MÅNDAG 08 MARS 2021
Följ oss i sociala medier

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Bauhaus höjer säkerheten med brandsläckare för batteribränder

Allt fler handelverktyg förses med litiumjonbatterier istället för sladd. Det innebär nya risker för Bauhaus som under vintern installerat en ny typ av brandsläckare för bränder i litiumjonbatterier på sina 21 varuhus i Sverige.
– Den här typen av batterier blir inte färre och förr eller senare blir det en brand, då vill vi vara förberedda, säger Jan Wallström, säkerhetschef på Bauhaus.

Trots att det händer en hel del incidenter med litiumjonbatterier i samhället har Bauhaus med sina 21 varuhus i Sverige klarat sig bra. Men för Jan Wallström som är säkerhetschef på Bauhaus gäller det att ligga steget före och bedöma riskerna innan något händer.

– Vi har ännu inte haft någon batteribrand, men jag följer vad som skrivs och ser att det sker en del incidenter, säger Jan Wallström.

Han berättar att i dag drivs de flesta handelverktyg med litiumjonbatterier, vilket innebär att Bauhaus hanterar allt större volymer av batterier i sina varuhus. Litiumjonbatterier är generellt sett säkra, men om batterierna utsätts för hög värme eller hårda slag kan de börja brinna och orsaka stor skada.

– Eftersom de här batterierna också är stöldbegärliga har vi samlat ihop dem i vår kundtjänst. Det gör att vi kan kombinera stöldsäkerhet med brandskydd.

Batterierna hos kundtänst
Den som köper en produkt som drivs av ett litiumjonbatteri, måste gå till varuhusets kundtjänst för att hämta ut sitt batteri. Det innebär att alla dessa batterier finns på ett och samma ställe, som är bemannat hela tiden.

– För att höja brandsäkerheten har vi köpt in speciella brandsläckare för litiumjonbatterier som nu finns i vår kundtjänst där batterierna förvaras.

Jan Wallström har själv varit med och testat att släcka bränder i litiumjonbatterier. Han berättar att han sett att denna typ av bränder är mycket svår att släcka.

– Det viktigaste är tidig upptäckt, dels för att litiumjonbatterier utvecklar giftiga gaser som är farliga att andas in, dels för att förhindra att elden sprider sig.

Genom att man har samlat alla litiumjonbatterier på samma ställe och dessutom har kontinuerlig övervakning, har man nu fått bättre kontroll på dessa risker.

– Med lite tur så har vi stor chans att kunna släcka en eventuell framtida brand i litiumjonbatterier, säger Jan Wallström, säkerhetschef på Bauhaus.

Högt säkerhetstänk
Och reaktionerna från personalen har varit genomgående positiva. Säkerhetstänkandet är högt i hela organisationen och alla anställda har gått minst en kurs i brand och utrymning.

– Först har vi en webbaserad introduktionskurs för alla nyanställda med handgripligt brandskydd och utrymning som följs upp med en repetitionsutbildning där vi bland annat går igenom brandsläckare.

Alla chefer genomgår dessutom en lite mer gedigen brandutbildning där livräddning och hjärt- och lungräddning ingår. Det finns även två separata utbildningar för föreståndare för brandfarlig vara och behörighetsutbildning för hett arbete. Heta arbeten och sedan utbildning kring transport av brandfarlig vara ADR 1.3

– Dessutom har vi en chefsutbildning för den som är ansvarig för säkerheten på respektive varuhus, oftast en driftschef.

