Bahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklar - industritorget.se
TORSDAG 28 MAJ 2020
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bahco förnyar och breddar sitt sortiment av moment­nycklar

Bland nyheterna finns digitala momentskruvmejslar.
Det handlar bland annat om mekaniska och digitala moment- och vinkelnycklar med minne men också om nya insticksverktyg som ökar momentnycklarnas användbarhet och momentomvandlare för riktigt tunga uppdrag. Bland nyheterna finns också digitala momentskruvmejslar. Det som kännetecknar de nya momentnycklarna är bland annat bredden och den höga noggrannheten som varierar mellan plus/minus två till fyra procents noggrannhet för inställningen.

Bahco 74W och 75 är två nya serier med justerbara klicknycklar, klickar till vid inställt moment. Båda modellerna är utrustade med ett fönster som tydligt visar momentet i både Nm och ft.lb. samt har en klickmekanism som tydligt indikerar när rätt moment uppnåtts. Dessa båda egenskaper underlättar för operatören så att rätt moment uppnås vid varje enskilt tillfälle även i bullriga och mörka arbetsmiljöer.

74W-serien täcker momentspannet från 3 upp till 400 Nm och 75-serien från 4 Nm ända upp till 1.500 Nm.

Den nya 74W-serien håller en mycket hög kvalitet och den hållbara mekanismen klarar över 100.000 cykler inom noggrannheten. För att visa när momentnyckeln ska kalibreras är 74W utrustad med en ”Timestrip”, en visuell indikering som visar när det är dags.

– 74W-serien är utrustad med ett mjukt handgrepp som tål de vanligaste kemikalierna som förekommer där de kommer att användas, säger Michael Hellsten, försäljningschef på Bahco i Sverige. På en klicknyckel är det oftast väldigt viktigt att hålla handen på rätt ställe för att uppnå rätt inställt moment. Det finns därför en tydlig markering på 74W som visar var handen ska hållas.

Bahcos 75-serie kan däremot användas med eller utan förlängare på handtaget för att kunna uppnå maximal kraft. Det är en sofistikerad klickmomentnyckel med en längdoberoende mekanism som möjliggör arbete med två händer eller till och med förlängare för att minska användarens ansträngning.

De nya momentnycklarna i serierna 74W och 75 håller en mycket hög noggrannhet, ± 3 procent för inställningen vilket är långt över kraven i ISO6789-2:2017.

– Det är viktigt är dra i lugn takt och att lita på klicket, påpekar Michael. Ibland dras det ”lite extra” för ”säkerhets skull”. En gång kanske inte gör så mycket men att dra en bult över sin sträckgräns flera gånger påverkar bultens egenskaper negativt.

Typiska användare av Bahcos 74W-klicknycklar är allt från byggindustrin och tillverkande industri till verkstäder, fordons- och däckverkstäder. De är allroundverktyg som passar för alla typer av monteringsarbeten som kräver ett bestämt draget moment.

Den nya 75-serien är en momentnyckel för den krävande industrin. Enligt Bahco är 75-serien ett verkligt högkvalitétsverktyg.

För riktigt tunga uppdrag finns nya Bahco 76. Bahcos 76-serie är en så kallad Break-back, också den med fönster som tydligt visar inställt moment.

Break-back-mekanismen ger användaren en känsla av att momentnyckeln bryts, istället för klickar, som indikation för att rätt moment uppnåtts. De är dessutom delbara och kan därför enkelt tas med när arbeten ska utföras utanför verkstaden. Bahcos Break-back-mekanismen är enkel och mycket pålitlig.

Utöver ovanstående serier finns också serien 74P, en serie som minimerar risken för att momentet ändras av misstag. Rätt moment ställs in och kan inte ändras utan speciella verktyg. Dessa används främst i serieproduktion där ett och samma vridmoment används vid arbetsstationen.

– 74P-serien minimerar riskerna för att något bultförband dras med fel moment men de spar också tid i produktionen då arbetet för inställningen försvinner, säger Michael Hellsten. För att tydliggöra vilket moment den aktuella momentnyckeln blivit inställd till levereras momentnyckeln med ändlock i olika färger som symboliserar olika moment.

74P-serien håller samma höga precision och har samma hållbara mekanism som övriga momentnycklar i 74-serien.

