TORSDAG 14 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklar

Bland nyheterna finns digitala momentskruvmejslar.
Det handlar bland annat om mekaniska och digitala moment- och vinkelnycklar med minne men också om nya insticksverktyg som ökar momentnycklarnas användbarhet och momentomvandlare för riktigt tunga uppdrag. Bland nyheterna finns också digitala momentskruvmejslar. Det som kännetecknar de nya momentnycklarna är bland annat bredden och den höga noggrannheten som varierar mellan plus/minus två till fyra procents noggrannhet för inställningen.

Bahco 74W och 75 är två nya serier med justerbara klicknycklar, klickar till vid inställt moment. Båda modellerna är utrustade med ett fönster som tydligt visar momentet i både Nm och ft.lb. samt har en klickmekanism som tydligt indikerar när rätt moment uppnåtts. Dessa båda egenskaper underlättar för operatören så att rätt moment uppnås vid varje enskilt tillfälle även i bullriga och mörka arbetsmiljöer.

74W-serien täcker momentspannet från 3 upp till 400 Nm och 75-serien från 4 Nm ända upp till 1.500 Nm.

Den nya 74W-serien håller en mycket hög kvalitet och den hållbara mekanismen klarar över 100.000 cykler inom noggrannheten. För att visa när momentnyckeln ska kalibreras är 74W utrustad med en ”Timestrip”, en visuell indikering som visar när det är dags.

– 74W-serien är utrustad med ett mjukt handgrepp som tål de vanligaste kemikalierna som förekommer där de kommer att användas, säger Michael Hellsten, försäljningschef på Bahco i Sverige. På en klicknyckel är det oftast väldigt viktigt att hålla handen på rätt ställe för att uppnå rätt inställt moment. Det finns därför en tydlig markering på 74W som visar var handen ska hållas.

Bahcos 75-serie kan däremot användas med eller utan förlängare på handtaget för att kunna uppnå maximal kraft. Det är en sofistikerad klickmomentnyckel med en längdoberoende mekanism som möjliggör arbete med två händer eller till och med förlängare för att minska användarens ansträngning.

De nya momentnycklarna i serierna 74W och 75 håller en mycket hög noggrannhet, ± 3 procent för inställningen vilket är långt över kraven i ISO6789-2:2017.

– Det är viktigt är dra i lugn takt och att lita på klicket, påpekar Michael. Ibland dras det ”lite extra” för ”säkerhets skull”. En gång kanske inte gör så mycket men att dra en bult över sin sträckgräns flera gånger påverkar bultens egenskaper negativt.

Typiska användare av Bahcos 74W-klicknycklar är allt från byggindustrin och tillverkande industri till verkstäder, fordons- och däckverkstäder. De är allroundverktyg som passar för alla typer av monteringsarbeten som kräver ett bestämt draget moment.

Den nya 75-serien är en momentnyckel för den krävande industrin. Enligt Bahco är 75-serien ett verkligt högkvalitétsverktyg.

För riktigt tunga uppdrag finns nya Bahco 76. Bahcos 76-serie är en så kallad Break-back, också den med fönster som tydligt visar inställt moment.

Break-back-mekanismen ger användaren en känsla av att momentnyckeln bryts, istället för klickar, som indikation för att rätt moment uppnåtts. De är dessutom delbara och kan därför enkelt tas med när arbeten ska utföras utanför verkstaden. Bahcos Break-back-mekanismen är enkel och mycket pålitlig.

Utöver ovanstående serier finns också serien 74P, en serie som minimerar risken för att momentet ändras av misstag. Rätt moment ställs in och kan inte ändras utan speciella verktyg. Dessa används främst i serieproduktion där ett och samma vridmoment används vid arbetsstationen.

– 74P-serien minimerar riskerna för att något bultförband dras med fel moment men de spar också tid i produktionen då arbetet för inställningen försvinner, säger Michael Hellsten. För att tydliggöra vilket moment den aktuella momentnyckeln blivit inställd till levereras momentnyckeln med ändlock i olika färger som symboliserar olika moment.

74P-serien håller samma höga precision och har samma hållbara mekanism som övriga momentnycklar i 74-serien.