För mer information:
Jan Wallström, säkerhetschef BAUHAUS, 070-250 77 64
Melker Lang, produktchef, GPBM Nordic, 073-365 60 29‬

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2021-02-23
ABB säkerställer kraftleveransen till 5G-mobilenhetstillverkare7 tipsNy obligatorisk utbildning - Safe Construction TrainingNCC rustar upp vattenkraftverket i Lilla EdetNy Rapport avslöjar varför telekommunikationsföretag bör prioritera effektivitet och hållbarhet i 5G-nätenNytt sortiment för tung infästningKomatsu Europe lanserar den nya minigrävaren PC24MR-5ABB presenterar framtidens kollaborativa robotar
2021-02-22
Kingspan förvärvar: BAGA – Sveriges ledande aktör inom enskilt avloppHexagon effektiviserar reverse engineering från metrologi till tillverknings­bara delar med REcreateIntercut anställer ännu en serviceteknikerMikab i Långsele utvecklar sitt företag med 2 nya maskiner från Kramtec AB.Mallar överallt ger enklare elinstallationerRamax Mekaniska Verkstad AB har investerat i en ny bandsågautomat Höj- och sänkbart skrivbord – detta bör du tänka påNorskt universitet satsar på ny teknologi
2021-02-19
Orsa Järn växlar upp under Corona-tider!Förnämlig säkerhetsutmärkelse till Lesjöfors i KinaSCAs naturvårdsbränningar gör stor nytta – se filmenEpiroc etablerar regionalt logistikcenter i LuleåHüllert Maskin välkomnar Robbie till säljteametAhlsell förvärvar Eurolan (Solutioneurolan Europé AB)Välbesökt AI-event gav nya idéer till gruvbranschenSoftware as a Service är nyckeln till framtiden för laddning av elfordon Conscia blir AppDynamics Pioneer Partner och satsar på automatisk felsökning - AIOps
2021-02-18
Vem har ansvaret för att is och snö tas bort från taken?Coronapandemin driver upp värdet på begagnad elektronikScania 540 S vinner stort i jämförande testNy tjänst ökar material­återvinningen av gipsSchneider Electric lanserar en uppgradering av motorstarten TeSys U. Blåmusslor inspirerar nytt biobaserat limStarkt resultat för Luleå Hamn
2021-02-17
Nu lanserar MEKOM industrins minsta högprecision-slid – MSR 3 från tillverkaren PMCarlstad Machinetools säljer ytterliggare en Correa bäddfräs.Intressant & framgångsrikt samarbete med WTO.Aknes Mekaniska investerar i ny CMM-maskinSMC lanserar smarta lägesställare med SIL- och Ex-klassningAhlsells byggdivision går in i nordiskt samarbete med PeabRikard Wiedenborg ny Affärschef Service & Reservdelar för Swecon i SverigeReparationsstation för industriell användning hos ConradDefa lanserar användar­vänlig laddkabel för extrema klimatDynatrace lanserar Cloud Automation-modul till sin Software Intelligence-plattformLängre räckvidd med kraftfulla och tysta stamkvistare från STIHLNordisk turnaround ger fördelar under oförutsägbart Corona-år
2021-02-16
Liedholms fortsätter att investeraMelin & Carlsson förvärvar Tranåsföretaget Tubex ABFa-Tec satsar på PEMA Svetsautomation från IntercutEn guide till glidstyrningar för robottillämpningarFörflytta mer till mindre kostnad med uppdaterade EC250E och EC300E från VolvoKomponenter för transport­band: sortimentet utökasTOSIBOX® lanserar nya Lock 200-serienYIT förstärker inom stadsutveckling med SpacemakerNu blir alla Harmony tryckknappar från Schneider Electric trådlösa och batterifriaNästan 90 procent av alla företag kommer att investera i NextGen-teknik till följd av COVID-19Hur påverkas medarbetarna av distansarbete?Vi har väntat på en maskin i den här storleken
2021-02-15
Hexagon lanserar R-evolution, en ny affärsenhet fokuserad på en hållbar framtidNy taxiaktör i Uppsala vill erbjuda snabba och prisvärda resorNytt Linde-försäljningsställe i KirunaMartin Evertsson ny vd för Norvatek och affärsområdeschef för Uniwater Pumping StationsNu tas nästa steg i utvecklingen av ny kärnkraft i SverigeVad gör en konstruktör på emb-papst?
Annonser