Företagets digitala moment- och vinkelnycklar i TAW-serien tar ytterligare ett kliv, eller kanske flera, i momentnyckelns precisa inställning. Och största steget har serien TAWM tagit. Det är en serie oerhört smarta elektroniska momentnycklar med vinkelmätning där m:et står för möjlighet att exportera alla uppmätta momentvärden.

Bahcos TAW-serie finns med moment mellan 0,6 till 800 Nm och kan tack vare sitt breda momentområde ersätta flera mekaniska. Stomme och infattning är helt i metall för bästa styrka och hållbarhet.

Momentnycklarna i TAW-serien har möjlighet att mäta bara moment, bara vinkel eller en kombination av både moment och vinkel. Noggrannheten ligger på ± 2 procent (CCW). För att minimera risken att dra ett för högt moment signalerar verktyget att rätt moment uppnåtts på fyra olika sätt; genom det upplysta LCD fönstret som visar aktuellt värde under hela dragningen, genom dubbla progressiva LED ljus, via vibration och ljudsignal. Momentnycklarna är enkla att använda och att ställa in och vid ett batteribyte behålls alla inställningar.

Alla momentnycklar i TAW-serien har möjlighet till förinställda moment och vinkel och har även minne för de uppmätta värdena. Den mest exklusiva momentnyckel i serien, TAWM, har möjlighet till 50 förinställda moment och en minneskapacitet för 1500 uppmätta värden som dessutom enkelt kan exporteras via en micro USB-port direkt till ett Excel-dokument.

TAW-serien täcker ett momentområde från 0,5 Nm upp till 800 Nm och finns i utförande med fast spärrhuvud eller för insticksverktyg.

– Detta är ett perfekt verktyg för exempelvis de som ansvarar för en produktionslinje, tekniker som ansvarar för kvalitetskontroller, säger Michael Hellsten. De kan använda TAWM-serien i syfte att förbättra produktiviteten och få bästa möjliga kontroll på arbetsprocessen.

Bahcos digitala moment- och vinkelnycklar används också i laboratorium för att mäta fram vilket moment som krävs för att uppnå exakt rätt värden som sedan ska användas i den tilltänkta produktionslinan. Men också andra målgrupper som ställer höga krav på sin momentnyckel och har glädje av precisionen, bredden och minnet som finns i TAW-serien.

De olika momentverktygen finns med såväl fasta spärrhuvuden som fästen för Bahcos alla nya insticksverktyg. Insticksverktygen gör det möjligt att anpassa momentnyckeln till det jobb som ska utföras.

I serien digitala momentskruvmejslar finns avancerade mejslar som mäter moment, vinkel eller moment och sedan vinkel. De är mycket enkla att arbeta med och samma meny för inställningar som Bahcos TAW-serie momentnycklar.

Bland nyheterna finns ett antal olika momentomvandlare då det behövs rejält med kraft. Syftet är bland annat att, med en mindre momentnyckel, få ut ett väldigt högt moment när så behövs. Bahcos handhållna momentomvandlare 9625 har en utväxling på 25:1 och ger ett moment upp till 9 500 Nm med ”bara” 380 Nm in.

De ska alltid användas tillsammans med en momentnyckel (med- och moturs) för att inte överskrida omvandlarens maximala moment.

De flesta som använder momentnycklar i sin yrkesroll vet att momentnyckeln används för att skydda såväl bultar och muttrar som ska fästas men också skydda materialet som hålls fast. Varje bransch och varje material har sina specialiteter vilket också ställer höga krav på momentnyckeln. Det ställer också krav på att rätt momentnyckel används i varje arbetsmoment.

Ett exempel är kolfiber som har kommit in i allt fler produkter på marknaden. Kolfiber används för att det är starkt men kanske främst för att det är lätt. Men det är också ett oerhört känsligt material utan den elasticitet som metaller har. Att dra en bult i en kolfiberdetalj med allt för stor kraft kan vara förödande.

De uppsatta momenten finns bland annat för att varje bult har sin specifika sträckgräns. Så länge de dras till sin utsatta sträckgräns kommer bulten behålla sitt mått.

När ett för högt moment används överskrids sträckgränsen och deformationen tilltar. Till sist går bulten sönder. Ett för lågt moment ger förstås motsatt effekt, bulten eller muttern kan lossna.

– Många tror att de kan känna de olika momenten med en vanlig hylsnyckel eller skiftnyckel men det kan jag lova att de är lätt räknade, de som klara av det, säger Michael Hellsten, försäljningschef på Bahco i Sverige. Och när ett verktyg med förlängare används är risken att dra långt över sträckgränsen överhängande.