Företagets digitala moment- och vinkelnycklar i TAW-serien tar ytterligare ett kliv, eller kanske flera, i momentnyckelns precisa inställning. Och största steget har serien TAWM tagit. Det är en serie oerhört smarta elektroniska momentnycklar med vinkelmätning där m:et står för möjlighet att exportera alla uppmätta momentvärden.

Bahcos TAW-serie finns med moment mellan 0,6 till 800 Nm och kan tack vare sitt breda momentområde ersätta flera mekaniska. Stomme och infattning är helt i metall för bästa styrka och hållbarhet.

Momentnycklarna i TAW-serien har möjlighet att mäta bara moment, bara vinkel eller en kombination av både moment och vinkel. Noggrannheten ligger på ± 2 procent (CCW). För att minimera risken att dra ett för högt moment signalerar verktyget att rätt moment uppnåtts på fyra olika sätt; genom det upplysta LCD fönstret som visar aktuellt värde under hela dragningen, genom dubbla progressiva LED ljus, via vibration och ljudsignal. Momentnycklarna är enkla att använda och att ställa in och vid ett batteribyte behålls alla inställningar.

Alla momentnycklar i TAW-serien har möjlighet till förinställda moment och vinkel och har även minne för de uppmätta värdena. Den mest exklusiva momentnyckel i serien, TAWM, har möjlighet till 50 förinställda moment och en minneskapacitet för 1500 uppmätta värden som dessutom enkelt kan exporteras via en micro USB-port direkt till ett Excel-dokument.

TAW-serien täcker ett momentområde från 0,5 Nm upp till 800 Nm och finns i utförande med fast spärrhuvud eller för insticksverktyg.

– Detta är ett perfekt verktyg för exempelvis de som ansvarar för en produktionslinje, tekniker som ansvarar för kvalitetskontroller, säger Michael Hellsten. De kan använda TAWM-serien i syfte att förbättra produktiviteten och få bästa möjliga kontroll på arbetsprocessen.

Bahcos digitala moment- och vinkelnycklar används också i laboratorium för att mäta fram vilket moment som krävs för att uppnå exakt rätt värden som sedan ska användas i den tilltänkta produktionslinan. Men också andra målgrupper som ställer höga krav på sin momentnyckel och har glädje av precisionen, bredden och minnet som finns i TAW-serien.

De olika momentverktygen finns med såväl fasta spärrhuvuden som fästen för Bahcos alla nya insticksverktyg. Insticksverktygen gör det möjligt att anpassa momentnyckeln till det jobb som ska utföras.

I serien digitala momentskruvmejslar finns avancerade mejslar som mäter moment, vinkel eller moment och sedan vinkel. De är mycket enkla att arbeta med och samma meny för inställningar som Bahcos TAW-serie momentnycklar.

Bland nyheterna finns ett antal olika momentomvandlare då det behövs rejält med kraft. Syftet är bland annat att, med en mindre momentnyckel, få ut ett väldigt högt moment när så behövs. Bahcos handhållna momentomvandlare 9625 har en utväxling på 25:1 och ger ett moment upp till 9 500 Nm med ”bara” 380 Nm in.

De ska alltid användas tillsammans med en momentnyckel (med- och moturs) för att inte överskrida omvandlarens maximala moment.

De flesta som använder momentnycklar i sin yrkesroll vet att momentnyckeln används för att skydda såväl bultar och muttrar som ska fästas men också skydda materialet som hålls fast. Varje bransch och varje material har sina specialiteter vilket också ställer höga krav på momentnyckeln. Det ställer också krav på att rätt momentnyckel används i varje arbetsmoment.

Ett exempel är kolfiber som har kommit in i allt fler produkter på marknaden. Kolfiber används för att det är starkt men kanske främst för att det är lätt. Men det är också ett oerhört känsligt material utan den elasticitet som metaller har. Att dra en bult i en kolfiberdetalj med allt för stor kraft kan vara förödande.

De uppsatta momenten finns bland annat för att varje bult har sin specifika sträckgräns. Så länge de dras till sin utsatta sträckgräns kommer bulten behålla sitt mått.

