TISDAG 19 NOVEMBER 2019

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden

Beijer bidrog till ökad hållbarhet vid stort byggprojekt

Hållbarhet handlar inte bara om att ta ansvar för en hållbar framtid, utan även om att få behålla affärerna.
Alexandra Rosenqvist, Miljö- och Hållbarhetschef på Beijer Byggmaterial, menar att deras roll som bygghandlare är viktig.

”Vi blir ofta bortglömda i hållbarhetsdiskussionerna, trots att vi har stor inverkan på byggarnas slutgiltiga beslut, säger Alexandra.

”Vår slogan är att vi bygger de som bygger. Det innebär såklart att vi också bygger de som bygger hållbart”, säger Alexandra Rosenqvist och ger exempel. Bland annat var det Beijer Byggmaterial som levererade 2500 kvadratmeter ROCKWOOL stenull till kontorshuset Solna United i Stockholm i början av 2019. Ett uppmärksammat kontorshus i Stockholm som satsar mot att uppnå LEED Platina. Deponigränsen har legat på max 2%. Beställare var Skanska Fastigheter.

Entreprenören Skanska köpte ROCKWOOL stenull via Beijer i Stockholm. Eftersom stenullsisoleringen som Beijer sålde var återvinningsbar kunde de bidra till att nå deponikraven i projektet.
”Just Solna United visar hur viktigt det är att samverka för att uppnå olika miljökrav. Det handlar om att vi får korrekt, uppdaterad information från producenterna, men också om att våra säljare berättar för entreprenören att det faktiskt finns hållbara lösningar som kan underlätta för dem att nå kraven. Sedan ligger såklart det slutgiltiga valet hos kunden”, säger Alexandra.

Hon berättar att alltfler kunder efterfrågar cirkulära lösningar. Hon tror det beror på strängare riktlinjer från beställaren, exempelvis kommuner och fastighetsbolag, men tror även att de lagförslag som kommit angående hårdare riktlinjer för avfallshantering inom byggindustrin kommer påverka. Hon menar att återvinning är en viktig del inom cirkulära lösningar, men lyfter även andra faktorer som exempelvis smarta logistiklösningar och specialmått som kan minska spillet.

”Sedan ser vi ju en tydlig ökning av antalet projekt med miljöcertifieringar och det är förstås också något som påverkar både våra kunder och oss som bygghandlare”, säger Alexandra.

Jonas Zacharoff, Business Director på ROCKWOOL AB, menar att både Beijer och Skanska är föredömen för hållbart byggande.

”Solna United är ett viktigt exempel på handlingskraft. Här var Skanska både beställare och huvudentreprenör och det innebar höga miljökrav på samtliga plan. Tack vare att Beijer på ett effektivt sätt levererade material från ROCKWOOL till bygget fick de återvinningsbar stenull, vilket gynnade Skanskas höga deponikrav”, kommenterar Jonas.

På frågan om hur stor roll bygghandlare spelar för att skapa en mer hållbar byggindustri är svaret tydligt. ”Vi fungerar som rådgivare ut mot byggprojekten när det kommer till byggmaterial och kringtjänster och det innebär förstås en viktig roll”, säger Alexandra.

På Beijer är man försiktigt optimistisk kring framtiden.

”Det är tydligt att det går åt rätt håll, hållbarhet är en hygienfaktor som vi måste förhålla oss till för att överleva på lång sikt. Samtidigt är det viktigt att vara realistisk och inse att det är mycket som spelar in för att kunderna ska kunna prioritera hållbarhet i sitt val av byggmaterial. Produkterna måste hålla en fortsatt hög kvalitet och det måste finnas en affär i det. Här har beställaren oerhört stor makt”, avslutar Alexandra.

