130Elvaco breddar utbudet inom LoRaWAN – lanserar fyra nya mätarmoduler till värmemätareAldrig ett tomt batteri!TEKONF – ett kompetent företag inom teknisk konfektionVolvo Group Venture Capital investerar i programvara för autonom mobilitetWingårdhs Arkitekter flyttar till Varvsstaden
2019-12-05
Exacta har förvärvat samtliga aktier i 3P Logistic ABNy version av IRONCAD nu här!SSAB inleder studie i Finland för fossilfri ståltillverkningDe brinner för plåt och senaste teknikenInterroll trummotorer får EHEDG-certifiering för högsta hygienkrav AWS och Verizon levererar 5G Edge Cloud Computing tillsammansDan Nilsson ny standardiseringschef på SISFyra av tio småföretagare har ingen hemsidaSiemens bygger vätgas­anläggning för utsläppsfritt energisystemKraftig 18V kolborstfri gäng­stångskap med extra kraftAllt viktigare med miljö­certifierat byggmaterialSomfy lanserar radiatortermostat för det smarta hemmetStora kostnadsbesparingar efter uppgradering av kondensorer hos drygt 150 butikerProduktnyhet December 2019 - IndustrifördelareDynamics by Sigma öppnar i Storbritannien
2019-12-04
Iscar Chatterfree och Solidmill Damaskus Maskinskydd förvärvar leverantör – stärker sin ledande position i Sverige Troax skapar nya möjligheter – på längden och på höjdenBranäsgruppen startar ett vasst samarbete – tar bort plastsugrören4,5 miljoner till AI-forskning i NorrbottenNu blir det lättare att resa fossilfritt i JämtlandErik ska bidra till att utveckla svensk industriUppsala kommun vinner årets Biogasutmärkelse 2019Visma förvärvar fintech­bolaget InyettEasyfairs renodlar varu­märket Empack och lanserar nya mässan Logistics & AutomationDB Schenker startar nytt i åtta länderCaterpillar lanserar nya bandschaktaren Cat D5 och förenklad namnstruktur
2019-12-03
PR-Plast Investerar för en ljusare framtidMetal Work Sverige AB söker en driven säljareSvenska bilförare väljer helst Volvo V60Peab bygger ut SCAs sågverk i BollstabrukStröman Maskin AB är ny generalagent för Johnston och Beam i Sverige
Annonser