När ett för högt moment används överskrids sträckgränsen och deformationen tilltar. Till sist går bulten sönder. Ett för lågt moment ger förstås motsatt effekt, bulten eller muttern kan lossna.

– Många tror att de kan känna de olika momenten med en vanlig hylsnyckel eller skiftnyckel men det kan jag lova att de är lätt räknade, de som klara av det, säger Michael Hellsten, försäljningschef på Bahco i Sverige. Och när ett verktyg med förlängare används är risken att dra långt över sträckgränsen överhängande.

Michael Hellsten
Försäljningschef Bahco Sverige
T: 0171-47 82 20
E: michael.hellsten@snaeurope.com
W: www.bahco.com/
A: Bahco, Box 83, Enköping, 745 22 Sverige

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-08
Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efterEn kompakt och plats­besparande lösning Cisco satsar stort på mindre företagFinalisterna i Materialens Års innovationstävling visas upp på Elmia SubcontractorABB-teknik gör nytt kulturhus energismart
2019-11-07
Welandkoncernen visar vägenBusch presenterar nya modellserier av Dolphin vätskeringvakuumpumpar Volvo startar försäljningen av eldrivna lastbilar för stadstransporterSaabs nya störkapsel för elektronisk attack är i luftenDärför ska vi bygga mer i trä - fullsatt seminarium om träbyggandeSvensk teknologi ger ytter­ligare 1 GW el till Bolivia Samfällighet i Skellefteå blir störst på elbilsladdning med 202 laddare från Schneider ElectricNytt projekt ser över spännings­korrosion i additivt tillverkat rostfritt stålRaketerna på den offentliga marknadenIntertechna inleder sam­arbete med SKF på den industriella marknaden i SverigeÅrets VD 2019 utseddaElpriset i oktober lägre än förra åretParans VD på invigning av fabrik hos strategisk Kina­partnerPeab renoverar och bygger ut skola i NorgePrevas automatiserar Norge, stor order till PrevasCaverion och Byggdialog ingår partneringavtal när Västfastigheter bygger ut Skaraborgs sjukhus i SkövdeFluicell lanserar Biopixlar®Nytt projekt ska ge effektivare implementering av nya stål
2019-11-06
Rida på Black Friday-vågen? Pågen tar kliv mot mer klimatsmarta transporterEvelina Lindgren utsedd till Västsveriges främsta entreprenörFujitsu släpper framtidssäkra PRIMERGY-servrarFjärrstyrda fordon ska bli verklighet på virkes­terminalerSkanska bygger ut spårväg i delstaten Washington, USA för USD 778 M, cirka 7,3 miljarder kronorSjälvkörande vägvält testad i projektNytt projekt ska utveckla nya varmformningsverktygGöteborg Energi och Siemens i samarbete för fossilfri kraftvärme Fujitsu levererar nästa gen­erations lagrings­prestandaMidland lanserar ny hemsidaVolvo får Europas största order på elbussarVR-glasögon nytt verktyg för lackprogrammerare i Väderstad
2019-11-05
Trelleborg lanserar unikt tätningsmaterial för dynamiska applikationerGuidelines för bearbetning ska få fler att använda additiv tillverkningKort lösning som vinner i längdenHubSpot förvärvar PieSyncKan IT-säkerheten ta överhanden?Mareld Pro Lighting är först ut med en digital produkt­väljare för tillfällig arbets­belysning.Nytt forskningsprojekt arbetar med höghållfasta stål i bilindustrinSizes tecknar tioårigt avtal med RikshemBättre vägar med hjälp av autonom teknikNy och förbättrad version av bränslecells­systemet MS-100Framtidens personbils­tekniker stöttas av lokalt UppsalaföretagAirmee inleder cirkulärt samarbete med handels­plattformen YaytradeEwellix moduler ger industrirobotar större räckvidd
2019-11-04
CEJN rustar för tillväxtNy gascontainer för uppställning utomhus – Från DENIOSStora vinster i att bli av med stoppet!Experter på karosspluggar - tack vare återvinning av gummiStark höst för Volvo Cars i SverigeNya Polarshine® 45 polermedelDigital signering ökar säkerheten inom industrin
Annonser