MÅNDAG 14 JUNI 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk

Den pågående pandemin ställer samhället inför nya utmaningar. Samtidigt som många varslas eller förlorar sina arbeten finns det branscher som ropar efter arbetskraft då rörelse mellan olika länder begränsas.
I ett samarbete gör myndigheter i Dalarna en satsning för att matcha arbetsgivarnas behov med den tillgängliga arbetskraften.

Tidigare år har många arbetsgivare inom skogsnäringen förlitat sig på utländsk arbetskraft under sommarsäsongen. I år är den möjligheten kraftigt begränsad och Arbetsförmedlingen har i ett samarbete med Länsstyrelsen Dalarna, Lantbrukarnas riksförbund (LRF), Region Dalarna och Skogsstyrelsen inventerat tillgänglig arbetskraft med kompetens och erfarenhet av skogligt arbete för att söka möjliga lösningar på företagens kompetensbehov.

– Skogsnäringen har bland annat ett stort behov av personal som kan arbeta med plantering eller röjning av skog. Denna verksamhet pågår framförallt under den tidiga sommaren, så behovet av att komma igång är akut, säger Rune Arvidsson, Skogsstyrelsen.

Den nuvarande situationen sätter fingret på en skör konstruktion och ett utvecklingsbehov när det gäller arbetskraft till de areella näringarna, som identifierats, bland annat länets regionala handlingsplan för livsmedelsstrategin och regionala skogsprogrammet.

Länsstyrelsen Dalarna har ett regionalt samordningsansvar och har tillsammans med berörda aktörer diskuterat länets utmaningar och hur vi tillsammans kan främja länets utveckling och mota de negativa effekterna av den pågående coronapandemin.

– Det verkar gå att hitta arbetskraft regionalt med lämpliga kompetenser och förutsättningar för det jobb som behöver göras i bland annat skogsnäringen. Det är till exempel många unga som nu går arbetslösa då det är tufft för bland annat restaurangbranschen, säger Håkan Mowitz, Länsstyrelsen.

Arbetsförmedlingen har gått igenom sina register för att hitta arbetssökande som har grundkompetenser för arbete i skogen eller lantbruket såsom erfarenhet av plantering, körkort för röjsåg eller motorsåg, erfarenhet av arbete med lantbruksdjur med mera. Sökandet visar att det finns förutsättningar till matchning.

– Vi står redo för att stötta de som inom skogsnäringen ger signal om rekryteringsbehov där vi utifrån den kompetens vi har bland våra arbetssökande kommer försöka hitta bra lösningar utifrån ett lokalt behov. Genom projektet Mer mat – fler jobb, som har sitt ursprung i livsmedelsproduktion och livsmedelsförädling, är vi glada att vi nu även kan rikta rekryteringsinsatser mot skogsnäringen, säger Edla Nilsson, projektmedarbetare Arbetsförmedlingen Dalarna.

– Vi tycker att det är positivt att vi samverkar kring lösningar och att vi kunnat identifiera olika möjliga vägar framåt för att bistå företagen i de areella näringarna säger Anita Boman Daniels, ordförande LRF Dalarna.

Ett utskick kommer inom kort att göras till företag i länet som kan tänkas behöva arbetskraft, framförallt inom skogsnäringen. Arbetsförmedlingen kommer sedan att hantera företagens önskemål genom traditionell matchning.

Har du som arbetsgivare ett behov av arbetskraft?

Dalarna - Edla Nilsson
Tel: 010-488 87 21
edla.nilsson@arbetsformedlingen.se

Gävleborg - Cecilia Eriksson
Tel: 010-487 66 02
cecilia.eriksson@arbetsformedlingen.se

Du behöver kunna ange:
Kravprofil/arbetsbeskrivning – vilket jobb handlar det om?
Vad ingår i arbetsuppgifterna?
Krävs någon formell utbildning?
Hur stort behov av arbetskraft har du – hur många medarbetare behöver du anställa?
Över vilken tidsperiod?
Arbetsvillkor – arbetstider, lönenivå, möjligheter till individuella anpassningar etc.
Kort beskrivning av ditt företag och er verksamhet.

