SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Anrikt plåtslageri med fokus på framtiden

Ahlins plåt grundades redan 1909 i Vasastan
Ahlins plåt har lång erfarenhet av Stockholms plåttak – det grundades redan 1909 i Vasastan. I dag ägs det av Nordens största fasadföretag, Fasadgruppen AB, och jobbar oförtrutet på bland Stockholms takåsar.

Det är årsbarn med Plåt & Vent Magasinet och såg med andra ord dagens ljus för över hundra år sedan, 1909. Då grundade Klas Johan Ahlin företaget Ahlins plåt som skulle komma att stanna i familjen fram till 2006 när Leif Pettersson och hans kompanjon Roger Löfgren köpte det.

De två kompanjonerna hade letat ett bra tag efter ett lämpligt plåtslageri att köpa för att vidga sin verksamhet utanför Umeå, där de redan drev Haga Plåt tillsammans sedan 1996. När Ahlins plåt dök upp blev det affär.

– Vi hade pratat ett tag om att utvidga verksamheten med ett till plåtslageri och eftersom vi vid den tiden gjorde ett större jobb i Uppsala var vi ofta där. Då noterade vi att det var många byggkranar överallt kring Stockholm och att det verkade finnas en stor potential för att driva ett plåtslageri här, berättar Leif Pettersson, som numera är vd för Ahlins plåt.

Från Norrland till Stockholm
Sagt och gjort, de två kompanjonerna slog till och Leif bytte Norrland mot huvudstaden. De första fyra åren flygpendlade han visserligen, men sedan 2010 har han satt ner bopålarna i Stockholm.

– Vi har vuxit till det dubbla sedan vi tog över Ahlins plåt. Då låg företaget på Dalagatan, där det hade legat i nästan 100 år, men 2012 flyttade vi till större lokaler i Örnsberg. Tack vare det fick vi möjlighet att även ta andra jobb som kräver lite mer utrymme och en större verkstad. I dag är vi 18 medarbetare varav 15 är plåtslagare, säger Leif Petterson.

Fasadgruppen nya ägare
Förra året var det återigen dags för förändringar i ägarstrukturen. Då köptes nämligen företaget upp av Fasadgruppen Norden AB, som är Nordens största fasadkoncern, där Ahlins plåt numera alltså ingår som ett dotterbolag tillsammans med sitt systerbolag Haga Plåt.

– Både jag och Roger närmar oss pensionen och inga av våra barn är intresserade av att ta över efter oss, så vi hade funderat ett tag på hur vi skulle göra med företagen. Vi blev uppvaktade av några olika intressenter. Till slut var det Fasadgruppen som kändes mest intressant.

Även om det har varit relativt mycket ”business as usual” sedan Ahlins plåt blev en del av Fasadgruppen är det förstås vissa administrativa bitar som har förändrats, berättar Leif Pettersson.

– Eftersom Fasadgruppen är noterade vid OMX Stockholmsbörsen har det blivit en helt annat typ av rapportering för min del som vd. Men för resten av våra medarbetare har verksamheten inte förändrats nämnvärt. Vi håller på med våra projekt och har möjligen lite mer stöd och samarbeten inom Fasadgruppen.

Jobbar gärna med kulturbyggnader
Några av de projekt som Ahlins plåt har jobbat med de senaste åren är Tändstickspalatset, linoljekvarnen på Waldemarsudde och Enskede ridhus samt ett antal bostadsrättsföreningar i Stockholms innerstad. Uppdragsgivare är bland andra Statens fastighetsverk, Fastighetskontoret och stora fastighetsbolag. Men nyproduktionsjobben lyser med sin frånvaro.

– Det är en medveten strategi som vi har valt. Nyproduktion är inte vår grej – vi riktar hellre in oss på rotjobben, gärna lite äldre fastigheter och kulturbyggnader.

Ahlins plåt utför också många totalentreprenader där det kan ingå allt från tegel- och pappläggning till måleri och fasader.

– Då vi tar in underentreprenörer. Nu när vi ingår i Fasadgruppen är det förstås så att vi även använder oss av intern kompetens när det finns.

Sitter i styrelsen
Leif Pettersson är medlem i Plåt & Ventföretagens förbundsstyrelse sedan drygt 20 år, och redan efter något år som egenföretagare på 1990-talet var han ordförande i den lokala Umeåföreningen.