Läs mer på www.rockwool.com eller www.rockwool.se

SENASTE NYTT

- Nyheter inom industrivärlden
2019-11-13
Com Hem första svenska operatör att lansera wifi 6Bomags BT60 och BT65 packar som stora maskinerHydroscand öppnar butik i OskarshamnNya framgångar för innovativa och klimatvänliga SF6-fria lösningar från Schneider ElectricPEN designar, tillverkar och monterar 32 montrar till Elmia Subcontractor 12-15 november.Allt fler logistikföretag väljer alternativa bränslenThe Absolut Company startar samarbete med Siemens Digital Industries SoftwareSerneke etablerar sig i norra SverigeOrder på SP4 system till välrenommerat universitet i KalifornienTre nya datacenter med värmeåtervinning i StockholmAbsolicon får patent på styrning av solfångare
2019-11-12
Lite snack och mycket verkstad!Svenska Mässan storsatsar på Smart industry med ett Technology Cluster Vännäs Verkstad först ut med senaste Jet Fusion 3D skrivaren -igen 2020 närmar sig med stormsteg, och vår order­stock fylls upp snabbt.KH-Koneet Group utvidgar sin verksamhet till Sverige CEJN presenterar Kabel­vinda med IP65-klassificeringSnabb expansion för expanderbara bergbultar från VirsboNy idrottsplats och 4 000 nya lägenheter i JärvastadenAcronis tillkännager ett strategiskt globalt distributionsavtal med Ingram Micro Nästa generations motviktstruck är härInterxion gör sin största satsning någonsin i Sverige med nytt högsäkerhets­datacenter Den radiologiska rivningen av Barsebäcksverket kan påbörjas nästa årSIL - Säkra instrumentsystem på kokeriet smurfitkappa PiteåINGO lanserar sin första gör-det-själv biltvätt i SverigeInzile lanserar Pro4 vid Stockholms Stads seminarium för eldrivna lastbilar
2019-11-11
Förseningar för Elmias utbyggnadNya produkter från Metal Work Sverige ABSCHUNK utökar med ny kompetens! Väderstad expanderar i Belgien tillsammans med Homburg MachinehandelIntegrerade kretsar produceras i tryckpress​Eatons nya flerfunktionsrelä EasyE4 - kan integreras i IIoTConsafe Logistics erbjuder smart lösning för mindre luft i transporterDigitaliseringen öppnar nya yrkesvägar inom transportsektornEmanuelssons Transport vinnare av Årets HållbarhetsprisLeasePlan presenterar vinnarna i årets stora leverantörspris Ny VD på Spring Systems i Torsås ABIndustri och politik – ny brittisk studieHållbarhet och cirkulärt tänkande på The HarborSex kreativa idéer för en mer hållbar vardag prisasFord offentliggör priserna på kommande laddhybrider H2M byter ledning i MälardalenVindkraftverken i Vänern får franska ägareStorskaligt uppdrag i Marockos öken
2019-11-08
Samgående mellan IDEAL PLM, Summ Systems och Pro-STEP Hydroscands nya slangpress underlättar arbetet i fältNytt elbilskoncept från Volkswagen: ID. SPACE VIZZIONQTF TECH TALK Nr 3; syre – korrosion – magnetitCushy vinnare av Archipro­ducts Design Awards 2019LKAB och Inlandsbanan i samarbete avseende hållbara godstransporterNordiska IT-chefer släpar efterEn kompakt och plats­besparande lösning Cisco satsar stort på mindre företagFinalisterna i Materialens Års innovationstävling visas upp på Elmia SubcontractorABB-teknik gör nytt kulturhus energismart
2019-11-07
Welandkoncernen visar vägenBusch presenterar nya modellserier av Dolphin vätskeringvakuumpumpar Volvo startar försäljningen av eldrivna lastbilar för stadstransporterSaabs nya störkapsel för elektronisk attack är i luftenDärför ska vi bygga mer i trä - fullsatt seminarium om träbyggandeSvensk teknologi ger ytter­ligare 1 GW el till Bolivia Samfällighet i Skellefteå blir störst på elbilsladdning med 202 laddare från Schneider Electric
Annonser