Almedalen 2019: Nya klimatsmarta affärer - industritorget.se
SÖNDAG 31 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Almedalen 2019: Nya klimatsmarta affärer

Efter några intensiva dagar i Almedalen är det skönt att sätta sig och reflektera över vad jag tar med mig hem utöver de nya visitkorten i fickan.
För Almedalen är en fantastisk mötesplats. Ett tillfälle att bygga relationer, springa på bekanta och ibland möta helt oväntade men berikande kontakter. Det är något som jag uppskattar med Almedalsveckan, och kanske en av anledningarna till att jag nu besökte Visby första veckan i juli för åttonde gången.

I år kretsade många av energisamtalen kring Power Circles huvudfråga – elektrifieringen. Alla var överens om att en ökad elektrifiering är viktigt för minskade utsläpp, så fokus var istället på ”hur”. Hur ser vägen ut till 100 % fossilfria bilar? Hur bygger vi laddinfrastruktur i hela Sverige? Hur ska elförsörjningen säkras för att klara utbyggnaden av Sverige? Hur löser vi effektbristen i Sveriges elnät? Det är uppenbart att branschen har en del att prata om när det kommer till elektrifieringen av samhället. Politiken har självklart en fortsatt roll i att riva hinder och skapa förutsättningar. Men sedan är det många frågor där vi i branschen själva behöver hitta lösningar och affärsmodeller.

Just nya affärer och framtidens hållbara energiföretag var ett annat tema i Almedalen där jag deltog. Många ledare var tydliga med att lyfta klimatfrågan som den bakomliggande anledningen för företagets satsningar framåt och presenterade nya verksamhetsområden för att kunna vara en del i att lösa klimatutmaningen.

Fortums vd, Pekka Lundmark, lyfte bland annat kolsänkor som något som energiföretag skulle kunna arbeta med i framtiden och efterlyste en internationell marknadsplats för kolsänkor liknande utsläppshandelssystemet. Volkswagen presenterade förutom sin nya klimatneutrala elbil att de satsar på laddinfrastruktur och försäljning av förnybar el genom dotterbolag. Nissan visade sin V2G-laddbox och energilagerlösning med upcyclade bilbatterier. Samtidigt släpper IKEA snart solceller på svenska marknaden och satsningen på energi kommer fortsätta med bl.a. energilager.

En hållbar affärsmodell framåt bygger också på en god kundrelation när elkonsumenterna blir en allt viktigare del av energisystemet. Istället för att passivt konsumera el ses elkunderna som en outnyttjad resurs med flexibilitetspotential. En potential som med rätt affärsmodeller, incitament eller marknadsplatser skulle kunna frigöras mycket fortare än att bygga nya stora elnätsledningar.

Vi avrundade Almedalen med ett energifyllt mingel i en av Visbys vackraste trädgårdar. Samtidigt presenterade Energimarknaden och Dagens industri en topplista över personer med makt inom energi. Det är såklart väldigt glädjande att jag och Power Circle fick komma med på plats 19. Det stärker hela teamet i arbetet framåt och bekräftar att de frågor som vi arbetar med är viktiga. Tillsammans har vi från Power Circle deltagit i 16 olika seminarier under Almedalsveckan.

Så nu ska det bli skönt att slappna av, reflektera och hämta krafter inför hösten. Då ska vi fortsätta bidra i diskussionerna om lokala flexibilitetsmarknader, nätägarnas möjligheter, laddinfrastrukturens utveckling, stödtjänster till elnätet, vehicle-to-grid och mycket annat.

Jag önskar dig en underbar sommarsemester, så ses och hörs vi igen i augusti!

//Johanna Lakso, vd Power Circle

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-25
Veidekke bygger vindkraftpark åt Stena RenewableTele2 har lanserat Sveriges första publika 5G-nätAllblästring AB förvärvar Britab ABRenta certifierar sin verk­samhet för kunder och miljöSvebio nöjda med Klimatpolitiska vägvalsutredningen men avvisar två av utredningens förslagBolt lanserar elsparkcyklar i Stockholm
2020-05-22
Technima NORDIC har utvecklat säkerhetshattar för sina aerosoler för säkrare och enklare användning28 nya Volvo hjullastare redo för tjänstgöringABB erbjuder skräddarsydda digitala verktyg och uppstartsservice i takt med att världen återvänder till arbetetSvårigheterna kring finansiering under den fjärde industriella revolutionenDanska personsökarsystem ger säkerhet och snabbare åtkomst till ramperna vid produktions- och logistikplatser.Färsk data från HubSpot visar positiva tecken på återhämtning i SverigePeanta Inventions AB ökar omsättningen med flera miljoner efter juridisk storsegerVattenfall tecknar avtal om klimatsmart fjärrvärme i London5G kommer revolutionera tillverkningsindustrin och driva digital transformation Från problem till lösning – Östersjöns alger ska förädlas till en biobaserad råvara för hygien- och rengöringsprodukter100 dagar med corona - antalet cyberhot har ökat med 33 procentKavli väljer Rejlers som helhetsleverantör av IT-tjänster
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner allt
Annonser