– För mig har det varit en självklarhet att vara medlem i förbundet ända sedan jag blev egen. Det är en stor fördel eftersom jag då ligger i framkant och får veta saker tidigt. Det är väl en typ av vetgirighet, antar jag, men jag vill ha koll på var som händer i branschen och vara säker på att jag är rätt informerad.

Han tycker även att förbundets utbildningar och förmåner har varit till stor nytta under åren som plåtslageriföretagare.

– Vi har gått många av förbundets utbildningar och utnyttjat flera av förmånerna med bilar och försäkringar. Vi har med andra ord haft stor nytta av vårt medlemskap.

Ja till lärlingar och praktikanter
Som de flesta andra i branschen har även Ahlins plåt bekymmer med tillväxten av nya plåtslagare. Men de arbetar hårt för att dra sitt strå till stacken när det gäller att utbilda nya förmågor. Det handlar förstås om att ta in lärlingar och praktikanter, men även att samarbeta med gymnasieskolan.

– Vi försöker göra det som vi kan för att rekrytera nytt folk till branschen. Det är sällan jag säger nej till att ta in en lärling eller praktikant, så länge vi har något vettigt att sätta dem i jobb med.

Leif Pettersson tycker att alla plåtslagerier har ett stort ansvar i den här frågan.

– Vi är alla lika beroende av att det kommer ny arbetskraft i takt med pensionsavgångarna. Så får man frågan får man inte säga nej, helt enkelt.

Samarbete med Distra gymnasium
I den andan har Ahlins plåt nyligen startat ett samarbete med den nystartade yrkesgymnasieskolan Distra gymnasium som ligger ett stenkast från företagets lokaler i Örnsberg. Eftersom skolan inte har någon verkstadslokal tar Ahlins plåt emot åtta plåtslagarelever från årskurs ett på byggprogrammet samt deras lärare i företagets lokaler under en period på tre veckor, då eleverna får prova på att arbeta med plåt.

– Jag vill att det ska funka för eleverna och då måste vi som bransch ställa upp. Det finns inget annat val, enligt mig. Det är ju kris i branschen nu, säger Leif Pettersson.

Kontaktinformation
Postadress
Kungsbroplan 1
11227 Stockholm
Region
Stockholm
Stockholms län
Sverige
Organisationsnummer:
802000-3581
Grundat: 1971
Anställda: Ej angivet
Plåt & Ventföretagen är en bransch- och arbetsgivarorganisation som är medlemmar i Svenskt Näringsliv.

Vi har drygt 950 medlemsföretag inom byggplåtslageri, ventilation samt stål och lättbyggnad. Plåt & Ventföretagens mål är lönsamma medlemsföretag med kompetent personal, och att vi genom detta blir ett ännu attraktivare branschförbund som därmed kan rekrytera ännu fler medlemmar. Vi arbetar bland annat för att stötta våra medlemmar i arbetsgivarfrågor, tvister eller avtalsfrågor men även för att utveckla och främja återväxt i branschen.

Affärsidé

Plåt & Ventföretagen erbjuder medlemsföretag rådgivning, avtal och utbildning. Vi arbetar aktivt för att synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande. Vi verkar för att driva utvecklingen och säkra tillväxten i våra branscher.
Mission

Aktivt synliggöra våra branscher samt ge ett tryggare företagande.

Vision

Genom medlemsnyttan blir vi det självklara valet. Alla företag verksamma inom våra branscher, ska och vill vara våra medlemmar.
Historia

Plåt & Ventföretagen, eller Sveriges Bleck & Plåtslageriernas arbetsgifvareförbund som det hette från början, bildades år 1900. Tanken med förbundet var, enligt de första stadgarna, att ledamöterna genom sammankomster skulle lära känna varandra och utbyta tankar. På så sätt skulle man verka ”till ömsesidig nytta för organisationen i sin helhet”. Huvudsyftet var och är fortfarande att ge förbundets medlemsföretag bästa möjliga service.

Under förbundets årliga kongress 2016, togs ett enhälligt beslut om att byta namn på förbundet. I dag heter vi Plåt & Ventföretagen, ett namn som direkt återspeglar de branscherna förbundets medlemmar är verksamma inom.

