MÅNDAG 18 JANUARI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Allt inom positionering: Bygg en bättre framtid med fixering och positionering

De tas ofta för givet men positionerings- och arbetshållarkomponenter har aldrig varit viktigare eftersom de tekniska kraven ökar. Marcus Schneck, VD för norelem, ger sin bild av de optimala teknikerna och teknologierna - och vad framtiden bär med sig.
Teknik handlar om noggrannhet. Repeterbarhet. Pålitlighet. Varje timme, varje dag producerar världens industrier miljarder produkter, och de måste alla göras enligt de hårdaste specifikationerna, med de noggrannaste toleranserna och med högsta uppmärksamhet på detaljer och kvalitet - för att inte nämna effektivitet och säkerhet.

Inget av detta skulle vara möjligt utan de komponenter som fixerar och positionerar arbetsstyckena. Det är därför dessa komponenter är så avgörande. Därför kan fixering - även om det verkar relativt litet och obetydligt - spela en avgörande roll för en tillverkare.

En av principerna, som dock hålls högt av konstruktörer, är kontinuerlig förbättring. Det finns alltid ett sätt att göra något bättre. Och ganska ofta kan nyckeln till att nå denna förbättring hittas i de tekniker och teknologier som används för fixering av arbetsstycken. Så låt oss ta en titt på varför det är så, tillsammans med några av de viktiga komponenter som finns, så att vi kan konstruera våra produkter mer exakt och effektivt för en bättre framtid för alla.

Ta en fördelaktig position
De två huvudsakliga aspekterna av teknik som påverkas av fixering och positionering är som alltid noggrannhet och effektivitet - med konkreta resultat som högre kvalitet och enhetlighet och en mer kostnadseffektiv drift.

När det gäller kvalitet så innebär fixering och positionering långt mer än att bara hålla arbetsstycken på plats. Maskinerna vi använder är bara lika bra som den svagaste länken. Så när uppgiften består i att arbeta med komplicerade, komplexa mönster, vilar kvaliteten på utdata till stor del på fixeringselementens kvalitet. Även den minsta avvikelse kan ha stor inverkan på den färdiga produkten.

Vid vår andra punkt - effektivitet och kostnadseffektivitet - har fasthållning och positionering en överraskande stor effekt. Ja, fixering av arbetsstycken innebär konsekvent snabbare produktionshastighet. Men det innebär också en snabbare, smidigare process när det gäller att byta ut maskindelar genom att låta slitna komponenter bytas ut utan problem eller att undvika följdeffekter på kommande produktionssteg.

Utöver dessa två övergripande fördelar har olika positioneringsprodukter och fixeringskomponenter sina egna distinkta fördelar för specifika tillämpningar. Så, låt oss ta en titt på några exempel.

Välja position på positionering
Det finns ett brett utbud av positioneringselement tillgängliga. Som med alla aspekter av teknik bör valet av en positionerings-, kläm- eller fixeringslösning beaktas enligt tillämpningens krav.

Fixeringsstycken (eller låsstift) är till exempel ett klassiskt positioneringselement, perfekt för att ställa in monteringsenheter eller för att finjustera komponenter i verktygsmaskiner. Kulspärrbultar är ett annat alternativ för anslutning och fixering av arbetsstycken och komponenter med hjälp av en kulspärr och enkel knapptryckning för att säkerställa en stabil, säker och självlåsande lösning.

Fjäderbelastade tryckstycken är ett annat positioneringselement som vanligtvis används i maskin- och verktygskonstruktioner. Komponenterna fungerar som tryck- eller intrycksstift och gör att element snabbt kan fixeras på plats.

En annan möjlighet finns i stopp, från excenteranslag till justerbara skruvanslag, till 5D-anslag för arbetsstycken. Dessa fungerar i allmänhet som positioneringshjälpmedel för arbetsstycken på monteringsutrustning och i verktygsmaskiner, där till exempel olika fixturspjälor kan justeras och riktas universellt.

Detta är inte på något vis en uttömmande lista över alternativ - även om det finns en praktisk källa från norelem i THE BIG GREEN BOOK. Kilspännare med arbetsmån, precisionslåsbultar och monteringsverktyg, liksom excenterskruvar och spännklor, ger en mängd fixeringsalternativ, beroende på behov. Men återigen bör den specifika lösning som valts vara rätt för tillämpningen, för att säkerställa kvalitet och öka effektiviteten.

Positionerad för framtiden
När Industry 4.0 får ett fast grepp i hela världen, är det ytterligare en sak som vi måste tänka på - hur ansluten teknik förändrar positionering och fixering till det bättre.

Under flera år har norelem levererat en rad sensorutrustade och IoT-klara lösningar vilka designats för att hjälpa konstruktörer att hitta nya möjligheter i sin utrustning för att ytterligare förbättra kvalitet och effektivitet genom smart teknik.

Ett exempel: fjäderbelastade tryckstycken som kombinerar tillförlitlig positionering med inbyggda sensorer för tillståndsövervakning. Och nu går fler och fler komponenter med i detta sortiment, såsom keramiska momentskruvar, fixeringsstycken och cylinderstift. Under tiden kan andra komponenter nu installeras med sensorer - som töjningsmätare - för att ge feedback i realtid om en kläm- eller positioneringsprocess har slutförts.

Det är tryggt att veta att det alltid finns ett alternativ, oavsett hur specialiserad tillämpningen är, fixera, spänna, positionera och hålla arbetsstycken på plats - norelem är här för att assistera vid rätt val, genom hela sortimentet i vår komponent- och konstruktionskatalog, THE BIG GREEN BOOK. Det är spännande att se hur denna ofta förbisedda aspekt av vår bransch utvecklas i takt med Industry 4.0, eftersom ansluten teknik ökar sin närvaro över hela världen.

