SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Alicanto Minerals presenterar unik zinkfyndighet

Sala kan vara i startgroparna för en ny grön gruvera
Det svensk-australiensiska gruvbolaget Alicanto Minerals som prospekterar efter metaller och mineraler runt om Sala har hittat betydande fyndigheter av zink, silver och bly.

- Det är den största aktiva outvecklade tillgången av zink i Sverige. Fyndigheten kan sätta Sala och hela Bergslagen i centrum för Sveriges gröna omställning, säger Peter George vd Alicanto Minerals.

Alicanto Minerals har via sitt svenska dotterbolag Zaffer Sweden sedan 2021 borrat efter värdefulla metaller och mineral i den historiska gruvstaden Sala. Fyndet omfattar 9.7 miljoner ton av zinkmalm, samt fyndigheter av silver och bly, vilket gör det till den största outforskade tillgången av zink i Sverige. Sala, vars stora gruvindustri avvecklades i början av 1960-talet kan därför bli aktuellt för en ny gruvera – en viktig pusselbit för industrins klimatomställning.

- Vi ser stor potential i Sala och kommer nu ta nästa steg och ansöka om en bearbetningskoncession för att kunna etablera en gruva, säger Peter George, vd Alicanto Minerals.

Grön zink nyckel i klimatomställningen

Zinkfyndigheterna är av särskilt intresse för den gröna omställningen. Efterfrågan på fossilfri zink väntas öka i takt med att stålindustrin går över till en grön fossilfri produktion. Sverige står idag för en dryg tredjedel av zinkproduktion inom EU (2020) och även den europeiska efterfrågan på zink väntas öka i enlighet med EU:s självförsörjningsmål av kritiska metaller och mineral.

- Utan zink rostar stålet och utan fossilfri zink blir det därför inga fossilfria bilar eller vindkraftverk. När alla industrier nu vill ställa om till fossilfri produktion måste även zinken vara fossilfri, förklarar Peter George med hänvisning till Alicanto Minerals vision om att skapa Sveriges första zinkgruva designad för elektrifiering.

Blåser nytt liv in i Salas gruvhistoriska arv

Alicanto Minerals som även bedriver prospektering efter koppar och guld i Dalarna blickar nu framåt mot nästa steg i Salas femhundraåriga gruvhistoria. Publiceringen av mineraltillgången i Sala är ett av flera steg i processen för framtida gruvverksamhet.

- Bergslagens gruvor var nyckelleverantörer under Sveriges industriella revolution. Nu kan Sala bli centrum för Sveriges gröna industriella revolution – och bli en nyckelleverantör även i den europeiska omställningen, säger Peter George vd för Alicanto Minerals.

En 100 procent elektrifierad gruvverksamhet skulle säkerställa kedjan för fossilfritt även i leverantörsledet.

- Vi vill bygga vidare på Salas långa gruvtradition med en modern och helt elektrifierad gruva för fossilfri brytning. Vårt team har global erfarenhet men är ledande specialister på prospektering och gruvdrift i Sverige. Vi är stolta över att ha tagit första steget i en längre resa för oss och för Sala, säger Peter George vd för Alicanto Minerals.

Om Alicanto Minerals

Alicanto Minerals är ett svenskt-australiensiskt prospekteringsbolag. Bolaget är noterat på den australiensiska börsen (ASX). Alicanto Minerals har gedigen erfarenhet av prospektering och gruvdrift.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2024-04-17
Nytt AI-verktyg ska öka lönsamhetenTECEs nya Smart Home-system: energieffektivtWästbygg Gruppen avyttrar logistikfastighetByggelement öppnar ny fabrik Trimble's connected For­est Management System
2024-04-16
Så här kan även du exportera till USATillverkning med hjälp av horisontal-svarvar Skydda fötterna på arbetsplatsen Exakt positionsbestämning Ett nytt användarvänligt fallskydd
2024-04-15
BE Group lanserar Salcos gröna konstruktionsstålUtökad satsning på batteriutvecklingInget mer kvicksilver i offentlig belysningCERTEX hissar världens högsta trävindkraftverkNy era av skärmaskiner
2024-04-12
Varför långsammare stubbfräsar är bättre Tuffa miljöer kräver tuffa märkningarVikten av rätt montering och kapsling av chipÅtervinn dina använda blybatterierNYHET - Blixtljus 1570884
2024-04-11
Boxon i förarsätet Ständig incidenthante­ring och dåligt samarbete Kvantgenombrott 5G-router med inbyggt SIM-kortTransportfirma leder MC-återförsäljare till Europa