MÅNDAG 16 SEPTEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Almedalen 2019: Nya klimatsmarta affärer

Efter några intensiva dagar i Almedalen är det skönt att sätta sig och reflektera över vad jag tar med mig hem utöver de nya visitkorten i fickan.
För Almedalen är en fantastisk mötesplats. Ett tillfälle att bygga relationer, springa på bekanta och ibland möta helt oväntade men berikande kontakter. Det är något som jag uppskattar med Almedalsveckan, och kanske en av anledningarna till att jag nu besökte Visby första veckan i juli för åttonde gången.

I år kretsade många av energisamtalen kring Power Circles huvudfråga – elektrifieringen. Alla var överens om att en ökad elektrifiering är viktigt för minskade utsläpp, så fokus var istället på ”hur”. Hur ser vägen ut till 100 % fossilfria bilar? Hur bygger vi laddinfrastruktur i hela Sverige? Hur ska elförsörjningen säkras för att klara utbyggnaden av Sverige? Hur löser vi effektbristen i Sveriges elnät? Det är uppenbart att branschen har en del att prata om när det kommer till elektrifieringen av samhället. Politiken har självklart en fortsatt roll i att riva hinder och skapa förutsättningar. Men sedan är det många frågor där vi i branschen själva behöver hitta lösningar och affärsmodeller.

Just nya affärer och framtidens hållbara energiföretag var ett annat tema i Almedalen där jag deltog. Många ledare var tydliga med att lyfta klimatfrågan som den bakomliggande anledningen för företagets satsningar framåt och presenterade nya verksamhetsområden för att kunna vara en del i att lösa klimatutmaningen.

Fortums vd, Pekka Lundmark, lyfte bland annat kolsänkor som något som energiföretag skulle kunna arbeta med i framtiden och efterlyste en internationell marknadsplats för kolsänkor liknande utsläppshandelssystemet. Volkswagen presenterade förutom sin nya klimatneutrala elbil att de satsar på laddinfrastruktur och försäljning av förnybar el genom dotterbolag. Nissan visade sin V2G-laddbox och energilagerlösning med upcyclade bilbatterier. Samtidigt släpper IKEA snart solceller på svenska marknaden och satsningen på energi kommer fortsätta med bl.a. energilager.

En hållbar affärsmodell framåt bygger också på en god kundrelation när elkonsumenterna blir en allt viktigare del av energisystemet. Istället för att passivt konsumera el ses elkunderna som en outnyttjad resurs med flexibilitetspotential. En potential som med rätt affärsmodeller, incitament eller marknadsplatser skulle kunna frigöras mycket fortare än att bygga nya stora elnätsledningar.

Vi avrundade Almedalen med ett energifyllt mingel i en av Visbys vackraste trädgårdar. Samtidigt presenterade Energimarknaden och Dagens industri en topplista över personer med makt inom energi. Det är såklart väldigt glädjande att jag och Power Circle fick komma med på plats 19. Det stärker hela teamet i arbetet framåt och bekräftar att de frågor som vi arbetar med är viktiga. Tillsammans har vi från Power Circle deltagit i 16 olika seminarier under Almedalsveckan.

Så nu ska det bli skönt att slappna av, reflektera och hämta krafter inför hösten. Då ska vi fortsätta bidra i diskussionerna om lokala flexibilitetsmarknader, nätägarnas möjligheter, laddinfrastrukturens utveckling, stödtjänster till elnätet, vehicle-to-grid och mycket annat.

Jag önskar dig en underbar sommarsemester, så ses och hörs vi igen i augusti!

//Johanna Lakso, vd Power Circle

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-09-10
Efterlängtad sliphjälp - ONE+ Batteridrivna FingerslipSnabbare produktion med konverterad nonwoven!Hager stärker sin säljorganisation med Jonas Becker Pressinbjudan: Advanced Biofuels Conference
2019-09-09
Kompakt smartness i ÖvikLesjöfors goes to HollywoodABB öppnar nytt högeffektslabb för lågspänningsprodukterLuna lanserar handverktyg för smidigare säkring Besök Diac Metal AB på Elmia underleverantörsmässaRiksarkitekten – starkt dragplåster till mässan Nordic Property ExpoConrad Elektronik erbjuder nu smidiga inköpslösningar för företagRollco firar 20 år!Sportkläder i återvunnen plast från havet vinner Textilias miljöstipendium 2019 Thermotransferskrivare för industriella applikationerIVL släpper bok om elavfall för gymnasietKramp och Oljan i Mellerud satsar på butik intill VästerrådaPeafowl Solar Power och Liqway vann SKAPA-priser för Uppsala länMed arbetsmiljö, miljö och kvalitet i fokus Kommunala initiativ positiva för elbilsutvecklingenVolkswagen och Northvolt bildar samriskbolag för batteriproduktion
2019-09-06
ABB-teknik ger seniorer möjligheten till självständigt och rikt livFem missuppfattningar om markbaserad reningNyheter från ABB för framtidens smarta hem och byggnaderHubSpot lanserar omdesignad appmarknadsplats Robotar och röststyrning – om kunden själv får väljaFreemelt tar in 15 MSEK i en investeringsrunda ledd av IndustrifondenMarknadens första batteridrivna sprayaggregat med utbytbara tankarHeidelbergCement och Equinor ingår avsiktsförklaringSchneider Electric Sverige rekryterar nya cheferJessica Petrini blir HR-chef för TyrénskoncernenTekniska Verken i Linköping AB digitaliserar elnätet ytterligare.Bockasjö och Swedavia hyr ut 46 000 kvm till Postnord TPLSå påverkas Norden av orkanen Dorian Circle K ska bli störst i Sverige på snabbladdning – lanserar egna laddareKemibranschen samlas i Lund 16-17 oktoberInnovativ drivteknik från ebm-papst Småländsk arkitektur bakom global batterifabrikSommarens hetaste byggprojekt - rykande färsk lista för hela Sverige!Karl Kloste ny inköpschef i SveviaRyobi lanserar flexibel lödning på ONE+batteri!Sydkoreanskt intresse för svensk fjärrvärmeteknik
2019-09-05
Kompetensförsörjning på agendan när Berendsen fick besökDu kommer väl?Leax ser affärsmöjligheter med Subcontractor ConnectPåminnelse pressinbjudan: Robotkonferens för tillverkningsindustrins framtidRedo för oljespill? Läs spillguidens ABCKom ihåg att förpackningen är en del av produkten!Schneider Electric utökar Easy UPS 3-serien Derome och Riksbyggen tecknar rikstäckande ramavtal​Hydroscand fyller 50 årHelhetslösningar från WeberMakita lanserar kompakt och lätt 12V borrskruvdragare Real Rails och Green Cargos transportsamarbete minskar klimatutsläppenKasthall välkomnar ny försäljningsdirektörVäxjö Energi inspirerar 250 högstadieelever till jobb i teknikbranschenMiljöarbetet ger resultat - fler Svanenmärken till KBM ProfessionalÖresundskraft och Mölndal Energi först i KlimatdialogenFramtidssäker fläktlösning när kraven på bostadsventilation blir tuffareSkoogs Bränsle tecknar avtal som leverantör åt SveaskogVälkommen Simon och Petter!EUROMAT 2019 kopplar ihop materialvärldenFler än 30 000 förbokningar av Volkswagens nya elbil ID.3 1st Edition
Annonser