Detta innebär också att positionering och fixering, liksom alla aspekter av teknik, måste anpassas, vara redo och framtidssäker inför förändringar efter 2020, för att ytterligare förbättra noggrannheten och effektiviteten.

Det hänger trots allt på positionering.

För mer information om norelem samt komponenter för fixering och positionering, besök vår hemsida
Kontaktinformation
Postadress
Wenngarn 443
19391 Sigtuna
Region
Sigtuna
Stockholms län
Sverige
Orgnr:
559071-4795
Grundat: Ej angivet
Anställda: Ej angivet
Alla framgångar börjar med en idé. Därför vill norelem hjälpa dig att förverkliga dina mål inom maskin- och anläggningskonstruktion med ett enastående urval av standarddelar. I THE BIG GREEN BOOK finns ett omfattande och överskådligt sortiment av kvalitetsdelar för konstruktörer och tekniker.

Vi är med i ditt projekt redan från början – med kompetent rådgivning, en fullständig CAD-databas och snabb leverans. I mer än 60 år har norelem utvecklats dynamiskt inom allt, från att ständigt utöka sortimentet till att kontinuerligt optimera logistiken.

Kontakter

Kontakt
08 14 15 00
Joel Bodén
Country Manager Sverige
0703618447

Nyheter med koppling till företaget

Filmer

norelem

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-12-18
Kör du små cylindrar med snabb frekvens? - JASVABB leder elektrifiering och automationsinnovation för framtidens gruvdrift i Sustainable Underground MiningHelge Nyberg tar historiskt rekord i orderingång Företag i länet får nya perspektiv med ProduktionslyftetABB stödjer World Childhood Foundation med donationToyota gör ytterligare satsning på bränslecellsdrivna bussarVeeam anställer ny regionchef för Sverige och FinlandMolnlösningar för finansiella kärntjänster: Den oundvikliga framtiden
2020-12-17
OilQuick får ny logotyp och grafisk profilÖkad maskinsäkerhet utan att kompromissa med prestandanIndustrirobotar från ABB utrustas med Wizard Easy ProgrammingArcSave®-teknik från ABB ska öka effektiviteten för stora kinesiska ståltillverkareLitet men mäktigt, norelem lanserar kompakt linjärt komponentområdeAffärerna rullar på som vanligtKabelmärkning i rostfritt syrafast 316 stålMelin Carlsson firar 30 år!CATIA från Dassault Systèmes ska hjälpa Polestar öka takten på design av elbilarChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterNytt nummer av tidningen Din Skog
2020-12-16
Förnyade certifikat enligt miljö och kvalitet!Innovativ mottagar- och sändarteknik hos ConradChargePoint: Därför är synergin med förnybar energi nödvändig vid elektrifiering av transporterValeo lanserar ny motor med smart växellåda som passar alla typer av elcyklarSvenska CTEK växer på den europeiska marknadenDet personliga mötet blir återigen viktigt på banken
2020-12-15
Carlstad Machinetools säljer en correa bäddfräs!Fjädrar till epicentret för jordbävnings­stabiliserande byggprodukterÖkad effektivitet och ergonomi med utdragsenheterST-Koneistus Oy 50 years | Part 3Damaskus Maskinskydd förstärker sin säljorganisationDe tecknar exklusivt försäljningsavtal med NussbaumNästan ingen vill röja snö längre HCL Technologies etablerar sig i Vietnam
2020-12-14
ArcelorMittal Construction förvärvar panellinje av LlentabElektriskt slidbord med kulskruv ger hög precision - LESYH-X171 Definox piggingsystem - en ekologisk och ekonomisk lösningTensar förbinder sig till 100% förnybar energiStora Enso investerar 80 MEUR i Imatra-brukets virkeshanteringBränslecellsdrivna lastbilar testas i Los Angeles
2020-12-11
Kia investerar 70 miljoner euro i Europafabriken för att möta efterfrågan på elektrifierade bilarRepay LudvikaABB och Talga undersöker utvecklings- och konstruktionsalternativ för ett större europeiskt batterianodprojektTMR bygger Europas modernaste återvinningsanläggning – med unikt stöd från Naturvårdsverket och NestléKris inom yrkesutbildning | Detta ska görasIBECO löste sättningsutmaningen med specialanpassad kompensatorNytt branschgemensamt energiklassningssystem för byggbodarZmorph presenterar ny profil och marknadens mest avancerade och lättanvända 3D-skrivareVerizon Business utökar sin mjukvarudefinierade WAN-portfölj med Silver PeakDynatrace träder in på säkerhetsmarknaden för molnapplikationer Nutanix utökar lagringstjänster på sin hybridmolnplattform
2020-12-10
ST-Koneistus Oy 50 years | Part 2ABB Robotics Experience Day tar svensk industris konkurrenskraft till nya höjderKiwas processindustridagar – experter gick på djupetABB snabbar upp innovation inom E-mobility med nytt globalt FoU-centerYtterligare leverans till ResinitVolvo ramstyrda dumprar: styrka i ett halvt sekelSäkerhetsbrister hos 7 av 10 transportföretagSäkrare sågverk med ny webbutbildningABB stärker sitt åtagande för ren vätgas med ECH2A-medlemskapNorges största tidningspappersproducent väljer ABB för digitalisering av sitt pappersbruk
2020-12-09
Maskinbyggnad: Framtiden är ljus - Framtiden är standardkomponenter
Annonser