TORSDAG 20 FEBRUARI 2020

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Beijer bidrog till ökad hållbarhet vid stort byggprojekt

Hållbarhet handlar inte bara om att ta ansvar för en hållbar framtid, utan även om att få behålla affärerna.
Alexandra Rosenqvist, Miljö- och Hållbarhetschef på Beijer Byggmaterial, menar att deras roll som bygghandlare är viktig.

”Vi blir ofta bortglömda i hållbarhetsdiskussionerna, trots att vi har stor inverkan på byggarnas slutgiltiga beslut, säger Alexandra.

”Vår slogan är att vi bygger de som bygger. Det innebär såklart att vi också bygger de som bygger hållbart”, säger Alexandra Rosenqvist och ger exempel. Bland annat var det Beijer Byggmaterial som levererade 2500 kvadratmeter ROCKWOOL stenull till kontorshuset Solna United i Stockholm i början av 2019. Ett uppmärksammat kontorshus i Stockholm som satsar mot att uppnå LEED Platina. Deponigränsen har legat på max 2%. Beställare var Skanska Fastigheter.

Entreprenören Skanska köpte ROCKWOOL stenull via Beijer i Stockholm. Eftersom stenullsisoleringen som Beijer sålde var återvinningsbar kunde de bidra till att nå deponikraven i projektet.
”Just Solna United visar hur viktigt det är att samverka för att uppnå olika miljökrav. Det handlar om att vi får korrekt, uppdaterad information från producenterna, men också om att våra säljare berättar för entreprenören att det faktiskt finns hållbara lösningar som kan underlätta för dem att nå kraven. Sedan ligger såklart det slutgiltiga valet hos kunden”, säger Alexandra.

Hon berättar att alltfler kunder efterfrågar cirkulära lösningar. Hon tror det beror på strängare riktlinjer från beställaren, exempelvis kommuner och fastighetsbolag, men tror även att de lagförslag som kommit angående hårdare riktlinjer för avfallshantering inom byggindustrin kommer påverka. Hon menar att återvinning är en viktig del inom cirkulära lösningar, men lyfter även andra faktorer som exempelvis smarta logistiklösningar och specialmått som kan minska spillet.

”Sedan ser vi ju en tydlig ökning av antalet projekt med miljöcertifieringar och det är förstås också något som påverkar både våra kunder och oss som bygghandlare”, säger Alexandra.

Jonas Zacharoff, Business Director på ROCKWOOL AB, menar att både Beijer och Skanska är föredömen för hållbart byggande.

”Solna United är ett viktigt exempel på handlingskraft. Här var Skanska både beställare och huvudentreprenör och det innebar höga miljökrav på samtliga plan. Tack vare att Beijer på ett effektivt sätt levererade material från ROCKWOOL till bygget fick de återvinningsbar stenull, vilket gynnade Skanskas höga deponikrav”, kommenterar Jonas.

På frågan om hur stor roll bygghandlare spelar för att skapa en mer hållbar byggindustri är svaret tydligt. ”Vi fungerar som rådgivare ut mot byggprojekten när det kommer till byggmaterial och kringtjänster och det innebär förstås en viktig roll”, säger Alexandra.

På Beijer är man försiktigt optimistisk kring framtiden.

”Det är tydligt att det går åt rätt håll, hållbarhet är en hygienfaktor som vi måste förhålla oss till för att överleva på lång sikt. Samtidigt är det viktigt att vara realistisk och inse att det är mycket som spelar in för att kunderna ska kunna prioritera hållbarhet i sitt val av byggmaterial. Produkterna måste hålla en fortsatt hög kvalitet och det måste finnas en affär i det. Här har beställaren oerhört stor makt”, avslutar Alexandra.