Michael Hellsten
Försäljningschef Bahco Sverige
T: 0171-47 82 20
E: michael.hellsten@snaeurope.com
W: www.bahco.com/
A: Bahco, Box 83, Enköping, 745 22 Sverige

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-05-20
Väderstad lanserar ett nytt innovativt stopphjul till TempoLyckade tester med Litiumjonbatterier Gnosjö Automatsvarvning nomineras till årets klimatprisNu lanseras Verizon Business Data Breach Investigations Report 2020 ABB Power Grids och Stena Recycling i cirkulärt samarbete kring transformatorerFörhoppningsfulla grabbar som investerar för framtidenOKQ8 hjälper Fastighetsägarna MittNords medlemmar till en grönare vardag Ohlssons är den enda certifierade aktören i Skandinavien för underhåll av hydrofilter Dränerande isolerskiva miljövarudeklarerad för ökad transparensLeica Geosystems satsar på uthyrning genom Leica RentalMirola lägger produktionen i SverigeMakita lanserar ny bilningshammare LXT®SeaTwirl får patent i USADells nya Precision Workstations: Mindre, Snabbare, CoolareAtt bygga med limträ har aldrig varit enklareProtolabs utökar kapacitet för 3D-print investerar 12 miljoner euro Tre leveransutmaningar att hantera i CoronatiderLogistic Contractor har rekryterat Johanna Kindlund som teknisk chefMätverktyg för hållbarhetsdata nu tillgängligt för IT produkter
2020-05-19
Finansierings möjlighet för Sveriges industriMagnetgripdon kan lösa uppgifter som andra lyftmetoder inte klararVälj rätt dykrörnorelems nya rullkedjor och kedjehjul boostar kedje­drivare i tunga tillämpningarSaknar du också känslan av att få gå runt på mässor och inspireras?Kommuninvest emitterar 5 miljarder kr i grön obligationPlastförpackningar hetare än någonsin! – Ny förpacknings­konferens i Malmö!Wibax säkrar tillgången till färskt dricksvattenKalmars hittills största sedumtak är på plats!Arbetskraft fördelas om för att hjälpa skogsbruk och lantbruk​Nytt högteknologiskt automationslabb i SkellefteåKalibrering av elsäkerhets­provare hos CA Mätsystem!Smarta val med hållbara lösningar från Procurator PackagingHCL lanserar Virtual Distributed Agile-ramverkDriftsäkerheten avgörande när Borås Schakt AB valde Manitou teleskoplastareZüblin Scandinavia AB och Renta har skrivit ett rikstäckande avtalLK Systems lanserar nytt PushFit-sortiment för både PE-X och PAL
2020-05-18
Ny serie fästen till robotarmarABB levererar laddinfra­struktur till norska ASKOProtek Norr växer genom förvärvVar tredje bil är nu laddbar hos Europcar!Xylem Emmaboda donerar 5000 ansiktsmasker ​Mercedes-Benz bästa generalagent för lastbilar i Sverige. För tredje året i rad!Makita lanserar kolborstfri kapmaskin​Areco Profiles fabrik i Finland återvinner alltLuxbrights tar in 12,5 Mkr och siktar på börsnotering!Inlandsbanan är först i Sverige med ny typ av fjärrmanövrering Vilka symboler vill du visa?GK rustar för hållbarhet och lönsamhetDell introducerar nya XPS 15 och XPS 17
2020-05-15
Nya verktygssystem till robotar ​Swecontekniker mötte framtiden i KonzEtt partnerskap som genererar innovationerVäxande marknad för elektroniklösningarNyanställda på Maskin AB FranssonVad kul att du är nyfiken på modern markbaserad rening!Veeam rapporterar fortsatt årlig tillväxt och ökade marknadsandelarABB och Metsä Fibre tecknar avtal för att leverera elektrifiering och drivteknik till nytt finskt bioproduktbrukSvensk Biogas levererar 100 procent förnybart bränsle till bussarna i NorrköpingRejlers satsar på Management Consulting inom energiSuccé för BioLyftet – utbildningen för företag som vill ställa om till hållbara materialKvinnor går ihop för att bygga och investera hållbartGemensam dataplattform ökar lönsamhet, hållbarhet och innovation
Annonser