Företagets tjänster/produkter

Plåtbearbetning: Additiv tillverkning, Automatavgradning, Automatstansning, Bandbockning, Bockning, Byggnadsplåtslageriarbeten, CNC-Rörbockning, CNC-Stansning, Excenterpressning, Finklippning, Fotostansning, Hydraulpressning, Håltagning, Kantbockning, Kantpressning, Klippning, Kombi laser - stansning, Metallbandbearbetning, Nibbling, Nitning, Panelbockning, Perforering, Plåtformning, Plåtkapsling, Plåtpressning, Rullformning, Rörbockning, Spaltning, Stansning, Trycksvarvning, Trådbockning, Valsning, Varmpressning, Övrig plåtbearbetning
Smides & Plåtslageriarbete: Aluminium arbeten, Bandtäckning, Burspråks arbeten, Byggnadsmontage, Byggnadsplåtslageri, Byggplåt, Entrétak, Fasadarbeten, Fasadplåt, Fönsterbleck, Hängrännor, Koppartak, Koppartäckning, Mässingsplåtarbeten, Papptäckning, Plåtbeklädnad, Plåtbeslag, Plåtdetaljer, Plåtfasader, Plåttak, Plåttaksmålning, Rostfria arbeten, Skiffertak, Skivtäckning, Skorstensbeslag, Skärmtak, Smidesarbete, Snörasskydd, Spiskåpor, Stuprännor, Stuprör, Takfönster, Takkupor, Takpannor, Takplåtslageri, Takrenoveringar, Takskottning, Taksäkerhet, Taktäckning, Takunderhåll, Tegeltak, Tunnplåtsarbeten, Tätskiktning, Underhållsarbeten, Vattenavrinning, Ventilationshuvar, Ventilationsplåtslageri, Vindskiveplåt, Väggplåt, Zinktak
Värmesystem & Ventilation: AC-system, Armatursatser, Avfuktare, Avgasningsutrustning, Befuktningsdysor, Beröringsfri termoanalys, Besiktning av all sorts ventilation, Besiktningar av eldstäder och rökkanaler, Bioenergipannor, CE-märkning, Dyskanaler, Element, Elpannor, Energibesiktning, Energikontroll, Energioptimering, Energisystemlösningar, Entreprenadbesiktning, Evaporativa kondensorer, Expansionssystem, Fjärrvärme, Fjärrvärmeväxlare, Fläktar & aggregat, Flödesmätning, Fuktavskiljare, Gasanläggningar, Innemiljöutredning, Installation av eldstäder, Kaminer, Klimatanläggning, Kontaktvärmare, Luftbefuktning, Luftbehandling, Luftfuktare, Luftfuktarsystem, Luftfuktningsanläggningar, Luftförbättrare, Luftkonditionering, Luftrenare, Luftreningsanläggningar, Luftvärmare, Luktanalyser, Luktrening, Oljepannor, Osmosanläggningar, OVK-besiktning, Panncentraler, Pelletsbrännare, Plattvärmeväxlare, Radiatorer, Radonutredning, Serviceavtal, Skorstensrenovering, Smutsfilter, Solenergisystem, Solfångare, Solvärme, Sotning, Torkningssystem, Varmvattenberedare, Vattenmätarkonsoler, Vedpannor, Ventilationsanläggningar, Ventilationsmontage, Ventilationsprodukter, Ventilationsservice, Ventilationssystem, Vridspjäll, Värmekulvertar, Värmepumpar, Värmeskåp, Värmeväxlare, Ångsystem

Kontakter

Tomas Skagerlind
073-074 83 60
Johan Lindström
xx

Filmer

Avtalsfilm2017 170217 textad

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2023-03-22
Colt utökar sitt partnerskap med Equinix i Sverige M-Files visar rekordtillväxt under 2022Jätteinvestering i logistikHär mäter AI hur grönt det är i Örebro Fler rattonyktra fast vid landets gränskontroller
2023-03-21
Henkel erbjuder heltäckande monteringslösningarRobotCenter Laxå exporterar till FrankrikeABB lanserar filmserien Unstoppable Nu börjar vägen mot prispallen i EuroSkillsNy agentur
2023-03-20
Väderstad bygger ut fabrikenVälkommen till LogiMAT 2023Flexibla ventilationsexperterSwecon och Lantmännen i gemensam satsning Duntäcke för dig som arbetar inom industrin
2023-03-17
Rotoclear ger fri sikt till produktionenABB bygger ut Robotics-fabrik i USABlinto tar in 121 miljoner från VerdaneSemperis går med i MISAKan VR användas inom tillverkningsindustrin?
2023-03-16
Mission completed!Produktiv hörnfräsningHexagon i partnerskap med Scada Systems Verizon förändrar i ledningenOslagbart paket från Volvo och Swecon