Läs mer på www.rockwool.com eller www.rockwool.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2020-02-13
Produktnyhet Februari 2020 - Kulventil med högt handtagLys upp tillvaron i vintermörkret!Lätt, billigt att framställa och miljövänligt – ett nytt textilt material ser dagens ljusHydroscand utökar sortimentet med saneringssugslang M44Optimering på systemnivå gör internet energisnålareNytt eldrivet arbetsfordon gör fastighetsskötseln tyst och avgasfriSecure Meter AB säljer sin svenska undermätnings­verksamhet Cewe till Infometric ABTechbolaget Codemill tar in 30 miljoner och går globaltArbetsgivarna med de mest engagerade medarbetarna Konstfacks-elev vann skulpturtävling i Einar Mattssons kvarter SkulpturparkenXenits medarbetare får prestigefull utmärkelseTelenor Sverige och Ericsson rustar industrin för 5GECCO blixtljus klass 2 för dig med högre krav
2020-02-12
ABUS Kransystem ställer ut på Underhållsmässan i Göteborg 10-13 mars 2020Midroc deltar på Underhållsmässan!Energisnål pneumatisk närvarogivare lanseras med IO-linkDen är snabb, exakt och har låga vibrationer!Converflex väljer trygg fjärrvärme från ÖrnsköldsvikStor potential i den nya generationens elmätareByxan som förändrar förutsättningarnaAddSecure fortsätter att öka sin geografiska närvaro i EuropaeSite Power Systems får nya ägareProtolabs lanserar nya toleransgarantier för formsprutningSofthouse expanderar och växer ur 3 kontor samtidigtBesked från Mercedes-Benz, sopbilsfavoriten blir eldriven.Hydroscands SlangExpress växer i MalmöNu lanseras Galaxy Z Flip – Samsungs första mobil med vikbar glasskärmBravida förvärvar ventilationsföretag i Kiruna3 steg för att undvika phishing-bedrägerier om coronaviruset Optimera fortsätter att växa, köper Arboga Byggtjänst ABSvenska örter året om!
2020-02-11
Blinto expanderar inom nätauktionshandeln Verizon expanderar sitt internationella 5G-ekosystem med nya 5G Lab i LondonLesjöfors nya vd: ”Vi har både utmaningar och möjligheter för 2020”Nyhet! 1-skärig planfräs som ger en mycket fin ytkvalitetVakuumpumpar från Busch till kinesiska sjukhusOQTR-E – Helt nya tiltrotatorer från OilquickKompakt strypbackventil för trånga utrymmenMaskininvesteringar och ökat miljötänk viktiga prio­riteringar på Emballator i HjoFör att öka nöjdheten storsatsar Engcon på sina slutkunder genom sitt gedigna ambassadörsprogramNu byter vi till framtidens elmätare - ger bättre koll på förbrukningenOutSystems fortsätter att växa i SverigeGapwaves lanserar ny fasstyrd 5G-antennSLU och RISE tecknar nytt samarbetsavtalFinja utsedd till årets leverantörspartner 2019!Tre procents bränslebespar­ing för Wiklund TransportHisstillverkaren Aritco väljer hållbar inredningSticksågar med HiKOKIs smarta teknikSjälvfixerande märknings­slang för ledar- och kabelmärkning
2020-02-10
Slang med fuktutdrivande teknik förebygger kondens i tryckluftssystemAnpassning och flexibilitet utmärker norelems nya sortimentVolvos nya P8820D ABG asfaltläggare kombinerar storlek och flexibilitetVäxtvägg, DENIOS miljöbidrag till industrinReparbete med säkerheten i fokusDet började med en rostig amerikanare…Slipmedelstillverkare går samman för hållbarhet100 % tillverkarkompetens – innovativ och mångsidigHubSpots partnerprogram fyller 10 år – lanserar Solution Partner-programKährs träpellets certifierad enligt Sustainable Biomass Program för hållbar biomassaSolcellspark planeras för Hammarby SjöstadSchneider Electric vinnare av Elektroskandias utmärkelse – Årets leverantör 2019Helsingborgsregionen är i toppen av Sveriges viktigaste logistiklägen
Annonser