FREDAG 21 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Anpassning ger framgång

Om de strikt följde regelboken skulle varken ebm-papst eller F1-teamet Mercedes-AMG Petronas Motorsport uppnå sina högt ställda mål.
Båda företagen måste kontinuerligt reagera på olika och nya omständigheter. F1-teamet till starkt skiftande förutsättningar vid olika tävlingsbanor runt om i världen och fläkttillverkaren ebm-papst till olika kundkrav.

Under en helg styrde Lewis Hamilton och Valtteri Bottas sina tävlingsbilar genom de smala gränderna i Monaco, och två veckor senare var det dags för F1-förarna att klara utmaningarna och farten på höghastighetsbanan i Montreal, Kanada. Det är inte konstigt att Mercedes-AMG Petronas Motorsport-teamet måste anpassa och uppgradera sina bilar inför varje lopp. Andrew Shovlin, Trackside Engineering Director, på Mercedes-AMG Petronas Motorsport förklarar: ”Det finns nästan aldrig två tävlingar där bilarna inte får någon uppdatering när det gäller prestanda och köregenskaper. De viktigaste förändringarna på prestandasidan är aerodynamiska.”

ebm-papst följer inte heller någon bok med standardmallar när det gäller att erbjuda kundanpassade lösningar. Istället sker en ständig anpassning till varje kunds unika krav vilket också kan kräva att vissa komponenter tas fram efter en kundspecifik utveckling. ”Vissa kunder kräver unikt utformade aerodynamiska komponenter eller kabellängder, och andra har särskilda krav för styrning och datautvärdering. Sedan finns det kunder som vill ha driftssäkerhet upp till mycket höga eller ned till mycket låga temperaturer”, säger David Kehler, chef för marknadssegmentet Industrial Ventilation Technology på ebm-papst.

Know-how och insamlade data viktiga framgångsfaktorer
Hos ebm-papst finns ett starkt fokus på personlig kundrådgivning och konsultation. "ebm-papst medarbetare över hela världen har en omfattande förståelse för hur kundernas applikationer fungerar och vilka krav som ställs", tillägger Kehler. ”Därför är ett nära samarbete grunden för att hitta den ideala kundlösningen. Förutom rätt produkt kan vi ofta erbjuda kunderna tidig information om hur de kan skapa de mest optimala fläktlösningarna med rätt komponenter för specifika applikationskrav."
Förutom medarbetarnas know-how har också ebm-papst programvara FanScout en viktig roll när det gäller att välja rätt fläkt. Urvalsprogramvaran är baserad på en omfattande datainsamling och sammanställning som ebm-papst gör i egen regi. Att använda FanScout är ett smidigt och effektivt sätt för kunderna att hitta den perfekta fläktlösningen.

Insamling och analys av data är också oerhört viktigt för F1-teamet. Det hjälper tävlingsbilarna att anpassa sig till olika tävlingsbanor och det driver också en ständig teknisk vidareutveckling. Som Andrew Shovlin säger: ”Bilarna är utvecklade genom simulering oavsett om det är datormodeller som förarsimulator eller CFD-analyser för att förstå aerodynamisk utvecklingsriktning. Att se till att dessa simuleringar korrelerar med verkligheten är därför en viktig del för att vi ska kunna fatta rätt utvecklingsbeslut. Denna process är oerhört viktig eftersom ett F1-team bara har ett begränsat antal testdagar tillgängliga då de kan samla in data om bilarnas beteende på en tävlingsbana”.

Viktigt att snabbt hitta den ideala lösningen
För ebm-papst kunder är tid ofta en avgörande faktor. För att kunna erbjuda kundanpassade lösningar har ebm-papst därför utvecklat olika modulsystem. Ett exempel är det modulära systemet för drivlösningar med diametern 42 mm (ECI-42). Systemet innehåller motorer, drivenheter, elektronik, bromsar och sensorer. Komponenterna kan snabbt konfigureras för att möta specifika kundkrav. Korta leveranstider är också viktigt för de tekniska utvecklare som arbetar med kundapplikationer. De vill snabbt få tillgång till en produkt så att de kan fortsätta sitt arbete. Mercedes-AMG Petronas Motorsport skulle inte heller vinna några tävlingar med en dåligt anpassade tävlingsbilar. Att hitta den perfekta balansen mellan hög hastighet och aerodynamiken som gör att bilarna behåller sitt väggrepp är helt avgörande både för framgångar och säkerheten. För detta finns ingen given standard utan det krävs en ständig anpassning. Att bara ha standardprodukter skulle också göra det omöjligt för ebm-papst att uppfylla olika kundkrav. Som David Kehler sammanfattar det: ”Det finns ingen given metod eller lösning för alla applikationer. Våra kunder och deras applikationer samt krav är helt enkelt för olika. Det är därför anpassning och ständig utveckling av produkter som möter kundspecifika krav är två av nycklarna till vår framgång. ”

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2020-02-10
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitetVäxtvägg, DENIOS miljöbidrag till industrinReparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen
Annonser