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-06-03
Har du också sett fördelen med IO-Link?Serviceteknikern Emma gillar att vara ute i fältCertifierad ballåsning till Western BalvagnarHögre upplösning med nya boost-serienMicke stärker upp servicen av Merlo i Stockholms­områdetSmidig integration med kompletta verktygssystemABB stärker satsningen på att minska koldioxid­utsläppenEnormt intresse för 3D-printad elsparkcykelBosch lanserar ergonomiska excenterslipar för proffsEndress+Hauser utmanar den traditionella industrinI Trollhättan är assisten störst av alltGör en SWAPP® till mer hållbara förpackningar! Pernilla har fått en ny kollega
2021-06-02
PON Equipment bygger världens största batteri-elektriska grävmaskiner - utrustade med CEJN’s ultraFLOWEcoStruxure Micro Data Centers med IP- och NEMA-klassning är tillgängliga i EuropaNya resecentrum i Sundsvall får markvärme från LKMaterialbristen lamslår svensk industriFramtidens industriarbetare är inte mest hotad - det är fotomodellenFörvärv av kroatiska Spacva gör Bjelin till Europas största tillverkare av ekfanérNya Daily: det smarta fordonet som tar lätta transporter till nya höjderSå gör nätverksjätten Cisco sin molnresaEY:s Andreas Bliersbach med på prestigefylld listaDachser satsar på större lastutrymme
2021-06-01
Vi byter namn!Anmäl dig till vårt webbinariumBusch Vacuum Solutions nominerade till priset Rudolf Diesel Nya investeringar i TYRI:s eget EMC-laboratorium Entreprenör lanserar innovativ diskhandske med hjälp av crowdfunding Geomatikk-gruppen förvärvar finska tech-bolaget Keypro OyIgår invigdes nytt landmärke på LandvetterXL-BYGG lanserar XL-PadeltourAhlstrom-Munksjö lanserar FiltEV®
2021-05-31
Schneider Electric lanserar Easy Rack-serien i Europa Vibrationsdämpare förlänger livslängden för tunga applikationer inom bl. a sten- och gruvindustrinHem med solceller på taken från BoKlok säljstartas i Linköping!Altech breddar sortimentet av diffusionstäta anslutningsslangarNytt nätverk skall stärka europeisk edtechMakita lanserar nytt 18V multiverktygLeverans av Komatsu WA500-8 Stone Handler till Bilfrakt Bothnia AB.Hydroscand ser ett ökat intresse för att förebygga slangbrott
2021-05-28
Välkommen till vårt andra webbinarium om stållinorTraktorer för 200 miljoner kronor – försäljningen på Klaravik fortsätter att ökaEtt nytt flaggskepp bland svarvsorter bildar en ny generationNy Pneumatisk slipmaskin för smalbandNy version av ePI – uppdaterad och förbättrad design!Marknadens bredaste kedje- och kabelsortiment för robotapplikationerFlexibla produkter med hjälp av Prodtimes produktkonfiguratorStora Enso avyttrar bruk i tyska SachsenVägen till framgång byggs med en Komatsu väghyvelNy försäljningschef på LAPP Miltronic ABFantasi och gedigna material möts när Lisebergs upplevelsehotell växer framNu startar Sveriges modernaste fyllnings­anläggning för köldmediaNy VD för XL-BYGG Lundgrens i KalmarRabbalshede Kraft och Solkompaniet erbjuder investeringsfri solel
2021-05-27
SMC gillar IO-LinkIndustrilås expanderar i FrankrikeVäderstad köper USA-baserade AGCO-AMITY JV LLC. Ny lösning förenklar tidsregistrering och löneadministration för små och medelstora företagKRAUSZ väljer IBECO som exklusiv agent för HYMAX produkter även i NorgeBosch lanserar ny ergonomisk kap-/geringssåg i BITURBO-serienDet fortsätter uppåt!Arevo släpper världens första 3D-printade elsparkcykel – helt i kolfiberkomposit
Annonser